Robot Sürülerinin Güvenliği
Robotlar geliştikçe güvenlik açıkları da artmaktadır. Robotların iletişim kopukluğu veya kontrol mekanizmasındaki eksiklikler çarpışmalara neden olmaktadır. Bu çarpışmaları önlemek için Georgia Tech araştırmacıları yeni bir güvenlik yöntemi geliştirdi.
16.09.2016 tarihli yazı 5505 kez okunmuştur.
Georgia Tech Üniversitesi araştırmacılarından Li Wang ve profesörler Aaron D. Ames ve Magnus Egerstedt, mobil robot takımlarının birbirleri ile çarpışmadan etraflarında hareket etmelerine olanak sağlayan bir yöntem geliştirdiler. Bu çalışma, Otonom araçların geleceği için önemli bir gelişme olarak görülmektedir.
Temel sorun robotların paranoyasıdır. Robotlar hareket halindeyken, güvenliklerini korumak için sensör tabanlı bir “panik bölgesi” oluştururlar ve bu bölgeye herhangi bir şey girerse panik durumu ortaya çıkıp hareketsiz duruma geçebilirler. Eğer sadece hareket halinde 2 robot varsa, birbirlerinden korunurlar. Ancak robotların sayısı arttıkça birbirini kesen “panik bölgeleri” sayısı iki katı oranda artar. Georgia Tech araştırmacıları çalışmayla ilgili olarak: "Robot sayısı ve görev karmaşıklığı arttıkça, istenilen hedefe ulaşması tekil denetleyici tasarımı ile zordur. Bu hederlere örnek olarak, cisimler, çarpışma önleme ve bağlantı kuramama verilebilir." dedi.
Genel olarak, robotların görevlerini tamamlaması için birkaç farklı kontrol sistemi kullanılır. Birincil kontrol, robotun bir şey yapmak için odaklanması, “oraya git” gibi. İkincil kontrol veya güvenlik kontrolü, birincil kontrol yapıyor ise, robot öyle şeylerle çalışmaz. Çoğu zaman, güvenlik kontrolü pasif durumdadır ama bir çarpışma tehlikesi var ise birincil kontrol geçersiz kılınır.
Güvenlik kontrolü geçersiz olduğu andan itibaren sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bu sorunu çözmek için Georgia Tech ekibi, birincil kontrolü minimum oranda bozan bir güvenlik kontrolü geliştirdi. Çarpışma ya da bağlantı kayıpları gerçekleşmeye yaklaştığında bu kontrol devreye girerek kayıplar engellenmiş olur. Bu deneyler için geliştirilen minik robotlar üzerinde birçok algoritma denendi. “Kanıtlanmış” ve “güvenli” kelimeleri, kullanılan kontrol mekanizması için en iyi kelimelerdir.
Teslimat drone’ları da otonom araçlar gibi artmaya devam etmektedir. Güvenliğe odaklanmak kesinlikle önemlidir. Güvenlik oluşturmak isterken yanlış adımlar atılırsa robotlar çok yararlı olmayacaktır.
Kaynak:
►spectrum.ieee.org
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.