elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Google, Intel'in Pazarını Tehdit Mi Ediyor?

Google ileri vadede yapılan planlarında kendi işlemcilerini tasarlamayı düşündüğünü ifade etti. Google'a kendi işlemci tasarımlarını yapmak ne gibi artılar katacak? İşlemcinin pazar lideri Intel'in durumu ne olacak? Detaylar ve Google'ın açıklamaları haberimizin devamında.



A- A+
21.12.2013 tarihli yazı 6963 kez okunmuştur.
Google'n ARM teknolojisini kullanarak kendi sunucu işlemcilerini tasarlamayı düşündüğünü belirtiyor. Yayınlanan rapora göre aynı zamanda bu tasarımla Google'ın, donanım ve yazılım arasında arayüzün yönetiminin daha iyi olacağını söylüyor. Ayrıca bu hareketin Google'n beşinci büyük müşterisi olan Intel'in pazar hakimiyetini de tehdit ediceği öngörülüyor. Google sunucu işlemcilerinin en büyük alıcıları arasında, ama henüz net bir karar vermediklerini, planlarının değişebileceklerini söyledi.
 


Şekil 1: Google Veri Merkezi'nde yüzlerce fan ile soğutma sirkülasyonu sağlanıyor. Eğer kendi işlemci tasarımlarını yaparsa,donanım-yazılım yönetimini ve etkileşimini daha iyi sağlayabilir.
 

Google'n sivil sözcüsü Liz Markman; "Biz Dünya'nın en iyi altyapı tasarımıyla da aktif olarak ilgileniyoruz. Bu donanım (her seviyede) ve yazılım tasarımının ikisini birden içeriyor." diyor. Google video, çevrimiçi haberleşme, güç arama gibi sunucularda kendi veri tasarımlarına da sahip. Kendi sunucularını artık tamamen yapmaya başlarsa bu Intel'in pazar grafiği olumsuz yönde etkileyebilir. 

 

 İlginizi Çekebilir : Google Veri Merkezi


 
Qualcomn, Samsung gibi şirketlerin ARM tabanlı işlemcilerin tabletler ve telefonlarda kullanımıyla Intel'ın pazar alanı biraz küçülme yaşadı. Intel, Kaliforniya merkezli AMD'yi geride bırakarak  kişisel bilgisayar kullanıcıları ile işlemci pazarının yaklaşık %95'ini kontrol ediyor. AMD ve diğer şirketler, sunucu-işlemci pazarı için ARM tabanlı tasarımlar kullanacağını açıkladı.
 


► Şekil 2: Google Veri Merkezi'nin açılışı töreninide çekilen bir sunucu.

 
Google zaten işlemcilerle ilgilendiğini, ama ancak somut bir hareket henüz yapmadıklarını, zaten bunu resmi olacak duyuracaklarını belirtti.

 

Kaynak:

Bloomberg



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.