elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bitcoin Elektrik Canavarı mı?

Çevre dostluğu sorgulanan Bitcoin’de Çin’den gelen yasaklama haberleri ve Tesla’nın Bitcoin ile ödemeyi askıya almasının ardından sert dalgalanmalar yaşandı. Peki Bitcoin madenciliği ne kadar enerji tüketiyor? Kripto paralar ne kadar çevre dostu? Detaylar haberimizin devamında.



A- A+
02.06.2021 tarihli yazı 3899 kez okunmuştur.
Tüm dünyada kripto paraları, bankacılık sisteminde devrim olarak görülüyor. Kripto para sahipliği açısından Avrupa'da ilk sırada yer alan ülkemizde de ilgi bir hayli büyük. Fakat bilim insanları, nisan ayında 2 trilyon doların üzerine çıkan kripto para piyasasının, gezegenimiz için büyük bir tehdit olabileceği konusunda endişeli. Endişelerinin sebebi ise blok zincir teknolojisi. Blok zinciri dünyanın her yerinde hesaplama yapmak için çalışan bilgisayarlara ihtiyaç duyuyor. Sonuç olarak karşımıza yüksek elektrik tüketimi çıkıyor.

 
► İlginizi çekebilir: Blok Zinciri Nedir? (Blockchain)

Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, Bitcoin’in insanlığın bildiği diğer yöntemlere kıyasla işlem başına daha fazla enerji kullandığını ifade etti. Kömür gibi fosil yakıtlarla gerekli elektriğin ne kadarının üretildiğini tam olarak belirlemek zor. Ancak dünyadaki toplam elektriğin neredeyse üçte ikisi fosil yakıt kullanan tesisler tarafından üretildiğinden, bazı kripto para birimlerinin iklim değişikliğine nasıl giderek daha fazla etkide bulunabileceğini hayal etmek zor değil. 2018'de Nature Climate dergisinde yayınlanan bir araştırma, Bitcoin’in büyümesinin, küresel sıcaklıkları 2033'e kadar 2 santigrat derece yükseltmek için kendi başına yeterli emisyon üretebileceği sonucuna vardı. Diğer araştırmacılar ise bu tahminin durumu abarttığını dile getirdi. Bunun yanı sıra birçok çalışma, giderek karmaşıklaşan blok zinciri hesaplamalarına dayanan ve büyük ölçüde Çin'de gerçekleştirilen küresel Bitcoin madenciliğinin, tüm ülkelerden daha fazla elektrik tükettiğini ve daha fazla CO2 saldığını iddia ediyor. Yakın zamanda kurulan Crypto Climate Accord gibi gruplar, oluşacak olumsuzlukları önlemeyi amaç belirleyerek kripto endüstrisini 2030 yılına kadar %100 yenilenebilir enerjiye kaydırmak için çalışmalar yapıyor.
 

Bir diğer taraftan, Galaxy Digital tarafından yürütülen çalışma, Bitcoin’in yeşil kredisini destekler nitelikte. Çalışmada Bitcoin madenciliğinin, geleneksel bankacılığın tükettiği enerjinin yarısını kullandığı belirtiliyor. Raporun yazarları, Bitcoin ağının önemli miktarda enerji tükettiğini inkâr etmenin mümkün olmadığını ancak geleneksel bankacılık sektörünün enerji tüketimi söz konusu olduğunda veri şeffaflığının eksik olduğunu söylüyor.

Galaxy Digital'in raporu, Bitcoin'in büyük karbon ayak izine rağmen, şu anda küresel finans için gereken enerjinin yarısını kullandığını iddia ediyor. 14 Mayıs Cuma günü yayınlanan raporun yazarları, tüm küresel Bitcoin ağının saatte 113,89 TW enerji tükettiğini tahmin ediyor. Bu hesaplamaya göre, Bitcoin'in enerji tüketimi, geleneksel bankacılık sisteminin saatte 263.72 TW'ın ve altın madenciliğinin saatte 240.61 TW'IN yaklaşık yarısı kadar.

Şekil 1: Araştırmalara Göre Geleneksel Finans Sistemlerinin ve Bitcoinin Yıllık Enerji Harcaması
 
Galaxy Digital'in teknik raporu, altın ve finansal sistemin enerji verilerinin şeffaflıktan yoksun olduğunu, dolayısıyla birçok insanın bu sistemler ile daha şeffaf Bitcoin arasındaki enerji talebi farkından habersiz olduğunu belirtti. Firmanın teknik raporunun, açık kaynaklı bir yayın olarak verilmiş olmasına rağmen, hakem değerlendirmesi gereksinimleri olan bilimsel bir dergide yayınlanmadığını belirtmek gerekir. Yani herkes dünyadaki ATM'lerin saatte 3.09 terawatt tüketimi gibi tahminlere nasıl ulaştıklarını okuyup doğrulayabilir.
 
Galaxy Digital’in Bitcoin enerji kullanımı tahmini, Mart 2021 itibariyle Bitcoin’in enerji tüketimini saatte 128 terawatt olarak belirleyen Cambridge Alternatif Finans Merkezi'nden daha düşük. Fakat bu değer hâlâ geleneksel bankaların enerji tüketiminden az. Yapılan teknik inceleme, geleneksel bankacılık ile Bitcoin arasında işlemden işleme bir karşılaştırma sağlamıyor. Günlük Bitcoin işlemlerinin sayısı yaklaşık 286.000 iken geleneksel bankacılığınkinin bir milyardan fazla olduğunu vurgulamak gerekir.



Kripto paraların değeri ise son günlerde tek bir kişiye bağlı hale geldi. Elon Musk, Tesla'nın Bitcoin ödemelerini kabul edeceğini açıklamasından yalnızca üç ay sonra Twitter'dan şirketin çevresel kaygılarını gerekçe göstererek BTC ödeme seçeneğini iptal ettiğini duyurdu. Bu kararı da Bitcoin madenciliği işlemleri için fosil yakıtların, özellikle en kötü emisyon oranın sahip kömürün artan kullanımına dayandırdı. Ardından Elon Musk, Kuzey Amerika’daki Bitcoin madencileri ile yenilenebilir enerji konusunu ele almak için MicroStrategy CEO’sunun ev sahipliğindeki toplantıda bir araya geldi. Olumlu bir görüşmenin ardından Bitcoinde değer artışı gözlendi.



Kaynak:

► science.howstuffworks.com
► interestingengineering.com

 

Serhat Sancı Serhat Sancı Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.