elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka Sel Tahminini Yapacak

Google, tehlikeli bölgelerde yaşayan insanlara yardım etmenin yolunu açıyor. Google, 2018 yılında Hindistan'da sellere karşı oldukça hassas bölgeler için hayat kurtaran sel tahmin sistemini başlatmıştı. İlk uyarı Eylül 2018'de Patna bölgesinde yayınlanmıştı. Şimdiye kadar, Google'ın insanlara yaklaşık 30 milyon bildirim gönderdiği ve Hindistan'da birçok hayat kurtardığı bildirildi.



A- A+
08.09.2020 tarihli yazı 7850 kez okunmuştur.
Hindistan'ın tamamını ve Bangladeş'in bir bölümünü kapsayan Google, kapsama alanını daha fazla yere genişletme konusundaki sözünü tuttu. Yossi Matias bir blog gönderisinde, tahmin sisteminin artık tüm Hindistan'ı kapsadığını ve bunun aracılığıyla 96,5 mil karede (250.000 kilometre kare) 200 milyondan fazla insana yardım edebileceğini açıkladı. Kapsamın tamamı geçen yıla göre 20 kat daha büyük bir alana karşılık geliyor.
 

Sistem artık Bangladeş'i de kapsıyor. Şimdilik ülkenin tamamını kapsamasa da uyarılar, Bangladeş Su Geliştirme Kurulu'nun ortaklığıyla 40 milyon vatandaşa yayılma potansiyeline sahip. Ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Google'ın planı, Hindistan örneğinde olduğu gibi, sistemi Bangladeş'in her köşesini kapsayacak şekilde genişletmek. Google'ın Bangladeş'i seçmesinin nedeni, ülkenin yıllık son derece yüksek ortalama yağış miktarıdır. Ortalama miktar genellikle 4000 mm'ye ulaşır, hatta bazı yıllar bu değeri aşar.

Google, daha da doğru uyarılar sağlayabilecek yeni modeller denediğini söylüyor. Şirket, en son tahmin modelinin önceki sisteminin "teslim süresini iki katına çıkartıldığını" ve aynı zamanda insanlara selin derinlikleri hakkında bilgi verebileceğini söylüyor. Google'ın araştırmacıları, "Vakaların yüzde 90'dan fazlasında, tahminlerimiz 15 santimetrelik bir hata payı içinde doğru su seviyesini sağlayacak" diyor.   

 

Tahmin modelinin sağladığı uyarıların teslim süresi, tehlike bölgelerinde bulunan vatandaşlar için hayati önem taşır. Uyarı gönderildiğinde insanlar evlerini tahliye etme şansına sahip oluyor. Google, uyarı süresini ikiye katlayarak 48 saate çıkardı ve bölge sakinlerine toparlanmaları için daha fazla zaman tanıdı.

Yapay zeka destekli sistemde, güncelleme olarak Hintçe ve Bengalce dahil olmak üzere toplamda dokuz dil destekleniyor. Uyarıları daha teşvik edici bir şekilde tanıtmak için, tahmin bildirimleri kullanıcıya gönderildiğinde hem metin hem de görsel içerir. Görünüşe göre şirket, akıllı elektronik cihazlara erişimi olmayanları unutmamış. Google.org'un, yerel halk arasında bir ağ oluşturmak ve akıllı telefonu olmayan insanları uyarmak için Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu ile çalışmaya başlama planı var.


Kaynak:

► interestingengineering.com

► theverge

Yazar: Yağmur Tarım

 
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.