elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fotovoltaik Bileşenlerin Yapısı Değişiyor Mu? |
Perovskitler

Günümüzde, güneş panellerinin maliyetini azaltıp verimini arttırmak için fotovoltaik bileşenlerin yapısında çeşitli değişiklikler yapılması için çalışmalar sürdürülüyor. Bu çalışmalardaki son yenilikçi fikirlerden biri fotovoltaik bileşenlerin yapısında perovskit mineralini kullanmak. Artısıyla-eksisiyle perovskit minerali haberimizde.



A- A+
25.09.2014 tarihli yazı 8653 kez okunmuştur.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisinin popüleritisi her geçen gün artmasına rağmen güneş panellerinin fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Güneş panellerinin maliyetini azaltmak ve verimini arttırmak için günümüzde çeşitli çalışmalar sürdürülüyor. Araştırmacılar bu amaçlar doğrultusunda fotovoltaik sistemlerde perovskit mineralini sağlıklı bir şekilde kullanabilmek için büyük bir yarış içindeler. Peki nedir bu perovskit?





İlk olarak Rusya'da keşfedilen perovskitler, moleküler yapıları ile güneş ışığını elektrik enerjisine çevirmeye çok yatkın olan kristalli bir mineral sınıfıdır. Bu mineralin güneş panellerinde kullanılabilmesi için yaklaşık 5 yıldır  labaratuvar çalışmaları sürüyor. İlk olarak sadece %3.8'lik verim elde edilebilen perovskitlerden geçtiğimiz günlerde %20'lerde bir verim sağlanabildi. Sıradan ticari silikon panellere göre daha verimli ve daha az maliyetli olan perovskitli panellerin önünde bazı sorunlar bulunuyor.





İşte Artıları ve Eksileriyle Perovskitli Paneller;

►Sıradan fotovoltaik sistemlere göre üretimleri daha ucuz
►Ticari silikon panellere göre daha verimli
►Üretimleri kolay ve pencerelerde bile kullanılabilme potansiyelleri var.

►Saf perovskitli panellerin verimi %6 seviyelerinde ve %20'lik rakamlara ulaşabilmek için kurşun kullanılıyor. Yani bu verimli paneller aslında zehirli.
►Nemli havalarda kolayca korozyona uğrayabiliyorlar.
►Çalışmalar henüz yeni sayılabilceği için perovskitli panellerin ömürleri hakkında bir bilgi yok.



Perovskitli güneş panellerinin kullanımı şimdilik zor görünse de 5 yıl gibi kısa sürede yaşanan ilerlemeler oldukça umut verici. Panellerin kurşunsuz üretilmesi, korozyon direnci sorunu ve ömürlerindeki sorunlar çözüldüğünde bu kullanımlarında hiçbir engel kamayacak gibi görünüyor.



Kaynak:

►Popular Science


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.