elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektronik Dövme Nedir?

Google bünyesindeki ATAP grubu (Advanced Technoloy and Projects - ATAP) birçok projenin yanında bir de elektronik dövmeler üzerinde çalışıyor. Nedir bu elektronik dövmeler? Yenilebilir mi? İçilir mi? Nasıl çalışır? Tıp dünyasından birçok alanda kullanılabilir elektronik dövmeleri sizler için inceledik.



A- A+
13.06.2014 tarihli yazı 16471 kez okunmuştur.

Elektronik Dövme Nedir? 


Öncelikle sanıldığı gibi dövme değildir. Mürekkep yok, iğne yok, deriyi delmek yok. Dövme olarak adlandırılmalarının nedeni, uygulama bakımından çocuklardaki sahte dövmelerle benzerlik göstermesidir. Plastik bir tabaka üzerinde başlıyor, deriye uygulanıyor ve plastik uzaklaştırılıyor, geride çok ince esnek silikon tel tabakasına sahip çok ince lastik yama bırakıyor.
 



►İlginizi Çekebilir: Elektrokimyasal Biyosensörlü Dövme

 
Elektronik dövmeler çok basit bir yapıya sahiptirler. Yara bandı inceliğinde ve esnekliğinde deriye yapıştırılan kağıttan daha ince elektronik bir cihazdır. Araştırmalara göre sensörlerin haricinde bu cihazlar ile uzaktaki akıllı telefon ya da bilgisayarı kontrol etmeyi ve sensör verilerini kolaylıkla taşınması hedefleniyor.

 

Elektronik Dövmeler Ne İşe Yarar? 


Elektronik dövmelerin en çok karşımıza sağlık sektöründe çıkacağı öngörülüyor. Bazen vücut sıcaklığınızı ölçen bir termometre olup normal değerlerin altında veya üstündeyken alarm veren ya da hastaların yaşamsal hareketlerini gözlemlemek için elektronik dövme yapıştırmak sağlık sektöründe yaygın hale gelecek.
 
Tabii ki elektronik dövmelerin çalışma alanlarını sadece sağlık sektörüyle kısıtlandırmak olmaz. Sesinizi boğazınıza yapıştırılan bir dövme ile akıllı telefonunuza aktarabilecek belki de mikrofon niteliğinde kullanabileceksiniz. Elektronik dövmeler nihai giyilebilen bilgisayarlardır. Vücudunuzun bir tarafına yapıştırılmış ve akıllı telefonla kablosuz bağlantılı olan elektronik yamanın neler yapabileceğini uygulama geliştiriciler bu işe dahil olduklarında kestiremeyiz.
 
İlk olarak sağlık için kullanımlarımızla başlayacak, ve sonrasında elektronik sensörler ve bağlantılarla insan etiyle birleşen cyborg gibi bir kapasiteye evrimleşecektir. Görünüşe göre gelecek esnek elektronik devrelerde yatıyor. Kim bilir Jackie Chan filmindeki akıllı smokinler yakında vitrinlerde yerini alabilir akıllı dövmeler sayesinde.

 


 
 

Kaynak:

►ComputerWorld
►National Science Foundation

 

Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar