Elektrik Üreten Kaldırım Taşları Akıllı Hale Geldi
Kaldırım taşlarından elektrik üretimi konusunda birçok inovatif proje gerçekleştiriliyor. Pavegan isimli firma bu alanda yenilikçi bir yaklaşımla elektrik üreten kaldırımları akıllı hale getirerek veri toplamayı başardı. Ayrıntılar haberimizde.
16.05.2016 tarihli yazı 14298 kez okunmuştur.
2009 yılından beri elektrik enerjisi üreten kaldırım karosu üreten Pavegan firması, yenilikçi bir yaklaşımla bu karoları akıllı hale getiriyor. Piezoelektrik etki ile üzerine basıldığında mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren kaldırımlar tasarımdan – teknolojisine kadar birçok yenilik getirecek düzeyde.

►İlginizi Çekebilir: Endüstri 4.0 Yolunda Nesneleri İnterneti
Öncelikle karoların tasarımına baktığımızda alışılmış kare/dikdörtgen şeklin yerini üçgen şeklin aldığını görüyoruz. Bu üçgen tasarım ile enerji üretiminde ve veri yakalanmasında kolaylık sağlanmış. Firma yetklilerinin yaptığı açıklmaya göre üçgen karoların eski karolara kıyasla 200 kat daha fazla güç ürettiği ve her adım başına güç üretimin ortalama 5 watt olduğu belirtiliyor.
Tasarım ve enerji verimliliğinin yanı sıra bu karolarda asıl yenilik ise veri toplanması ile gerçekleşecek. Nesnelerin interneti ile karolarda anlık olarak yolun hangi bölgesinden kaç kişinin geçtiği ve yoğunluk haritası elde edilebilecek ve karolardaki enerji üretim verileri toplanabilecek. Ayrıca Pavegan şirketinin Tribal Planet şirketiyle yaptığı anlaşmasıyla karolar için özel mobil uygulama geliştirildi. Böylelikle uygulamayı kullanan kişiler hangi karodan geçtiklerini yani attığı her adımı anlık olarak izleyebilecek.

►İlginizi Çekebilir: Teknoloji Harikası Akıllı Yollar
Elektrik üreten kaldırımlar günümüzde insan trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde kullanılıyor. Paris Maraton’un da ve bazı statlarda da kullanılan elektrik enerjisi üreten kaldıramlar ile çevre ve yol aydınlatması ile reklam bilboardlarında kullanılıyor. Karoların akıllı hale gelmesiyle verilerin depolanması ‘sistem izlenebilirliği’ için büyük bir avantaj sağlayacak.
Kaynak:
►Gizmag
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.