elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Kimlik Kartları Nasıl Çalışacak?

TÜBİTAK'ın geliştirdiği akıllı kimlik kartlarının, 2007'de başlayan pilot bölge uygulamasının başarılı olması sonucunda tüm Türkiye'de kullanılması kararlaştırıldı. Yüksek teknoloji ve milli işletim sistemi kullanılarak yapılan bu kartların özelliklerini ve kafa kağıdından yongalı karta kadar kullandığımız kimlikleri merak ediyorsanız detayları haberimizde bulabilirsiniz.



A- A+
12.12.2014 tarihli yazı 11729 kez okunmuştur.

Kimlik Kartlarının Tarihi


İlk olarak 1882'de kullanmaya başladığımız kimlik kartları günümüze kadar 5 kez değişti. 

İlk kimlik kartı 1882'de hazırlanan ve boyutları 24 x 34 santim olan "Aliye-i Osmaniye Tezkeresi" idi. Bu kimlikler o dönemde fes ya da başlıklar içinde taşınması sebebiyle kafa kağıdı olarak da bilinirlerdi.





Görsel 1 : 1882'de Verilen Aliye-i Osmaniye Tezkeresi


İlginizi Çekebilir : TÜBİTAK Desteğiyle İlk Kez Yerli Lazer Silahı Geliştirilecek

 
► 1927 nüfus sayımından sonra "herkes kayıt altına alınsın" diye nüfus cüzdanı verilmesi kararlaştırıldı. O tarihte henüz Harf Devrimi yapılmadığı için hala Arap harfleri kullanılıyordu. Böylece nüfus cüzdanları Osmanlı Türkçesi ile yazıldı.

►1929'daki Harf Devriminden sonra, 62 yıl kullanılarak "en uzun kullanılan nüfus cüzdanı" ünvanını alacak yeni kimlikler kullanılmaya başlandı. Bu kimlikler Latin harfleriyle yazılmıştı. 32 sayfadan oluşan bu kimlikler 1991 yılında kullanımdan kalktı.

►1976'ya gelindiğinde bugün kullandığımız kimliklerin ilk örneği ortaya çıktı. kadınlar için pembe erkekler için mavi renkli olarak hazırlanan bu kimlikler, 1929 yılında kullanmaya başlağımız kimliklerle beraber 1991 yılına kadar kullanıldı.

►Kimlik kartlarındaki son değişim 2001 yılında basılan yeni kimlik kartlarına TC kimlik numaralarının eklenmesi oldu.





Görsel 2 : 1929'da Latin Harfleriyle Yazılan Nüfus Cüzdanı


İlginizi Çekebilir : TÜBİTAK'tan Savunma Sanayinde Bir İlk Daha
 
 
Yeni Kimlik Kartlarının Özellikleri
 
TÜBİTAK tarafında tamamen milli imkanlar kullanılarak geliştirilen yeni kimlik kartları görünürde yedi koruma tedbirine sahip. Kağıt paralarda da kullanılan hologramlar ve mikro yazı tekniği gibi görünür tedbirlerin yanı sıra kişisel bilgiler kart üzerindeki yongada şifreli olarak da saklanacak. Akıllı kart tabanlı ulusal kimlik kimlik kartı olarak nüfus cüzdanının yerini alacak bu yeni kartlar, sürücü belgesi, pasaport, e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama amaçlı belge ve sağlık karnesi olarak da kullanılabilecek.
 



Görsel 3 - 1976'dan Bugüne Kullandığımız Kimlik Kartları


İlginizi Çekebilir : 114 Yıldır Sönmeyen Ampul

 
Üzerinde 1 GB boyutunda yonga bulunan ve 15 liraya alınabilecek yeni kimlik kartlarının ömrü 10 yıl olarak belirlendi. Kolay taşınabilen, taklit ve sahteciliğe imkan vermeyen, biyometrik unsurlar da içeren ve kredi kartı boyutunda tasarlanan bu kartlar, üzerindeki yongaya yüklenen bilgiler sayesinde hastaneler, okullar, bankalar, GSM operatörleri, emniyet işlemleri ve noterlerde kulanılarak bir çok işlemde vatandaşa büyük kolaylıklar sağlayacak. 




Görsel 4 : Gelecekte Kullanılacak Yongalı Kimlik Kartı

 
TÜBİTAK tarafından geliştirilen AKİS (Akıllı Kart İşletim Sistemi) ile çalışacak olan yeni kimlik kartlarının dağıtımına Aralık ayında başlanacak ve tüm vatandaşlara dağıtımı 3 yıl sürecek. 

Milyonlarca kişinin kişisel bilgilerinin elektronik ortamda nasıl ve nerede saklanacağı konusu da ayrı bir tedirginlik yaratıyor. Bu kişisel veriler, bilgi güvenliğinin tam olarak sağlanması amacıyla "Tempest Nato Zone 2" standartlarına göre inşa edilen Kişiselleştirme Merkesi Binası'nda saklanacak. Kişisel
 veriler, bulundukları ilçelerdeki okuyucular vasıtasıyla "şablon" adı verilen sayılara dönüştürülecek ve sadece bu sayılar veri merkezine aktarılacak. Va
tandaşların biyometrik okuyucularla alınan biyometrik veriler resim olarak değil, bu resimlerden oluşturulmuş "kriptolu sayısal karakterler" olarak veri merkezine aktarılacak.
 

Yeni Kimlik Kartları Nereden ve Nasıl Alınacak?

Yeni kimlik kartları yığılmayı önlemek ve daha etkili bir dağıtım sağlamak amacıyla randevu sisteminden alınan randevular ile dağıtılacak. Kişi internet üzerinden veya ALO 199 hattından aldığı gün ve saatte son 6 ay içerisinde çektirdiği 2 adet biyometrik fotoğraf ile müracat edecek ve kartına 10-15 dakika gibi kısa bir sürede sahip olabiliecek.


 
Kaynak :

► Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi

► TÜBİTAK
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar