elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Karbon Nanotüp Yapılı Transistörler |
Karbon:
in – Silisyum: out

Bilim adamları silikon transistörlerden yaklaşık olarak iki kat daha hızlı karbon nanotüp yapılı transistör geliştirdi. Karbon nanotüp bileşenlerini kullanarak yeni nesil bilgisayar sistemlerini nasıl olacağını anlamaya çalışan bilim adamları eğer başarırlarsa daha az güç tüketen, daha hızlı cihazlar yapılabilecek.



A- A+
17.09.2016 tarihli yazı 12405 kez okunmuştur.
Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacılarından Michael Arnold: “Silikon transistörlerden daha iyi karbon nanotüp transistörler yapmak çok büyük bir gelişmedir. Bu gelişmeler son 20 yılda yapılan nanoteknoloji için çok büyük bir başarıdır.” şeklinde açıklamada bulundu. İlk kez 1991 yılında geliştirilmeye başlanan karbon nanotüpler, bir atom kalınlığında.

İnsan saç telinden 50.000 kat daha küçük, altıgen dizilime sahip karbon atomlarından transistörler yapılmıştır. 1 atom kalınlığında ki grafen ve karbon nanotüp şimdiye kadar keşfedilmiş malzemelerdir. Karbon nanotüp altıgen yapısı ile güçlü bir bağ ve elektronların serbest şekilde hareket etmesine olanak sağlar. Aynı silikon transistörler gibi plakaların üzerine işlenerek CPU’lar oluşturulur.

 

Çelikten 100 kat daha güçlü olması yanında çok hafiftir. Küçük yapılı olması ve benzersiz yapısı ile mühendislik gelişmelerine kolaylık sağlayacak görünmektedir. 15 kat daha fazla ısı iletkenliğine ve bakırdan 1.000 kat daha akım kapasitesine sahiptir. Tüm bu özellikleri ile silikon tabanlı bilgisayar sistemlerinin azalan potansiyeline cevap verebilir.
 


►İlginizi Çekebilir: Nanoteknolojiye Giriş

Şu anda tüm bilgisayarlar silisyum işlemci ve bellek yongaları üzerinde çalışmaktadır. Bilim adamları silikon tabanlı parçaların karbon nanotüp yapılı malzemeler ile teorik olarak nasıl değiştirileceğini bulabilirlerse sistem hızları 5 kat daha yükselecektir. Simülasyon ortamında yapılan deneylerde bu değerler elde edilmiştir. Karbon nanotüplerin üretim süreci ile ilgili bir sorunu var. Bu da imalatı sürecinde malzemeleri izole etmede yaşanan zorluklardır.



Araştırma ekibi sorunların çözülmesi adına gerekli çalışmaları yapmaya devam etmektedir. %0,01’den daha az katkı maddeli nano tüplerden silikon transistörlere göre 1,9 kat daha yüksek akım geçtiğini araştırma ekibi tarafından paylaşıldı. Küçük boyutundan ötürü sinyaller çok hızlı hareket etmektedir. Daha hız şarj, daha hızlı kablosuz bağlantı ve daha hızlı sinyal işlemeye olanak sağlayacaktır. Tüm bu değerler ve açıklamalar karbon nanotüp yapılı gerçek bir işlemci ve bilgisayar sistemi yapıldığı takdirde daha gerçekçi değerler elde edilecektir. Araştırma ekibi şu an için bir prototip üzerinde deneylerine devam etmektedir.
 




Kaynak:

sciencealert
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.