elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fukushima Robotla Temizlenecek

Dizüstü bilgisayarlarımızın üreticisi Toshiba, 2011 yılında meydana gelen Fukushima faciasının izlerinin silinmesinde rol alacak bir robot geliştirdi. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
24.01.2016 tarihli yazı 8455 kez okunmuştur.

2011'den Bu Yana Tam Olarak Temizlenemedi


"Fukushima nükleer faciası" olarak tarihe geçen 2011 yılında Japonya'da depremin ardından tsunaminin yarattığı etki ile birlikte Fukushima Daiichi reaktörlerinin güç kaynağı ve soğutma sistemi kapanmıştı. Bu zincirleme olay örgüsünün ardından düşürülemeyen reaktör ısısı yükselerek facianın meydana gelmesine neden olmuştu. 2011 yılında gerçekleşmiş olmasına rağmen çalışmalar devam etse de bölgeye insan girememesi nedeniyle tam anlamıyla temizliği sağlanamamıştır. Teknoloji konusunda dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi olan Japonya, karşılaştığı bu zor durumun üstesinden gelebilmek adına teknolojisine başvurdu. Ülkede bulunan bazı şirketlerden yardım isteyen hükümet, aralarında Toshiba'nın da bulunduğu birçok şirketten yardım almayı başardı.


Ana Görev Yakıt Çubuklarını Sistemden Ayırmak

Toshiba'nın ürettiği yeni robot, dev yapısı ve radyasyona dayanıklı sistemi sayesinde nükleer reaktörün temizlenmesinde görev oynayacak. Bu yeni robot, nükleer felaketin ardından oluşan birçok erimiş hidrojen parçasını ve diğer reaktörleri temizleyecek şekilde tasarlandı. İki kolu ile radyoaktif havuz içerisine giren robot, buradaki cisimleri alarak onları küçük parçalara bölerek imha edebiliyor.





Toshiba yetkililerinin belirttiğine göre robotun ana görevi 3 numaralı reaktörde bulunan yakıt çubuklarını sistemden çıkartmak. Hala sistemde bulunan ve sistemi tehlikeli kılan faktörlerden birisi olarak kabul edilen 566 yakıt çubuğu, Toshiba'nın dev robotu sayesinde sistemden ayrılacak.


Robot göreve gönderilmeden önce sergilendi ve robotun marifetlerinin gösterildiği bir video yayınlandı. Bu videoda da görebileceğiniz gibi, karşılaştığı tüm engelleri aşabilmesi adına keskin bıçaklara, güçlü kol yapısına sahip robotun 2018 yılında göreve gönderilmesi planlanıyor.


 

Kaynak:

►theverge
►thenextweb
►thejapantimes


Yazar: Anıl Gül
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.