Grafen Elektrotları ile İlk Şeffaf OLED Ekran
Televizyon teknolojisinde sırasıyla kullanılan CRT (tüplü televizyon), LCD ve LED teknolojisinden sonra günümüzde artık televizyonlar OLED yani organik LED olarak üretilmeye başlandı. Bu yazımızda ise yeni bir çalışmayı inceleyeceğiz. Grafen elektrotları ile üretilen dünyanın ilk şeffaf OLED ekranı sizler için inceledik.
25.01.2017 tarihli yazı 9835 kez okunmuştur.
Grafen, elektrikli cihazlarda (the application of graphene as electrodes in electrical and optical devices, 2012) geleneksel elektrot materyallerini değiştirme potansiyeli taşıyan, umut verici yeni nesil iletken bir materyaldir. Düşük levha direnci, yüksek optik saydamlık ve mükemmel mekanik özellikler de dahil olmak üzere birçok avantajlı özelliği bir arada bulundurmaktadır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, güneş pilleri ve esnek cihazlarda bir elektrot malzemesi olarak grafenin uygulanmasına olan ilgi artmıştır.
Grafen ayrıca mekanik özelliklerinden dolayı yapı-inşaat malzemeleri, batarya, uçak sanayi gibi birçok alanda da kullanılmaktadır. Biz burada ise grafenin elektrot olarak kullanılması ve elektriksel cihazlarda bir uygulamasını göreceğiz. Burada aslında yapılan işlem OLED ekranın elektrotlarının grafenden yapılmış olmasıdır. OLED'e bağlı elektrotlar yaklaşık 2 cm x 1 cm alana sahiptir ve kimyasal buhar birikimi işlemi kullanılarak üretilmişlerdir. Metan ve hidrojen gazları, bir bakır levhanın 800 °C'ye kadar ısıtılmış olduğu vakum haznesine doğru pompalanır.
İki gaz arasında bir kimyasal reaksiyon oluşur ve metan bakır içine eriyince yüzeyde grafen atomları oluşturur. Tabaka yeterince oluşturulduktan sonra tüm setin soğumasına izin verilir, koruyucu bir polimer tabakası uygulanır ve daha sonra saf grafenin tek atomlu bir tabakasını ortaya çıkarmak için bakır kimyasal olarak arındırılır. Bu işlemler sonrası yukarıdaki resimde görüldüğü gibi şeffaf bir OLED ekranın küçük bir çalışması başarıyla gerçekleştirildi.
Fraunhofer Enstitüsü'nden proje lideri Dr. Beatrice Beyer’e göre grafenle yapılmış ilk ürünler iki ya da üç yılda devreye girebilir. Fraunhofer Enstitüsü, grafen elektrotların üretimi için Graphenea S.A. adlı İspanyol şirketi ile ve CVD reaktörlerinin üretimini yapan İngiliz Aixtron Ltd. şirketi ile ortaklık kurdu.
Kaynak:
►newatlas
►fraunhofer
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.