Otomobil Dünyasını Sarsan Emisyon Skandalı
Ürettiği otomobiller ile adından sıkça söz ettiren Volkswagen grubu yakın zamanda bir skandala imza attı. Amerika'da yapılan bir araştırma ile ortaya çıkan skandal 11 milyon adet aracı etkiliyor. Volkswagen 1972 yılında da aynı sorundan dolayı cezaya çarptırılmıştı. Bu skandalın detaylarını sizler için inceledik.
10.10.2015 tarihli yazı 7859 kez okunmuştur.
Ürettiği otomobiller ile adından sıkça söz ettiren Volkswagen grubu yakın zamanda bir skandala imza attı. Amerika'da yapılan bir araştırma ile ortaya çıkan skandal 11 milyon adet aracı etkiliyor. Volkswagen 1972 yılında da aynı sorundan dolayı cezaya çarptırılmıştı.
Amerika'da Tier 2005 emisyon standardı gelmesi ile beraber belli bir emisyon miktarının üstündeki araçlar satılamayacaktı. Skandala sebep olan EA189 motorlar 2007 yılında piyasaya çıktı ve 2008 yılında ABD piyasasına giriş yaptı. Bu motor yerini 2012 yılında AdBlue katalitik konvertörlü EA288 kod adlı motora bıraktı. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) testlerine göre EA189 motorlar yeni emisyon standardına uyumlu gözüküyordu.
Avrupalı araştırma grubu 2010 yılında yürürlüğe soktuğu Euro5 standardı yerine Tier 2 bin 5 standardını Avrupa'ya entegre etmek için ABD'ye geldi. Gelmiş olan komisyon EPA test sonuçları ile gerçek hayatta kullanım sonuçlarını karşılaştırdılar ve Volkswagen Passat'ın olması gerekenden 40 kat daha fazla salınım yaptığı ortaya çıktı. California'da bir üniversitenin teyit ettiği sonuçlar VW grubuna bildirildikten sonra VW yazılımsal bir sıkıntı olduğunu ve hallettiklerini bildirdi. 2015 yılında da yapılan test sonuçlarında VW marka otomobillerin aynı değerleri gösterdiği fark edildi ve VW hile yaptığını itiraf etti.
►İlginizi Çekebilir: Ünlü Otomobil Firmalarının Elektrikli Araçları
Kısa bir süre sonra VW özür diledi ve 500bin aracın bu olaydan etkilendiğini söyledi ancak bunun da yalan olduğu ortaya çıktı. İkinci bir açıklama ile 11 milyon aracın etkilendiğini ve fabrikanın araçları geri çağıracağını belirten CEO Martin Winterkorn istifa etti.
Olayın ardından İsviçre ve Hollanda ülkelerinde satışları durdurulan VW grubun yazılımı Bosch markasından satın aldığı ortaya çıktı. Bosch markasının yaptığı açıklamaya göre yazılımı test amaçlı geliştirdikleri halde Volkswagen’in yazılımı seri üretim araçlarda da kullanmaya karar vermiş. Bu yazılımı Skoda, Audi ve Seat markalarında da kullanıldığı öne sürülüyor.
Yazar: Yiğit Ali Demir
Kaynak :
►Wolkswagen
►Wonderfulengineering
Yazar: Yiğit Ali Demir
Kaynak :
►Wolkswagen
►Wonderfulengineering
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.