elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yüzer Enerji Santrali:
Stingray

Güneşin olmadığı ve rüzgârın durduğu zamanlarda geriye sadece tek bir yenilenebilir enerji kaynağı kalır. Bu kaynak tahmin ettiğiniz üzere denizlerdir. Dünyamızdaki su kaynaklarının hareketlerini kullanarak enerji üretimi hedefleyen birçok tasarım olmasına rağmen, bu konuyla ilgili somut bir adım “Columbia Power Technologies” şirketinin “Stingray” adını verdiği ürünüyle görücüye çıkmaya hazırlanıyor. Şirket, bu ürünü gerçek okyanusta denemek ve tatmin edici bir sonuç almak için kontrat imzalamış durumda.



A- A+
04.11.2016 tarihli yazı 10681 kez okunmuştur.
Stingray‘'in tasarımı aslında çok basit. İki şamandıra arasına konuşlandırılmış bir jeneratör düşünelim. Dalgaların etkisiyle öne-geriye ve yukarı-aşağı hareket eden şamandıralar, jeneratörü hareket ettiriyor. “Dalgalar gelip giderken, jeneratör saat yönünde ve saat yönün tersinde dönüyor” diye belirtiyor Columbia şirketi genel müdür yardımcısı Ken Rhinefrank. İki kanat kirişi deniz yüzeyinin altındaki amortisöre bağlanıyor. Diğer bütün kısım ise enerjinin iletildiği deniz seviyesinde kurulmuş bulunuyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Gelgit Enerjisi Santrali | MeyGen

Elbette bu tasarımı elde etmek yıllar boyu süren tecrübe gerektiriyor. 7 saniyelik bir dalganın etkisiyle 8 saniyelik bir dalganını etkisi aynı olmamakla beraber her bir dalganın boyu ve gücü de gün içerisinde ve yıl içerisinde değişiyor. Ortalama bir dalganın üretim seviyesi 34 kilowatt olmaktadır. Yazları bu dalgalar 15 kilovat düzeylerine inerken, kışın ise 50-60 kilowatt düzeylerine çıkabiliyor. Bu nedenle Rhinefrank ve ekibi binlerce şekil üzerinden araştırma yapmak zorunda kalmış. Birçok denemeden sonra Stingray’in kanatlarının küp şekli yerine silindirik olması kararlaştırılmış ve şamandıraların da hatları belirlenmiş. Bu değişimler sayesinde Stingray, verimini geçen yıllara oranla %200 oranında artırmış bulunuyor.

Yalnız, şirketin yüzleşeceği tek zorluk dalga genişliği ve büyüklüğü değildi. Dalga yönünün sürekli değişmesi de ekibi fazlasıyla zorlamış. Bu yüzden Rhinefrank ve ekibi “single point mooring” adını verdiği sistemle Stingray’ı dalgalara en uygun açıyla tutmayı amaçlamış. Saatler içerisinde dalgaların yön değiştirdiğini ifade eden Rhinefrank ortalama dalga yönünü bulmak için bir rüzgar gülü yaptıklarını söylüyor.




Ekibin karşılaştığı en büyük engel ise fırtına gücündeki dalgalar olmuş. Diğer enerji depolama cihazları 5 veya 10 metre düzeyinde hareket menziline sahip oldukları için sınırsız dikey hareketi önlemiş oluyor. Bunla ilgili sorunlar olduğunu belirten Rhinefrank daha güçlü dalgalarda fiziksel zararın olabileceğini söylüyor. Bundan kaçınmak için de belli bir yükseklikten sonra cihaz kilitlenecek ve çarpışmalar yüzünden zarar görmeyecek.
 

Enerji üretiminin en iyi seviyelerde olması için ise Stingray’de 360 derecelik hareket kabiliyeti bulunuyor. Başka bir yönden daha güçlü bir dalga geldiği zaman, şamandıralar o yöne doğru kolayca dönüyor ve o yönden üretim sağlanıyor. Stingray’in gerçek denizlerde teste ihtiyacı olduğu belirtiliyor. İlk başta tek bir cihazın görücüye çıkması ve buradan da ticari olarak devamlılığını göstermesi gerektiği ifade ediliyor. Ancak iyi bir sonuç alınması halinde seri üretime geçilebilir. Rhinefrank, yeni bir teknolojiyi geliştirmenin çok pahalı olduğunu, normal koşullara göre fırtınalarda 100 kat daha fazla yük girişi olacağını söylüyor. Bir Stingray kendi devamlılığını kanıtladığında seri üretime geçilecek. Bu da tahminlere göre 2021 dolaylarında olabilir.


Kaynak:
 

Asme
 
Yazar: Talha İstanbullu

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.