elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Küçük Ülkesi |
Sealand

Dünyada yüzlerce ülke bulunmaktadır. Bu ülkeler arasından en küçüğünü hiç merak etmiş miydiniz? Peki bu ülke hakkında nüfus tahmininde bulunabiliyor musunuz? Bu yazımızda dünyanın en küçük ülkesi Sealand'ı daha yakından tanıyacağız.



A- A+
04.02.2015 tarihli yazı 23354 kez okunmuştur.
Sealand, 1967 yılında İngiliz ordusundan eski binbaşı Roy Bates ve ailesi tarafından kurulmuştur. Hukuki statüsü tartışmalı olan Platform-Ada şeklinde bir ülkedir.

Ada uluslararası karasularda bulunduğu için devlet statüsüne çıkarılabileceğini ilan eden Bates, kendine "prens" ünvanını vermiştir. Ayrıca ülkenin para verenlere Lord, Lady, Baron gibi ünvanlar verdiğide bilinmektedir. Ertesi yıl kraliyet donanması, Bates'i adadan atmaya çalışmış ancak platformdan açılan uyarı ateşine maruz kalan askerlerin girişimi başarılı olmamıştır.

 



Şekil 1 - Sealand

 


Bu olay sonrasında bir İngiliz Savcı, platformun İngiliz karasularının 10 km açığında olması dolayısıyla Bates'i haklı bulmuştur. 1974'te Bates anayasa çıkarmaya karar vermiştir. Hemen ardından bir bayrak, milli marş ve Amerikan Doları ile eşdeğer bir para birimi olan Sealand Doları kabul edilmiştir. 

Sealand şu anda Birleşik Krallık'tan ayrı bir şekilde hüküm sürmektedir.

Danimarka amatör liginde mücadele eden Vestbjerg takımı Sealand'ın ulusal takımı olmak istemiştir. Prens Bates bu isteği kabul etmiştir. Bunun üzerine kendisi gibi birçok ülke tarafından tanınmayan KKTC ile bir milli maç yapmış ve KKTC maçı 6-1 kazanmıştır. Ülke 2007 yılında 10.000.000 Sterlin'e satılığa çıkarılmıştır.

 



Şekil 2 - Sealand Futbol Takımı

 
► İlginizi Çekebilir : Üretimde Rekabetçi Ülkeler Sıralaması


Ülke 2012 yılında Sealand Online Casino projesini hayata geçirmiştir. Bu proje ile Prens ve ailesi ülke ekonomisini güçlendirmeyi hedeflemektedir.

9 Ekim 2012 tarihinde ülkenin kurucusu Prens Roy Bates 91 yaşında İngiltere'de bir bakım evinde vefat etmiştir. Roy Bates'in ölümü ile ülkenin başına Prens Naibi Michael Bates geçmiştir.

Ülkenin resmi dili İngilizce, yüzölçümü 0,025 km2 , nüfusu 2011 yılı itibari ile 4 kişi (23 kişi wikileaks ajanı olduğu için 4 kişiye izin verilmiştir) ve para birimi Sealand Doları'dır.


Ülkenin resmi internet sitesi www.sealandgov.org 'dur.

 
Sealand Belgeseli 





Kaynak : 

►Wikipedia
Ender Dönmez Ender Dönmez Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.