Kuantum İnternetin Güvenliği ve Zorlukları
Günümüzde hemen hemen herkes aktif birer internet kullanıcısı. Hal böyleyken internetin hızı da oldukça büyük önem arz etmektedir. Kuantum internet kullanarak bu hızı artırmak mümkün. Ancak kuantum internet bazı zorluklara sahip.Detaylar yazımızın devamında.
13.03.2021 tarihli yazı 7094 kez okunmuştur.
İnternet, fiber optik tellerden mantıksal 1`ler ve 0`ların taşınımı ile foton akışını harekete geçirmektedir. Buradaki mantıksal 1 ve 0`lar bitlere karşılık gelmektedir. Kuantum internet ise kübit adı verilen bir çift dolaşık foton ile veri gönderimi gerçekleştirmektedir. Bu fotonlar mantıksal hem 1 hem de 0`dır. Yani bir kuantum internet sonsuz değer alabilmektedir. Bu duruma da kuantum süperpozisyonu denilmektedir. Kübitler yardımıyla gerçekleştirilen işlem neredeyse eş zamanlı olarak gerçekleşir. Kuantum internet bu sayede oldukça hızlıdır.
Kuantum internet, yüksek hızından başka avantajlara da sahip. Bunlardan en belirgin avantajı ultra güvenli bir ağ sistemine sahip olması. Kuantum internet, kübitin durumunu sorgulayarak bilgi alışverişi yaparken arka planda ağın dolaşıklığını ve koordinasyonu maksimum seviyeye çıkarmaktadır. İşte bu dolaşıklık da kuantum interneti güvenli kılıyor. Üçüncü kişiler iletişim kanalını dinlemeye çalıştığında herhangi bir veriyi okuyamaz. Başka bir avantajı ise daha fazla bant genişliğine sahip olmasıdır. Bu sayede normal bir internet ağı ile çalıştırılamayan büyük uygulamalar çalıştırılabiliyor.
Kuantum İnternetinin Zorlukları
Kuantum ağlarının takibi ve kontrolünü gerçekleştirmek için oldukça iyi bir donanım geliştirmek başlı başına kuantum internetin zorluklarındandır. Ek olarak tek fotonların tutarlı olarak kontrolünü sürdürmek de oldukça da zor bir işlem. Bunun dışında hem dolaşıklığı koruyup hem de bir ağda ikiden fazla kullanıcının birbirine bağlanmalarını sağlamak da bu zorluklar arasında sayılabilmektedir. Tek bir fotonun takibi oldukça zordur. Ancak yapılan çalışmalarla bu zorluğun üstesinden gelinebilmektedir. Bu çalışmaya göre kuantum yapısına yerleştirilmiş bir elektronla iletişim lazerle gerçekleştiriliyor. Bu sayede bulut içindeki bir kuantum noktasının takibi yapılabiliyor. İşte bu bahsi geçen lazer modülatör sayesinde bulutla iletişiminin yolu bulundu.
►İlginizi çekebilir: Uzun Mesafeli Kuantum Işınlama Artık Mümkün
Kuantum internet, içinde oldukça çok kullanıcıya sahiptir ve bu kullanıcıların farklı bant genişliklerine ihtiyaçları olabilmektedir. Bu sorunun çözümünde izlenen yol ise kullanıcıların frekans dağılımlarını değiştirmek üzerine kurulu. Yapılan açıklamaya göre bu işlem dalga boyu seçici bir anahtarla dalga boyu yönlendirilmesi yapılarak gerçekleşiyor.
Bir başka sorun ise foton uyumsuzluğu ve işaret sabitliği. Çözüm olarak ise standart bir dijital tekrarlayıcı kullanarak fotonların durumunda bilgi eksikliği olmadan ilerleme sağlanmaktadır. Bu tekrarlayıcı sayesinde klonlama gerçekleşmemektedir.
Kaynak:
Kaynak:
► allaboutcircuits.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.