elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tuzlu Sudan Enerji Üretilecek

Araştırmacılar, temiz enerji elde etmek ve daha verimli bir sistem oluşturmak için tuz ve tatlı suyu bir araya getirdi. Bu yenilik ile dünya enerji talebinin %40’ı karşılanabilir.



A- A+
10.06.2017 tarihli yazı 12331 kez okunmuştur.
Havzalar, tatlı ve tuzlu suyun birbirine karıştığı yerlerdir. Yaşayan laboratuvar olarak adlandırılan bu yerler araştırmacıların yeni çalışmaları için yeni bir ortam oluşturmakta. Penn State'deki araştırmacılar, sudaki tuz konsantrasyonlarında farklılıklardan kaynaklanan enerjiyi yakalamak için mevcut yöntemlerin en etkili parçalarını bir araya getiren yeni bir hibrid teknoloji geliştirdiler. Bu teknoloji, tatlı su ve tuzlu suyun buluştuğu yerlerde elektrik enerjisi üretir.

Tuz konsantrasyon diferansiyellerinden enerjiyi yakalamak için en başarılı ve yaygın yöntem basınç geciktirmeli ozmos (PRO) olmuştur. PRO, akan su yarı geçirgen bir zardan geçerek tuzlardan ayrışır. Oluşan ozmotik basınç ile tribünler hareket eder. Bununla birlikte, zarlar tıkanma eğilimi gösterir ve bu yöntem tuz oranı yüksek su ile daha az kullanışlıdır. Ters elektrodiyaliz (RED), tuzu zarlardan geçirerek suda bir kısım tuzun çözünmesine izin verir. Ancak çok az miktarda güç üretilir.

 
Tablo: Üretim tekniklerinin karşılaştırılması


 
 

Penn State araştırmacıları, RED ve kapasitif karıştırma (CapMix) teknolojilerini içeren bir elektrokimyasal akış hücresi oluşturdu. CapMix, iki elektrotun tuz konsantrasyonu değişen suya daldırıldığında üretilen gerilim yeni bir tekniktir. CapMix tek başına çok az enerji üretirken, RED teknolojisi ile birleştirildiğinde 4 kata kadar yüksek enerji üretilir.
 

Araştırmacılar, tuz konsantrasyonundaki farklılığın kullanılmasının dünyanın elektrik ihtiyacının %40’ını karşılayacağını ve karbon emisyonunda ciddi düşüş olacağını söylüyorlar. Bir araştırmaya göre ABD’de kullanılan solar paneller enerjinin %25’ini karşılıyorken bu teknoloji ile yüksek oranlara çıkılıyor. Sonuçlar umut vaat etse de, gerçek bir projede kullanılmadığından gerçek veriler söylemek şu an için zor. Elektrotların verimliliği, dayanıklılığı suyun içinde bulunan sülfat ve magnezyum gibi elementlerin nasıl davranış göstereceği gibi konuların araştırılması gerekiyor.


Kaynak:


futurism.com
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.