elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Öğrenciler İçin Ubuntu

Ubuntu, hiç bir antivirüs yazılımı gerektirmeyen, içerisinde Office yazılımı barındıran bir işletim sistemi. Bu kadar özelliğin ve yazılımın ücretsiz gelmesi de en büyük avantajlarından. Sizler için Ubuntu'yu inceledik. Ubuntu hakkında bilmek istedikleriniz yazımızın devamında.



A- A+
06.03.2014 tarihli yazı 14261 kez okunmuştur.
Bir çok kişi bilgisayar hayatına Windows ile başlamıştır. Açıkçası bu süreç içerisinde bilgisayarlarımızdan 3. parti bir anti-virüs programları eksik olmamıştır.

Gerçek anlamda bir kişisel bilgisayar deneyimi yaşamaya başladığımızdan beri, ücretsiz yazılım galiba en büyük dertlerimizden biridir. Aslında başlı başına Windows'un ve Office programının ücretli olması kullanıcıları Crack'li yazılımlar aramaya itmiştir haliyle.

Ubuntu'nun en güzel taraflarından sadece iki tanesi bunlar – ki bizce en önemli ikisi – diye düşünülüyor. Ubuntu kendi içerisinde LibreOffice yazılımı ile gelmekte. Sizlere adım adım neden Ubuntu kullanılması gerektiğini ve artık Windows'un bir alternatifi olduğunu anlatacağız.


 


► Tamamen Ücretsiz

Ubuntu için hiçbir ücret ödemiyorsunuz. Bu yüzden Crackli Windows 7 , 30 gün deneme sürümünden sonra siyah arka plan gibi derdiniz olmuyor.


► Virüs Derdi Yok

Windows için virüslerin çıkış sebeplerinden biri açık kaynak olmayışı. Geliştiriciler bilginin herkese açık olması gerektiğinden yana olduklarından Microsoft'un Windows kaynaklarını geliştiricilere açmasını istiyor. Açıkçası buna sıcak bakmak gerek çünkü Windows'un kişisel bilgilerinizi (siyasi görüş, banka hesapları vb.) toplayıp toplamadığını bilemiyorsunuz. Linux sistemlerinde bir virüs sizden sisteminizin şifresini almadan sistem klasörlerini açamaz. Hatta yazılım merkezinden bile program yüklerken şifrenizi yazmadan yazılım yüklenemiyor.

 



► Ücretsiz Office Yazılımı

Bir şekilde elde edildiğini bile varsaysak sadece Office yazılımı 1.7 GB gibi bir alan kaplıyor(Sadece kurulum paketi). Bu LibreOffice yazılımı ile birlikte gelen Ubuntu'nun imaj dosyasının yaklaşık 2 katına tekabül ediyor. Ayrıca kurulumunu yapmak gibi bir derdiniz de yok.

 



► Performans

Sistem aşırı yüklenmiyorken ne kadar işlemci ve bellek kullanılıyor ?


 


Bu ekran görüntüsünü alırken Chrome, LibreOffice,Spotify çalışır durumda. Bu halde bile Windows 7 nin boşta harcadığı bellekten daha az.


► Açılış Süresi

Yapılan gözlemlerde Bios ekranı dahil açılış yaklaşık 14 saniye sürüyor. Yani artık bilgisayarınızın tuşuna bastıktan sonra artık dakikalarca beklemeyeceksiniz. Ayrıca testlerde SSD ( Katı Hal Diski ) kullandığımız için bu süre bu kadar kısa. Ancak mekanik disklerde de Ubuntu, Windows 7 den daha hızlı açılıyor. 


► Sürücü Problemi ve Ücretsiz Yazılım Zenginliği


Linux çekirdeği ve Ubuntu ekibinin katkıları sayesinde sistemlerinizde sürücü problemi yaşama ihtimaliniz çok fazla değil ama hiç yok da diyemiyoruz. Ücretsiz çok kaliteli yazılımları Ubuntu yazılım merkezinde bulmak mümkün.Galiba açık kaynaklı yazılımın en büyük avantajlarından birisi bu. Burada sayamadığımız çok fazla yazılım var ve önemli ücretli yazılımların alternatifleri ücretsiz olarak mevcut. Bu adresten popüler ücretli yazılımların açık kaynak kodlu alternatiflerini görebilirsiniz.


► Dezavantajlar

Oyunlar

Eğer bilgsayar oyunlarından vazgeçemiyorsanız Ubuntu bu konuda canınızı sıkabilir. Ancak Steam ve Valve bu konuya çoktan el attı bile. Bazı Valve oyunları Linux için yayınlandı. Örneğin: Ençok oynanan oyunlardan Team Fortress 2 Linux üzerinde gayet sorunsuz çalışıyor.


AutoCAD, Photoshop ve Benzeri Programlar

Elektrik mühendisliğinde AutoCAD programı bir öneme sahip elektrik proje çizimlerinde ancak AutoDesk henüz Linux için bir sürüm yayınlamış değil. Alternatif ücretsiz programlar var ancak DWG formatı lisanslı bir format olduğundan bunu ücretsiz olarak yayınlamaları yasal değil. Ücretli bazı yazılımlar var DWG formatını destekleyen ve fiyatları da AutoCAD Lisans fiyatının 1/10’u kadar. Yani en kaliteli yazılım yaklaşık 400 dolar.

 


İnkscape en az Photoshop kadar kaliteli sayabileceğimiz bir program. Bu program için de yine hiçbir ücret ödemiyorsunuz.


Kaynak:


► ubuntu.com
► tr.libreoffice.org
► bricsys.org
► inkscape.org

 
Mustafa Özgüner


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar