Nobel Bilim Ödülleri |
Alfred Bernhard Nobel
Mühendis bir babanın oğlu olan Alfred Nobel, İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve İsveççe dillerini biliyordu. 1867 yılında dinamiti bulmuş ve bu yüzden büyük bir servet kazanmıştır. İlk ödülü 1901 yılında verilen, Nobel’in vasiyetnamesine dayanarak her yıl, fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış alanların da büyük başarılara imza atanlara Nobel Ödülleri verilmeye başlanmıştır.
21.10.2013 tarihli yazı 19333 kez okunmuştur.
Alfred Bernhard Nobel, İsveçli, kimyager, mühendis ve dinamitin mucididir. Vasiyetiyle Nobel Ödülleri'ni başlatılmasını sağlamıştır. Alfred Nobel, 21 Ekim 1833 yılında mühendis bir babanın üçüncü oğlu olarak Stocholm’de dünyaya geldi. Doğduğunda babası iflas etmiş ve dolayısıyla maddi durumları çok iyi değildi. Nobel ailesi 1837'de Finlandiya'ya, 1842 yılında ise St. Petersburg'a taşındı.
Baba Nobel, St. Petersburg'da çalışmaları sonucunda büyük başarılar kazanır ve Rus ordusu için silah üretmeye başlamıştır. Alfred Nobel 17 yaşına geldiğinde İsveççe, Rusça, Fransızca, İngilizce ve Almancayı akıcı bir şekilde konuşabilmektedir. Babası onu kimya mühendisliği eğitimi görmesi için yurtdışına gönderdi.
Alfred Nobel eğitimiyle birlikte nitrogliserin ile ilgilenmeye başlamıştır. Baruttan çok daha etkili olmasına rağmen basınç ve sıcaklığın etkisiyle nitrogliserin, çok çabuk patlamaktadır. Nobel bu yüzden nitrogliserinin kullanım alanını sınırlı olduğunu söylemiştir.
► İlginizi Çekebilir: Soğutma Öncüsü | John Gorrie
Kırım savaşının sona ermesiyle Rus ordusu baba Nobel den silah almayı kesmiştir. İşleri çokta iyi gitmeyen Baba Nobel bir kez daha iflas etmiştir. 1852 de Alfred Nobel Stocholm’e geri döner ve burada çalışmalarına devam eder. Çalışmaları sırasında bir patlama gerçekleşir ve küçük kardeşi Emil hayatını kaybetmiştir. Çalışmalarına devam eden Nobel, 1863’deki bir patlamayla da laboratuvarından olmuştur. Çalışmalarına azimle devam eden Nobel, 1864 yılında araştırmalarının sonucunu aldı ve dinamit barutunu buldu.
Nobel, San Remo'da 10 Aralık 1896 yılında beyin kanaması sonucu öldü. Vasiyetinde, mirasının Nobel Ödüllerinin enstitüleştirilmesi yönünde kullanılmasını ve 33.200.000 kronunun her yıl insanlığa hizmette bulunanlara sunulmasını istemiştir.
Alfred Nobel ve Nobel Bilim Ödülleri
Nobel’in açıklanan vasiyeti sonrasında servetini, fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış alanlarında en iyi çalışma yapanlara verilmesi için bağışladı. İlk ödüller 1901 yılında verilmeye başlandı.
► İlginizi Çekebilir: 2013 Nobel Fizik Ödülü “Tanrı Parçacığının”
1901 yılından 1998 yılına kadar verilmiş fizik, kimya ve tıp alanındaki ödüllerin sahiplerini öğrenmek ulaşmak için Tübitak’ı ziyaret edebilirsiniz.
Nobel’in Vasiyeti
"Ardımdan bıraktığım gayrimenkulümün ve servetimin tamamı, aşağıdaki şekilde dağıtılacaktır. Kapital, emniyetli bir şekilde Fon'da toplanmalıdır. Bu fon'un geliri her yıl insanlığa en büyük hizmeti yapan kişilere dağıtılmalıdır. Bu gelir beş ana bölüme ayrılmalı ve aşağıdaki şekilde dağıtılmalıdır.
Bir kısım fizik sahasında en büyük keşfi yapan kişiye verilmelidir.
Bir kısım kimya sahasında en büyük keşfi yapan kişiye verilmelidir.
Bir kısmı fizyoloji ya da tıp alanında en büyük keşfi yapan kişiye verilmelidir.
Bir kısım edebiyat sahasında en büyük eseri yazan kişiye verilmelidir.
Bir kısım Milletlerarası barış ve kardeşlik için en büyük çalışmayı yapan kişiye verilmelidir.
Fizik ve kimya konusundaki keşifler, İsveç ilim konseyince değerlendirilmelidir. Tıp konusundaki çalışmalar Stockholm'deki Caroline Enstitüsü tarafından değerlendirilmelidir. Edebiyat ve barış konusundaki mükafatlar Norveç Parlamentosu tarafından seçilen beş kişilik bir heyet tarafından değerlendirilmelidir. En büyük ve kesin arzum mükafatlar adaylara dağıtılırken kesinlikle milliyet tefrika yapılmamasıdır. En mühimi, mükafatı alacak şahıs bir İskandinavyalı da olabilir, olmayabilir de.
Paris, Kasım 27, 1895
Alfred Bernard Nobel
Nobel’in servetini bağışladığını bildiren vasiyeti
Alfred Nobel Belgeseli - Hayatı, Dinamit, Nobel Ödülleri
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
ANKET