elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Karapınar Güneş Enerji Santrali Üretime Başladı

Konya’nın Karapınar ilçesinde 20 milyon metrekare üzerine kurulmaya başlanan güneş enerji santrali, 10.300 adet panel ile üretime başladı. Tamamlandığında 3,5 milyon güneş paneline sahip olacak santral, 2-2,5 milyon insanın elektrik ihtiyacını karşılayacak. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
29.09.2020 tarihli yazı 8630 kez okunmuştur.
Güneş YEKA 1 projesi kapsamında kurulumuna devam edilen ve 20 milyon metrekare alan kaplayacak olan Karapınar Güneş Enerji Santrali, elektrik üretimine başladı. 2023 yılında tamamlanması planlanan proje, 1300 MW güce sahip olacak. Proje tamamlandığında yılda 2 milyar 600 milyon KW/h elektrik üretecek. Karapınar Güneş Enerji Santrali, tek parsel üzerine yapılan dünyanın en büyük enerji santrali olma özelliği taşıyor. Tamamlandığında 3,5 milyon güneş paneline sahip olacak santralde şu an 10.300 adet panel kuruldu ve elektrik üretmeye başladı. Her ay yaklaşık 104 bin adet panelin kurulumunun yapılacağı santralin 32 ayda tamamlanması hedefleniyor.
 
Kalyon Holding Enerji Grubu İcra Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata: "Şu an da tek parsel üzerinde bir Yatırımcı tarafından yapılan dünyanın en büyük güneş santrali alanındayız. Burası bir güneş ovası. 20 milyon metrekarelik bir alan burası. Baktığınız zaman bir ucundan bir ucunu görmeniz imkansız. Boyut çok büyük "dedi. 10.300 adet panel şu anda 4 MW’lık güçte elektrik üretiyor ve milli şebekeye veriyor.

Karapınar Güneş Enerji Santralinde kullanılan güneş panelleri, %75’in üzerinde bir yerlilikle üretildi. 19 Ağutos’da açılışı gerçekleşen Ankara’daki güneş paneli fabrikası yıllık 500 MW panel üretimi kapasitesine sahip. Fabrikadaki panel üretimi silisyum minareli ile gerçekleşiyor. Silisyum minareli eritilip ingot (külçe) haline getiriliyor. Ardından ingottan waferlar kesiliyor. Fabrikada panel üretiminin yanı sıra Ar-Ge çalışmaları da devam ediyor.

 

 

Fabrikanın Ar-Ge merkezinde 110 personel, 100’ün üzerinde mühendis daha verimli paneller ve daha verimli üretim yolu için çalışıyor. Kesilen parçalar bir araya getirilerek güneş panelleri üretilmiş oluyor. 1300 MW güce, 2 milyar 600 milyon KW/h saat elektriğe sahip olacak santral, 2-2,5 milyon insanın elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Bu değerler de Türkiye’nin yaklaşık olarak o tarihteki yıllık tükettiği elektriğin binde birine karşılık geliyor.

 
 

Karapınar Güneş Enerji Santrali, tamamlandığında güneşi doğuşundan batışına kadar takip edebiliyor olacak. Bu durum %12 daha fazla elektrik üretimi sağlayacak. Panellerin iki yüzü de elektrik üretebiliyor. Dolayısıyla yüzde 5 oranında fazladan elektrik üretimi de gerçekleşecek. Santral faaliyete geçtiğinde her yıl 1,5 milyon ton fosil yakıt ve karbondioksit salınımı da engelleyerek iklim değişikliğini durdurmaya yardımcı olacak.


Kaynak:

► ajanslar
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.