elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Insolight:
Solar Panellerin Verimliliği

Solar panellerin en büyük sorunlarından biri düşük enerji verimliliğine sahip olmalarıdır. Insolight start-up şirketi geliştirdikleri ürün ile ışığı küçük bir alan üzerindeki yüksek verimli güneş hücresi üzerinde toplama ve gün içerisinde güneşe uygun sistem hareketi sağlama özellikleriyle sorunu farklı bir açıdan çözmeye çalışıyor.



A- A+
23.09.2016 tarihli yazı 6936 kez okunmuştur.
İsviçre EPFL teknoloji geliştirme alanında bulunan Insolight firmasının geliştirdiği solar panel sistemi çatılarda aynı yüzey alanı kullanımı ile %36 solar hücre enerji verimliliğine ulaşıyor. Halihazırda son kullanıcıya sunulan panellerin % 18-20 arasında verimlilikte çalıştığı göz önüne alınırsa, firmanın ulaştığı verimlilik oldukça değerli.



►İlginizi Çekebilir: Güneş Panelleri ve Nanoteknoloji
 

Güneş Işınlarını Süper Solar Hücreler Üzerine Odaklama

Transparan, kubbe yapılı ve küçük merceklere sahip plastik yapılar güneş ışınlarının tamamını küçük bir yüzey alanı üzerindeki yüksek performanslı güneş hücrelerine yansıtıyor. Bu özel güneş hücreleri, birçok katmandan oluşarak farklı dalga boylarını yakalayabiliyor. Uzay sektörü için üretilmiş % 42 verime sahip bu hücrelerin son kullanıcı uygulamalarında kullanılamamasının en önemli sebebi fiyatlarının aşırı pahalı olması.
 
 
Insolight firması solar panellerin verimliliğini yükseltmeye çalışmaktansa, kullandıkları lensler ile ışık dalgalarını birkaç milimetrekare küçük dilimler halindeki “süper solar hücreler” üzerine odaklıyor.

Bir diğer akılcı çözüm ise, gün içerisinde güneşin pozisyonundaki değişimlerden dolayı oluşan kayıpların minimuma indirilmesidir. Geliştirilip patentlenen mikro-takip sistemi, güneşin pozisyonunu takip eden sensörler yardımıyla, merceklerin yerleştirildiği tepsiyi milimetrik olarak oynatıyor; böylelikle güneş ışınlarından %100 olarak yararlanılıyor.

Prototip olarak test edilen ürünün en kısa sürede piyasaya sürülmesi bekleniyor. Sistem piyasaya sürüldüğünde doğal olarak biraz pahalı olacak. Üreticilerin vaadi ürünün sağladığı enerji verimliliği ile süreç içerisinde maliyetini karşılayacağı.

 

 


Kaynak:

insolight
newatlas

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.