"Demir İpek Yolu" Hızlı Geliyor
Dünya'nın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin , Türkiye ile olan bağlantısını, '' Demir İpek Yolu " olarak adlandırdığı yeni hızlı tren hattı ile geliştirmek istiyor. Parasal olarak çok yüksek miktarların konuşulduğu bu proje ile ilgili ayrıntılı bilgi yazımızda..
08.07.2014 tarihli yazı 9914 kez okunmuştur.
Çin'in en büyük lokomotif ve vagon üreticisi olan CSR'in başkanı Zhao Şiaoyang, Sincan'dan başlayacak 6000 kilometre uzunluğundaki hızlı tren hattının Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran ve Türkiye'ye uzanacağı açıklamasında bulundu.

Zhao Şiaoyang China Daily gazetesine yaptığı açıklamada, toplam 150 milyar dolarlık yatırım gerektiren hattın 2020'da büyük ölçüde hizmete girebileceğini ve 2030'da bitirilebileceğini belirtti. Yapılması planlanan bu hattı ‘ Yeni İpek Yolu ‘ olarak dile getiren Zhao Şioyang, bu trenlerin hızının yolcu taşımasında kullanılanlarda 200 km/h, yük taşıma amaçlı kullanılan trenlerde ise bu hızın 160km/h olacağını açıkladı.
Pekin yönetimi bu projeye büyük önem ve öncelik verirken, finansman konusunda da gerekli önem ve desteği vereceğini bildirdi. Bu projeyi ‘ Demir İpek Yolu ‘ olarak adlandıran Çinli uzmanlar Pekin yönetiminin bu tavrından oldukça memnun.


► İlginizi Çekebilir: Süper-Maglev Tren 2900 km/saat Hızıyla Çığır Açmaya Aday
Bu projeyi Orta Asya ülkeleri ve Türkiye açısından değerlendirecek olursak; bu proje sayesinde Orta Asya ülkeleri İstanbul üzerinden Avrupa’ya bir bağlantı sağlamış olacaktır. Ama bu bağlantının önünde engel teşkil eden bazı durumlar vardır. Orta Asya ülkeleri bu proje için jeopolitik uzlaşma sağlamazlarsa, bu durum proje için büyük bir engel oluşturur niteliktedir. Ayrıca Pekin yönetimi finansman olarak ne kadar eli açık olacağını söylemiş olsa da mali ve teknik olarak tüm sorunların aşılmış olması gerekiyor. Aksi taktirde, bu durum da en büyük engellerden birisi haline gelir.
Çin, Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip bir ülkedir. Dış ticarete ayırdığı miktar ise 4 trilyon dolardan fazla. Dış ticaretini ise büyük ölçüde Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri ile yapıyor. Fakat bu ülkelerle yaptığı ticarette büyük ölçüde deniz yollarına bağımlı durumdadır. Pekin yönetimi, özellikle ABD'nin de dahil olduğu deniz ihtilaflarının yarattığı potansiyel risk nedeniyle demiryolu projesine birinci derecede stratejik önem atfediyor.
Ayrıca Çin ile deniz komşuları olan Vietnam, Filipinler ve Japonya arasında gün geçtikçe ciddileşen sıcak çatışmalar oluyor. Bu durum da egemenlik sorunlarını doğuruyor.

Harita Üzerinde Tren Güzergahı
Türkiye'deki YHT Hatları
Türkiye'de şu an hizmet veren mevcut YHT ( Yüksek Hızlı Tren ) hatları şu şekildedir;
►Ankara-Konya arasında 212 km,
►Eskişehir-Konya arasında 355 km
Ankara-İstanbul arasını 3.5 saate indirmesi planlanan hızlı tren hattının ise 11 Temmuz'da açılması bekleniyor. Toplam 533 kilometrelik Ankara-İstanbul YHT hattının 245 kilometrelik Ankara-Eskişehir bölümü 2009'da hizmete açılmıştı.
Kaynak:
► hurriyet.com
► theguardian.com
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.