elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Piezoelektrik Materyaller için Yeni Teknik Geliştirildi

Basınç uygulandığında elektrik enerjisi üreten piezoelektrik materyaller uzun yıllardır kullanılıyor ancak fazla miktarda elektrik üretemediklerinden önemli uygulamalarda yeterince kullanılamıyor. Araştırmacılar bu sorunun üstesinden gelerek bu materyalleri yaygın bir şekilde kullanmak ve alternatif bir enerji kaynağı haline getirebilmek için çalışmalar yapıyor.



A- A+
14.12.2020 tarihli yazı 7091 kez okunmuştur.
Hindistan Mandi Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları piezoelektrik malzemelerden üretilen enerjiyi arttırmak için bir teknik geliştirdi. Böylece piezoelektrik malzemeler fayans gibi yer yüzeylerinde kullanılarak insan hareketinden elektrik üretmede veya yollarda kullanılarak araçların hareketinden elektrik üreterek sokak lambalarını ve trafik ışıklarını aydınlatmada kullanılabilir.
 

Araştırmacılar çalışmalarında piezoelektrik materyalleri inceleyerek baskı altında kaldıklarında bu materyallerden elde edilen elektrik enerjisinin daha fazla arttırılmasını sağlayacak yeni bir düzenleme önerdi. Dr. Rajeev Kumar açıklamasında “ Piezoelektrik materyaller üzerlerine bir kuvvet uygulandığında elektrik enerjisi üreten ve oldukça kullanışlı malzemelerdir .“ ifadesini kullandı. Bununla birlikte üretilen enerji ise çok düşük olduğundan pratikteki uygulamalar için yetersiz kalıyor. 

Dr. Rahul Vaish ise “Graded poling olarak bilinen ve elde edilen gücü 100 kattan fazla arttıracak bir teknik geliştirdik “ ifadelerini kullandı. Araştırmacılar piezoelektrik materyal bulunan kiriş kullanarak altından ve üstünden eğme, sıkıştırma, çekme gerilimleri orta kesitine de kayma gerilimi uyguladılar.

 


Piezoelektrik materyalin üzerinden 3 modda ölçülen gerilim


 
Piezoelektrik malzemeler tersine de çalışabilirler. Dolayısıyla elektrik enerjisi uygulandığında mekanik tepki de oluşturabilirler. Böylece bu mekanik-elektrik dönüşümün verimi arttırılarak titreme ve gürültü azaltma uygulamalarında ve uzaydaki uyduların pozisyon ve yön ayarı gibi ileri seviye uygulamalarda da kullanılabilir. Araştırmacılar çalışmalarını daha da genişleterek poling tekniğinin malzemenin mekanik özellikleri üzerindeki etkilerini daha iyi tahmin etmeye çalışıyor. Gelecekte alternatif bir enerji kaynağı olarak kullanılıp kullanılamayacağını ise zaman gösterecek.


Kaynak:

►wiley.com
► eetindia.co.in


 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.