Hayalet Gemi Heybeliada
Milli Gemi (MİLGEM) projesi kapsamında üretilen ilk gemi olan Heybeliada Korveti, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın en büyük tatbikatı olan ve iki yılda bir düzenlenen DENİZKURDU'ndaki başarılarıyla göz doldurdu.
01.06.2013 tarihli yazı 12260 kez okunmuştur.
En son teknoloji ve etkinliği kanıtlanmış silah sistemleriyle donatılan, korvet tipi olmasına rağmen üzerine helikopter konuşlanabilen Heybeliada, DENİZKURDU-13 tatbikatında ilk kez görev aldı.
Korvet, tatbikattaki silah atış eğitimleri, çok tehditli ortamlarda harekat, denizaltı savunma harbi ve suüstü harbi eğitimleri, temel gemicilik eğitimi ve denizde akaryakıt ikmali eğitimlerinde üstün performans gösterdi.
Yerli Dizayn Ve Entegrasyon
Gemi komutanı Deniz Yarbay Erdinç Kuşçu, yaptığı açıklamada, MİLGEM projesinin bahriye tarihinin yanı sıra cumhuriyet tarihinin de önemli projelerinden biri olduğunu söyledi.
MİLGEM'in silah sistemleri, elektronik sistemler ve modernizasyonun milli imkanlarla yapıldığına dikkati çeken Kuşçu, dışa bağımlılığın azaltılmasının amaçlandığını ifade etti. Kuşçu, Heybeliada'nın dizaynının ve entegrasyonunun tamamemen Türk Deniz Kuvvetleri mensubu mühendislerce yapıldığını vurgulayarak, "Dünyada sayılı ülkelerin muktedir olduğu, yerlilik oranı yüzde 70 civarında olan çok önemli bir proje. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün göstermiş olduğu ilke ve inkılaplar doğrultusunda, gücünü aldığı vatan uğruna dünya denizlerinde şanlı bayrağımızı dalgalandırmaya devam edeceketir" diye konuştu.
Kuşçu, geminin ilk seyri 2 Kasım 2010'da Marmara Denizi'nde, adını aldığı Heybeliada'nın güneyinde başarıyla icra ettiğini aktararak, Türk Deniz Kuvvetleri Günü ve Preveze Deniz Zaferi'nin yıl dönümü 27 Eylül 2011'de de Deniz Kuvvetleri envanterine girdiğini hatırlattı. Heybeliada'nın hizmete girdiğinden bu yana her türlü fiili tatbikatlara iştirak ettiğini belirten Kuşçu, "Uluslararası görevlerde de bulundu. Hepsinde üstün başarılar elde etti" dedi.
Radarda Tespidi Zor
Deniz Yarbay Kuşçu, milli gemi Heybeliada'nın dizaynını gerçekleştiren mühendislerin, geminin radar kesit alanının minimum seviyede tuttuğunu anlatarak, şöyle konuştu: "Bu özelliği tehdit teşkil edecek unsurların bizi çok daha geç ve yakın mesafeden tespit etmesini sağlamakta. Böylece taarruz önceliği bize geçmiş oluyor. Gemimiz diğer unsurlar tarafından radarda normal boyutlarından daha küçük eko vermekte. Radarda balıkçı gemisi gibi... Bunu da zaman zaman teyit etme şansımız oldu faaliyetlerde. Diğer unsurlar bizi oldukça geç fark etti. Bu da bizim için gurur kaynağı." Heybeliada, DENİZKURDU-13'ün ardından projenin tanıtılması ve dünya denizlerinde sancak varlığı göstermek amacıyla, Kuzey Afrika ülkelerini kapsayan 28 günlük göreve çıkacak.
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.