elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnternetin Karanlık Yüzü |
Deep Web

Günlük yaşantımızın büyük bir kısmını internet ortamında geçiriyoruz. Peki internetin ne kadarı arama motorlarına açık? Ya da internet dünyasının arka planında neler oluyor? Bu yazımızda internetin bilinmeyen yönlerini ele alacağız.



A- A+
22.03.2015 tarihli yazı 16543 kez okunmuştur.
Deep Web, arama motorlarında listelenmeyen, standart web tarayıcılarla erişilemeyen internet sitelerine verilen genel bir addır. Türkçe'ye derin internet olarak çevrilmiştir.

Günlük yaşantımızda internetin sadece %10'luk kısmına ulaşabiliyoruz. Geri kalan %90'lık kısım Deep Web olarak adlandırılır ve direk olarak ulaşmak mümkün değildir. Deep Web kısmında yer alan çoğu web siteleri yasadışı ya da kontrol edilemeyen içeriklere sahiptir. Bu yüzden bu siteler arama motorlarında listelenmezler.

 



► İlginizi Çekebilir: Siber Saldırı Nedir? | 1. Bölüm

 
Deep Web kısmına ait web sitelerine ulaşmak kolay olmasada bu siteler arka planda yayın yapmaktadır. Dolaylı olarak bu sitelere ulaşmak mümkündür fakat yasal olmayan bir çok olay burada yer aldığı için giriş yapmak oldukça risklidir. Bu tür siteler dinamik html kullanırlar ve karmaşık uzantılara sahiptirler. Silah veya uyuşturucu ticaretinden, gizli devlet bilgilerine kadar birçok bilgiye ulaşımı sağlayan Deep Web, WikiLeaks'in de çıkış kaynağıdır. Derin internet, birçok torrent arşivi, e-kitap, döküman, makale, fotoğraf, kişisel bilgi, çeşitli ilanlar barındırmaktadır.
 



► İlginizi Çekebilir: İnternet Hakkında Bilmediğiniz 5 Şey
 
 

► Peki bu sitelere neden direkt olarak ulaşamıyoruz?

İnternet ortamı çeşitli katmanlardan oluşmaktadır. 

Seviye 0 : Günlük kullandığımız interneti oluşturan katmandır.

Seviye 1 : Bu katmana ulaşmak için arama motorları üzerinden bazı basit sorgular yapmanız gerekir. Temp mail hizmetleri, dns sorgulama hizmetleri türü hizmetlerin verildiği siteler bu seviyede yer alır. 

Seviye 2 : Bu seviyede arama motorlarının arama sonuçlarını kitlediği siteler, FTP serverlar bulunmaktadır. Ulaşmak için arama motorlarında detaylı sorgular yapmanız gerekir. Bu seviye kısmına giren pek çok site arama motorlarında son sıralara atılır. Arama motorlarından direk olarak sadece bu seviyeye kadar girebilirsiniz. Bu seviyeden sonrasına ulaşmak için bazı değişiklikler yapmak gerekir.

Seviye 3 : Deep Web adı verilen kısım bu seviyeden başlar. Seviye 3 illegal olan bazı  siteleri barındırır. Hacker grupları, bilgisayar güvenliği ile alakalı konuları, illegal araştırma sonuçları, hacklenen sunucuların bilgileri, istihbarat sırları gibi bilgileri içeren siteler bu seviyede yer alır.

Seviye 4 :  Ayrıcalıklı derin internet olarak adlandırılır. Bu seviyeye ulaşmak kolay değildir. Önceden belirlenmiş bahis sonuçları, milyon dolarlık satışlar, yasaklanan kimyasal ve ilaçların ticareti, gizli algoritmalar ve hesaplamalar gibi bilgileri içeren siteler bu seviyede yer alır.

Seviye 5 : Bu seviyeye ulaşmak günlük yaşamda kullanılan bilgisayarlar ile mümkün değildir. Yüksek ayrıcalıklı bilgisayarlar gerekir. Hakkında çok fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Bazı bilim adamlarının bu katmana ulaştıkları söylenir fakat kesin değildir.

Seviye 6 : Bilinen en tehlikeli seviyedir. Hakkında hiçbir bilgi yoktur. Sınırları belli değildir. 

Seviye 7 : Savaş bölgesi olarak tahmin ediliyor. Fakat çok kesin bir bilgi bu seviye hakkında mevcut değildir.

Seviye 8 : En son seviye olarak bilinir. Tüm katmanların patronu olarak isimlendirilir. 

 



► İlginizi Çekebilir : Google'dan Sansürsüz İnternet

 

► Peki bu illegal katmanlarda mali işler nasıl yürüyor? 

Bu gizli katmanlarda bitcoin para birimi kullanılır. Bitcoin'de internetin gizemlerinden biridir. Sanal para ağı denilen bu sistemin kim ya da kimler tarafından kurulduğu bilinmiyor. Derin internet ortamında her türlü illegal olay yer alıyor. Bu olayların büyük çoğunluğunu uyuşturucu ticareti kapsıyor.

Genel olarak Deep Web'i toparlamak gerekirse bu ortamda;


► Kara para aklama siteleri
► Hacker'lar
► Silah tüccarları
► Hırsızlar
► Sahte belgeler

gibi illegal olaylar gerçekleşiyor.

Derin internet, bazı devlet kurumları tarafından takip ediliyor. Ancak kullanılan tarayıcılar IP adreslerini sürekli olarak değiştirdiği için bulmak biraz zaman alıyor. Y
asadışı olaylara bulaşan kişilerin kimlikleri tespit edildiğinde ise çok büyük ağır cezalar veriliyor. Bu bilgilerden de anlaşılacağı üzere sistem yasadışı olarak işliyor ve insan sağlığı için tehlikeli olayları kapsıyor. Bu seviyelerde yasadışı olaylara bulaşan kişilerin kimlikleri tespit değildiğinde ise çok ağır cezalar veriliyor.
 


Kaynak :

►Wikipedia
Ender Dönmez Ender Dönmez Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar