elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nesnelerin İnterneti ve Akıllı Evler

IoT cihazları ile akıllı bina kontrolleri, eskisinden daha akıllı ve kolay hale getirmek için yenilikler yapmaya devam ediyor. Bu yazımızda Panasonic Life Solutions Türkiye’den Ar-Ge Mühendisi Ahmet Uğur Dilek’in destekleriyle KNX dokunmatik ekran ve akıllı ev kontrolleri hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz.



A- A+
22.03.2020 tarihli yazı 5562 kez okunmuştur.
Nesnelerin interneti (IoT), Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren ve günlük hayatımızda fiziksel olarak kullandığımız cihazları kontrol etmemizi ve gerektiğinde bulundukları durumu değiştirmemizi sağlayan bir iletişim ağıdır. IoT cihazları ve akıllı bina kontrollerinde kullanılan KNX sistemini birleştirerek; evlere, ofislere uzaktan erişim sağlanabilmektedir.
 

 

Akıllı binalarda kullanılan KNX cihazları ile birlikte çalışabilen günlük rutinleri yerine getirilmek ve karmaşıklığı azaltabilmek için tek bir cihaz tarafından kolayca kontrol edilebilmesini sağlayabilen KNX dokunmatik paneller bulunmaktadır.

Bu ekranlar, KNX kurulumlarının görselleştirilmesine ve kontrolünün sağlanmasına, kullanıcıların akıllı evlerinin her bir parçasını, kullanımı kolay duvara monte panelden kontrol etmelerini sağlar. Aynı zamanda bu paneller akıllı ev sektörü dışında konferans salonları, ofisler gibi ticari uygulamalarda kullanılabilmektedir.
 

Bu dokunmatik paneller ve diğer KNX cihazları ile ortamda bulunan aydınlatmaların açılıp kapanmasını veya istenilen parlaklığa ayarlanmasını, perdelerin ve panjurların açık, kapalı veya istenilen konuma getirilmesini hatta panel ile birlikte çalışabilen sensörler yardımı ile yağmur ve rüzgar durumlarında otomatik olarak kapalı konuma gelmesini, havalandırma sisteminin, ısıtma ve soğutma sisteminin kontrolleri sağlanabilmektedir.

Interkom entegrasyonları ile iç ve dış kapılardan gelen sesli ve görüntülü konuşmaları sağlamaktadır. Bu şekilde gelen kişiyi doğrudan görerek güvenlik ile ilgili bazı sorunlar ortadan kaldırabilmektedir.
 
►İlginizi Çekebilir: KNX ile Aydınlatma Otomasyonu

Panel konumlandırıldığı yerde doğrudan internete bağlanarak akıllı telefonlardan ve tabletlerden sorunsuz olarak uzaktan erişim sağlanmaktadır. Bu şekilde kullanıcılar evde olmadığı durumda uzaktan kontrol sağlayabilmektedir. Aynı zamanda interkom üzerinden gelen çağrıları yanıtlayabilmektedir.

Panel üzerinden istenilen senaryolar, alarmlar, bildirimler gibi seçenekler ayarlanabilmektedir. Bu şekilde kullanıcılar panel üzerinden veya mobil cihazlardan istedikleri senaryoları (hoş geldin, sinema vb.) ev içinde veya dışındaki iken çalıştırabilmektedir.

Dokunmatik panel ile birlikte çalışabilen yangın alarm, hırsız alarm ve su baskını sensörleri ile evinizden uzakta olduğunuz durumda da mobil cihazlarınıza gelen bildirimler ile olası acil durumlardan haberdar olunabilmektedir.

Örneğin, bir hoş geldin senaryosu oluşturarak tek bir tuş istenilen şekilde aydınlatmalar açılabilmekte, perdeler istenilen konuma getirebilmekte, evin tamamı veya bir bölümünün istenilen sıcaklığa gelmesi sağlanabilmektedir. Konsiyaj (hizmet) ayarları ile doğrudan kullanıcıların ihtiyaçlarını sormak ve talepleri doğrultusunda yardımcı olmak gibi işlemler yapılabilmektedir.
 
►İlginizi Çekebilir: MULTIS ile Akıllı Binalar Daha da Akıllı

 
Kaynak:
Ahmet Uğur Dilek Ahmet Uğur Dilek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar