elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Şili'nin Hibrit Solar Enerji Santralleri

Dünyanın birçok yerinde solar enerji kullanımı büyük bir sektör haline gelmektedir. Büyük şirketler, solar enerjinin daha verimli kullanılması üzerine yeni teknolojiler geliştiriyorlar. Bunlardan bir tanesi de Şili'de uygulanan hibrit solar enerji santralidir. Bu teknoloji hakkında daha fazla bilgiye haberimizden ulaşabilirsiniz.



A- A+
11.11.2015 tarihli yazı 8079 kez okunmuştur.
SolarReser, dünyanın en büyük optimize edilmiş solar termal enerji santrali ve enerji depolayıcısının arkasındaki teknolojiyi geliştiriyor. Nevada'daki "Crescent Dunes" enerji santrali 2015'in sonuna kadar 110 MegaWatt enerji üretimine geçecek. SolarReserve şirketi birkaç benzer enerji santrali projesine Güney Afrika'da sahipken önemli bir rakibi olan İspanyol mühendislik şirketi 'Abengoa' Şili'nin sürekli enerji tüketimi artan pazarına odaklanmış durumda.
 



►İlginizi Çekebilir: Güneş Panelleri ve Nanoteknoloji


SolarReserve ve Abengoa şirketlerinin özellikle amacı, Şili'nin büyük madenlerine ucuz ve günün 24 saati güç sağlamak ve PV(fotovoltaik) bileşeninin gün boyunca güç depolamasıdır. "Crescent Dunes" benzeri solar termal yapılar (aynalar veya heliostat ile consantre güneş ışınlarının tuzu eriyik hale getirmesi için kullanıldığı yapılar) verimli bir şekilde ısı depolaması yapıyor. Gece içinde bu enerjinin kullanımını sağlıyor
 


İnce bakır da ilk sırada ve altında ikinci büyük dünya üreticisi olan Şili, aynı zamanda dünyanın lityum kaynağının yarısına sahip konumdadır. KPMG danışmanlık Şili'nin 'madencilik sektörü raporu' sonucunda Şili'nin madencilik sektörü kuzey elektrik hatları (Sistema Interconectado del Norte Grande) içerisinde, toplam kapasitesinin yaklaşık yüzde 85'ini tüketen, ülkenin en büyük elektrik kullanıcısı ve talep büyümeye devam ediyor. Bakır madenlerinin elektrik kullanımının 2025 yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor. İthal doğal gazın pahalı olmasından dolayı, Şili'de kömür yakmalı üretim, rüzgar enerjisi ve PV çiftliklerin birlikte kullanımı, yeni bir talep haline geldi. Şili bu yıl içerisinde 1 gigawatlık solar fotovoltaik(PV) tarla kurmuş durumda. PV-TECH göre 2014 yılında bu değer 493 Megawatt'ın üzerindeydi.
 
 


PV kullanımı diğer kaynaklarla karşılaştırıldığı zaman oldukça karlı görünüyor; (megavat saat başına kadar az 70 $ maliyet) Şili'deki maden şirketleri normal elektrik hatlarına MegaWatt saat başı $100 civarında ödeme yapıyorlar. Hibrit PV-termik güneş enerjisi santrallleri neredeyse gün içinde 24 saatlik bir enerji çözümü sağlıyor. İlki Atamaca Çöl kentinde geçen yıl inşa etmeye başlanan hibrit santral, eriyik tuz ile  güneş ışığı olmadan 18 saat çalışabilecek ve 100 MW PV çiftliği ile kombine çalışabilecek. Tuz kulesi (Abengoa'nın ilk) faliyete 2017 yılında başlayacakken, PV enerji santrali (Abengoa ) bu yıl tamamlanmış olacak.


Erimiş Tuzun Enerji Üretiminde Kullanımı

Aynalar ile güneş ışınlarının odaklanmış olduğu bir kule kullanımı olan sistemin normallerinden farkı 565°C  kadar çıkabilen odak kule sıcaklığı ile tuzu eriyik hale getirmesi ve bu tuzun ısının, suyu buharlaştırarak elektrik buhar tribünlerinden enerji üretimi sağlaması. Hükümet solar enerji üretiminin satışını açık artırma ile yapılabilmesi için yetkilendirdi ve elektrik satışı 2014 yılında $115/MWh olarak belirlendi. SolarReserve hükümetin aksine olarak olarak hybrid PV-termal solar enerji projesi ile $100/MWh çok daha altına satış yapacaklarını açıkladı.

 


Çevresel düzenleyiciler Ağustos ayında, projeye onay verdi. (Kaliforniya'nın Mohave Çölü üçlü kule Ivanpah kurulumu, özellikle kritik bir engel olarak yüksek kuş ölüm belgelerine rağmen proje onaylandı). Smith: “SolarReserve'nin melez gücü endüstriyel alıcılar arıyor” diyor, ama aynı zamanda, Nisan 2016 yılında elektrik dağıtımı için girişimde bulunulacaklar. Hem güneş hem termal enerji üreticilerinin Şili'de ek melez santraller için büyük planları var. SolarReserve Şili'de "ileri seviye" solar enerji projelerinin toplam üretiminin 1000 MW'dan fazla olduğunu söylüyor.
 


Abengoa şirketinin şu anki mücadelesi gerekli sermaye artırımı üzerine. Şirket ağır borç yükü ile mücadele ediyor ve mali değerlendirme ile bir denetim sonrasında geçen sermaye artırımı bir önceki haftaya kaydırdı. KPMG, tarafından Abengoa'ın alacaklıları tarafından yönlendirilen, beklenenden daha büyük nakit akışı açığı tespit edildi. Bu hafta sonu OilPrice.com tarafından yapılan  analiz ile diğer yenilenebilir enerji firmalarının benzer stok kaydırma haberleri olduğu söyleniyor. Aralarında biri Temmuz 2015 yılında aşağı düşüşünün yaklaşık yüzde 70 oranında olduğu bir PV devi SunEdison,  Rapora göre bu durum bazı yenilenebilir firmaların benimsediği mali yapıdan kaynaklanmakta aynı zamanda petrol fiyatlarının aşağı düşüşü yenilenebilir enerjinin rekabetine zarar vermekte.



Kaynak:


spectrum.ieee.org
nrel.gov
esolar.com

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.