elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güç Kalitesi ve Endüstriyel Kontrol Sistemi Nedir? Cihazları Nelerdir?

Güç kalitesi ve endüstriyel kontrol sistemi tesislerin ve ekipmanların izlenip verimli ve düzgün bir şekilde faaliyet göstermesini sağlar. Günümüzde özellikle üretim tesislerinde bu sistemler aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Chint, bu sistemlerde kullanılan ürünleri portföyünde barındırmaktadır. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
31.03.2023 tarihli yazı 2877 kez okunmuştur.
Elektrik enerjisine olan talepteki hızlı artışa rağmen elektrik üretim, iletim ve dağıtım altyapısı aynı hızla gelişememektedir. Bu durum, elektrik şebekelerinde güç kalitesi problemlerinin görülme sıklığı artmasına sebep olmuştur. Gelişen teknoloji aynı zamanda yük karakteristiklerinin de değişimine yol açmıştır. Mikroişlemci ve yarıiletken tabanlı yükler güç kalitesi problemlerinden etkilenen yük çeşitlerinin başında gelmelerine rağmen birçok güç kalitesi probleminin de kaynağını oluşturmaktadırlar.


Güç Kalitesi Nedir?

Güç kalitesi, son kullanıcı yüklerinin veya elektrik şebekesine bağlı ekipmanlarının, önemli bir performans ve ömür kaybı yaşamadan, istenilen şekilde çalışmasını sağlayan bir dizi elektriksel parametreler ve limitler olarak tanımlanabilir. Gerilimin veya akımın ideal değerden sapması güç kalitesi bozukluğu olarak tanımlanır. IEEE tanımına göre güç kalitesi, hassas bir ekipmanın çalışmasına uygun bir şekilde güç verilmesi ve topraklanması kavramıdır.
 

 
Güç kalitesi son kullanıcılara elektriğin etkin bir şekilde sağlanmasında kritik bir öneme sahiptir. Bu sebepten dolayı son yıllarda oldukça önem kazanmıştır. Tüketici kaliteli güç için para öder. Güç kalitesinin düşük olması tüketicilerin ekipmanlarına zarar verir ve ekipman ömrünü etkiler. Kötü güç kalitesinin ekonomik etkisi, son birkaç yılda kapsamlı bir şekilde incelendi. İnceleme sonucu kötü güç kalitesinin ekonomik etkisinin dünya çapında milyarlarca dolar civarında olduğu ortaya çıktı. Kötü güç kalitesinin iş ekonomisini ne kadar olumsuz etkilediği araştırmalar sonucu kanıtlanmış oldu. Bu sonuçlar güç kalitesi izleme sistemlerinin kritik bir önemi olduğunu ortaya koyuyor.
 
Güç kalitesini geniş ölçekte verimli ve etkili bir şekilde izlemek kolay bir iş değildir. Bir tesiste güç kalitesinin izlenmesi, eğitimli ve tecrübeli personele ve güç kalitesini izlemeye uygun ekipmanların sistemde birçok noktaya yerleştirilmesiyle gerçekleştiriliyor.




Güç aktarımı ve dağıtımı, otomasyon, tesisat ürünleri, orta ve yüksek gerilim ürün ve sistem çözümleri ile geniş ürün yelpazesi sunan Chint, DIN ray ürün grubunda alçak gerilim güç kalitesi ürünleri de sunmaktadır. Chint, alçak gerilim güç kalitesi ürünleri kapsamında harmonik filtre reaktörleri, endüktif yük sürücüler, şönt reaktörler, NWC6 serisi AG kuru tip kondansatörler ve CJ19 serisi kompanzasyon kontaktörleri üretmektedir.
 
 
Chint CJ19 Serisi Kompanzasyon Kontaktörleri


► İlginizi Çekebilir: Harmonik Filtre Reaktörleri Nedir? Nasıl Seçilir? Avantajları Nelerdir?

 

Endüstriyel Kontrol Sistemi Nedir?

Endüstriyel kontrol sistemi bir endüstriyel kurulumda diğer cihazların çalışmasını izleyerek, yönlendirerek, düzenleyerek ve komuta ederek çıktıyı yöneten bir sistemdir. Yani endüstriyel kontrol sistemleri endüstriyel süreçleri çalıştırır ve otomatikleştirir. Endüstriyel kontrol sistemleri bu işlemi veri biçiminde girdi alınması, işlenmesi ve ardından istenen çıktının iletilmesi şeklindeki basit bir mantık ile gerçekleştirir. Özellikle üretim zincirlerinde yürütülen süreç ve operasyonların verimliliği için endüstriyel kontrol sistemlerinin kullanılması kritik önem taşır.
 
Endüstriyel kontrol sistemlerinin amacı, minimum insan girdisi ile günlük otonom ve verimli endüstriyel operasyonu sağlamaktır. Örneğin bir üretim zincirinde bazı görevler, personelin etkili bir şekilde yerine getiremeyeceği kadar zor veya zaman alıcı olabilir. Bu, üretimde verimsizliğe neden olabilir. Bu ihtimalin önüne geçmek için kontrol sistemlerine başvurulur. Kontrol sistemleri, önceden ayarlanmış koşullara göre optimum çıkışı korurken doğruluğu sağlar.
 
Chint NJDC Test Butonlu Endüstriyel Röle
 
Tüm bunları yapabilmek için endüstriyel kontrol sistemlerine uygun olarak üretilen endüstriyel kontrol cihazları kullanılmalıdır. Chint, geniş ürün portföyünde endüstriyel kontrol ve izleme ürünleri de sunmaktadır. Chint, müşterilerine dijital multimetreler, sıvı seviye kontrol röleleri, fotosel rölesi, NJDC test butonlu endüstriyel röleler vb. ekipmanlar sağlayarak sistemlerinin ve tesislerinin kontrolünü gerçekleştirmesine olanak tanır.


Kaynak:



► electricalworkbook.com
► pscpower.com
► techslang.com
► study.com

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar