elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Parmak Uçlarında Hareketi Algılayan Sensör Geliştirildi

İşaret parmağının ucuna yerleştirilerek esneme, işaret etme, nesneleri kavrama gibi farklı eylemler gerçekleştirilirken parmağın uyguladığı hareketi, parmağın gerginliğini ve uygulanan kuvveti algılayan sensörler geliştirildi. Detaylar yazımızda.



A- A+
30.12.2018 tarihli yazı 4503 kez okunmuştur.
Prematüre ve küçük çocuklarda sıklıkla nöromotor ve bilişsel gelişim yetersizlikleri görülür.Bu çocukların motor fonksiyonlarını doğru ölçmek ve kaydetmek oldukça zordur. Harvard Üniversitesi araştırmacıları bu sorunun önüne geçmek adına oldukça küçük boyutlu, parmak uçlarına yerleştirilip kavrama yetisini, el ve parmakların hareketini ölçen yumuşak giyilebilir bir sensör geliştirdiler.  Bu sensör sayesinde eldeki kaldırma,tutma,kavrama vb. hareketlerin kontrolü yapılabilecek.
 
Yeni sensör içerisinde toksik(zehirli madde) bulunmayan ve yeni geliştirilmiş özel bir çözelti bulunuyor. Yeni çözelti sıvı türü önceki biyouyumlu çözümlerden dört kat daha iletken, oldukça temiz ve diğerlerine göre daha açık ve anlaşılabilir veriye ulaşmayı sağlayacak nitelikte çalışıyor.
 

►İlginizi Çekebilir: Robotik Protez Kolda Devrim
 
Geliştirilmiş yeni algılama çözeltisi  bir besin takviyesi olan potasyum iyodürden ve ortak bir gıda katkı maddesi olan gliserolden yapılıyor. Gliserolun potasyum iyodürün kristal yapısının kırılıp letken olması için çözelti kısa bir süre karıştırılıp potasyum katyonları (K +) ve iyodür anyonları (I-) oluşturuldu .Gliserol, suya göre daha düşük bir buharlaşma hızına sahip olduğundan ve potasyum iyodürün çözünürlüğü yüksek olduğundan, sıvı hem sıcaklık hem de nem seviyelerinde kararlıdır ve çok iletkendir.Şimdiye kadar biyouyumlu sensörlerin düşük iletkenlikleriyle verileri almak oldukça karmaşıktı ve hazırlanmalarıda yaklaşık 10 saat sürüyordu. Ancak yeni çözelti 20 dakikada hazırlanıp çok daha anlaşılır veriler elde edilebiliyor.


 

Sensörlerin tasarımı sadece çocukları kapsamıyor yine sağlık alanında uyum göstereceği alanlar için ticari destekler de alınmaya başlandı. Sensör  herhangi bir bireyin işaret parmağına yapıştırılarak hassas bir ölçüm yapıyor. Üstelik cilt hassaslığına da oldukça duyarlı olduğundan cilde zarar vermiyor.

Yeni sensörün şu an mevcut olmayan birçok avantajı sunduğu ve gelecekte erken 
tanı ve engelleri tamir etme konusunda oldukça önemi bir rol oynayacağı düşünülüyor. Ayrıca sensörün zamanla günlük kullanımın da artacağı öngörülüyor.


 
Kaynak:

►Techxplore

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.