elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kendin Yap ile “Ev Yapımı” Pil

Do It Yourself (DIY) ya da Türkçe ismiyle “kendin yap” projeleri bazı teorik bilgilerimizi, pratik olarak hem öğrenmek hem de deney yapmanın keyfini tatmak için en eğlenceli yollardan bir tanesidir. Bu yazımızda, “ev yapımı pil” projesini inceledik.



A- A+
14.05.2022 tarihli yazı 4871 kez okunmuştur.
Do It Yourself aslında birçok icadın temelini oluşturuyor. Belki de pilin mucitlerinden olan Luigi Galvani ve Alessandro Volta da evlerinde bir şekilde “kendin yap” projeleriyle uğraşırken kimyasal enerjinin, elektrik enerjisine dönüşebileceğini keşfettiler. Gerçi, Galvani’nin malzemeleri arasında bir adet kurbağa da olduğundan ilginç bir deneydi denilebilir. Bu yüzden biz de ilk olarak deney için gerekli olan malzemeleri söyleyerek başlayalım ki kafamız karışmasın.
 

1) Malzemelerin Toplanması

Proje için biraz bakır tel, bir adet buz tepsisi ve buz tepsisinin boyutuna ve ne kadarını kullanacağını bağlı olarak alüminyum ya da galvanizli (çinko kaplı) çiviler, son olarak ise pilimizin gerilimini ölçmek için bir voltaj ölçer ve yanında timsah klipsli iki kablo yeterli olacaktır.
 

 
Şekil 1: Ev yapımı pil için gerekli malzemeler


►İlginizi Çekebilir: Pilin Mucidi |Alessandro Volta

 

2) Vidaların Etrafını Bakır Tel ile Sarın ve Bu Tepsisine Yerleştirin

Elimizdeki bir vida hariç kalan bütün vidaları baş taraflarından olacak şekilde bir parça bakır tel ile sarınız. Vidaların sardıktan sonra kalan kısmına çengel şeklini yapmamız vidaların buz tepsisinde durmasını kolaylaştıracaktır. Sonrasında bu vidaları buz tepsisindeki her bir hücreye bir tane gelecek şekilde yerleştirin. Etrafını sarmadığımız vidayı ise diğer adımlarda kurşun tel ile sararak negatif kutup olarak kullanacağız.
 

3) Pozitif ve Negatif Kutupları Tepsinin İki Ucuna Yerleştirin

Tepsinin her hücresine yerleştirdiğimiz vidaların haricinde tepsinin bir ucundan dışarıya bir parça bakır tel asarak sabitleriz. Burası pozitif terminal olacaktır. Etrafını kurşun telle saracağımız son vidayı da diğer hücreye sabitleyerek negatif terminali de oluşturuyoruz.


 
Şekil 2: Hücrelere vidaların yerleştirilmesi ve pozitif - negatif kutuplar


►İlginizi Çekebilir: Batarya ve Piller 1. Bölüm | ElektrikPort Akademi

 

4) Hücrelerin İçine Su Doldurun

Bütün vidaların ve tellerin su ile temas ettiğine dikkat edin. Burada deney su kullanarak yapılmış fakat eğer pilin voltajını artırmak isterseniz su yerine tuzlu su, sirke, limonlu su da kullanabilirsiniz.


 
Şekil 3: Yaklaşık 14 hücreyi kullanarak piliniz için 9 voltu ölçebilirsiniz
 

5) Pilinizi Test Edin

Timsah klipsli kabloları kullanarak bakır telin olduğu hücreye diğerini ise kurşun sarılı vidanın olduğu hücreye takarak voltaj metreyi çalıştırabilirsiniz. Biz size farklı bir test metodu önereceğiz aşağıdaki videoyu izleyerek daha farklı bir deneyle pilin çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.


Kaynaklar:


► wikihow
► Wikipedia
► How It Works
Abdullah Yakşı Abdullah Yakşı Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar