elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya'nın İlk 8K TV Yayını Japonya’da Başlıyor

Televizyon yayıncılığı sektöründe HD, Full HD, OLED, 4K gibi tanımlamalarla sıkça karşılıyoruz. Peki 8K televizyon yayınlarını duymuş muydunuz? Japonya, dünyanın ilk 8K televizyon yayıncılığına başlayarak bir ilke imza attı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
05.08.2016 tarihli yazı 13431 kez okunmuştur.
Diyot, transistör gibi elektronik devre elemanlarında yaşanan gelişmeler ile elektronik cihazların da kalite ve verimliliğinde artışlar yaşanıyor. Rus bilim adamı Boris Rosing’in 1907 yılında ilk katot tüplü televizyonu yapmasından bu yana başta LED ve HD TV’ler olmak üzere önemli ilerleme katedildi. Televizyon yayıncılığının günümüzdeki son halkasının 4K TV’ler olduğu düşüncesi hakimken, Japonya dünyadaki ilk 8K TV yayıncılığına başladı.
 


►İlginizi Çekebilir: OLED Teknolojisi Nedir?

Henüz geçiş süresinde bulunan 4K yayıncılık izleyicilere yatayda 4000 dikeyde 2000 çözünürlük sunarak 1080p’nin 4 katı çözünürlük sağlıyor. Ülkemizde ilk olarak TRT tarafından başlatılan bu 4K yayıncılık geçiş sürecinin henüz başlarındayken, 8K yayıncılğın başlamasıyla bu teknolojinin tahtı sallanacak gibi gözüküyor. Televizyon sektörünün lider isimlerinden NHK’nın başlattığı 8K yayıncılık, 4K’ya göre çok daha kaliteli bir yayın imkanı sağlıyor. Super Hi-Vision kanalında 8K yani 7680 dikey 4320 yatay çöznürlüklü görüntüler ile yayın kalitesi 4K yayınlara göre 4 kat, full HD yayınlara göre 16 kat daha kaliteli.
 

Japonya’da halka açık özel alanlarda kurulan dev ekranlarda 8K yayıncılık başlamış durumda. TV yayıncılığında yeni bir dönemi başlatan bu teknoloji dünya çapındaki etkinliklerle boy gösterecek. Ağustos ayında başlayacak olan 2016 Rio Olimpiyatları'nın, Japonya'da bu ekranlarda yayınlanarak 8K teknolojisinin halka geniş kitlede bir tanıtımının yapılması bekleniyor. 8K TV yayıncılığında yaşanan bu gelişmeleri hep birlikte göreceğiz. 


Kaynak:
 

The Verge

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.