Yapay Naylon Kas Lifleri
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü mühendislerinin oluşturduğu araştırma ekibi düşük maliyetli esnek kas lifi ortaya koymayı başardı. Robotların iskelet yapısı önümüzdeki on yıllık süreçte daha çok insan vücuduna benzemesi için yapay kas lifleri kullanılacak. Yapay kasları ile ilgili detaylar yazımızda bulabilirsiniz.
07.12.2016 tarihli yazı 7451 kez okunmuştur.
Basit kas hareketlerine benzer uygulamalar esnek kas lifi ile kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Fakat insan parmağının hareketlerine benzer hassas hareketleri gerçekleştirmek oldukça zor. Araştırma ekibinden Seyed Mirvakili, günümüzde biyomedikal cihazların içinde kullanılan esnek malzemelerin “egzotik malzemelerden yapılmakta” olduğunu aktarıyor. Örneğin; karbon nanotüp iplikler, uzun bir kullanım ömrü sunuyor fakat karbon nanotüp ipliklerin satış fiyatları oldukça yüksek.
Araştırma ekibi naylon lifleri malzeme özelliklerini dikkate alarak yeni bir teknik ile üretti. Araştırma ekibi yapay esnek naylon kas liflerinin boylarını kısaltıp buna karşın çapını arttırmışlar. Araştırma ekibi küçültme işlemine uğramış esnek naylon kas liflerinin kullanılmasının daha verimli olduğunu keşfetmiş. Esnek naylon kas lifler aynı zamanda diğer araştırmacıların sınırlayıcı olarak düşündükleri özelliklerden de yararlanmakta. Esnek naylon kas liflerin soğuma hızlarının yavaş olması negatif bir faktör olarak gözükebilir. Fakat bazı projeler için avantajlı bir faktör olabilir. Örneğin; seçime bağlı olarak esnek naylon kas liflerin bir ucunu ısıtıp kullanılacak malzemeye daha çabuk yapışmasını sağlanabilirken, esnek naylon kas lifin diğer ucu ile yapılacak işlem için yavaş soğuma faktörü zaman kazandırmış olur. Seyed Mirvakili, “Yüksek gerginliğe dayanım ve düşük termal geçirgenlik özelliklerini ihtiyaca göre kombine edebilirsiniz.” diyor.
Araştırma ekibi, esnek naylon kas liflerini balıkçı oltası yapmak için kullandı ve başka uygulamalarda kullanılması için sıkıştırarak dikdörtgen ve kare şekilleri elde etti. Araştırma ekibi, esnek naylon kas lif buluşunun medikal cihazlardaki kendiliğinden ayarlamalı kateterlerde kullanılacağını ümit ediyor. Ek olarak esnek naylon kas lif buluşu enerji sistemlerinin izlenmesi için kullanılabileceğinin söylüyor.
Kaynak:
►interestingengineering.com
Yazar: Osman Nuri KOÇ
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.