elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

"Demir İpek Yolu" Hızlı Geliyor

Dünya'nın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin , Türkiye ile olan bağlantısını, '' Demir İpek Yolu " olarak adlandırdığı yeni hızlı tren hattı ile geliştirmek istiyor. Parasal olarak çok yüksek miktarların konuşulduğu bu proje ile ilgili ayrıntılı bilgi yazımızda..



A- A+
08.07.2014 tarihli yazı 11774 kez okunmuştur.
Çin'in en büyük lokomotif ve vagon üreticisi olan CSR'in başkanı Zhao Şiaoyang, Sincan'dan başlayacak 6000 kilometre uzunluğundaki hızlı tren hattının Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran ve Türkiye'ye uzanacağı açıklamasında bulundu.
 


► İlginizi Çekebilir: Çin-Amerika Hızlı Tren Projesi


Zhao Şiaoyang China Daily gazetesine yaptığı açıklamada, toplam 150 milyar dolarlık yatırım gerektiren hattın 2020'da büyük ölçüde hizmete girebileceğini ve 2030'da bitirilebileceğini belirtti. Yapılması planlanan bu hattı ‘ Yeni İpek Yolu ‘ olarak dile getiren Zhao Şioyang, bu trenlerin hızının yolcu taşımasında kullanılanlarda 200 km/h, yük taşıma amaçlı kullanılan trenlerde ise bu hızın 160km/h olacağını açıkladı.

► İlginizi Çekebilir: Hareketli Tren İstasyonları

 
Pekin yönetimi bu projeye büyük önem ve öncelik verirken, finansman konusunda da gerekli önem ve desteği vereceğini bildirdi. Bu projeyi ‘ Demir İpek Yolu ‘ olarak adlandıran Çinli uzmanlar Pekin yönetiminin bu tavrından oldukça memnun.
 
  

 


Bu projeyi Orta Asya ülkeleri ve Türkiye açısından değerlendirecek olursak; bu proje sayesinde Orta Asya ülkeleri İstanbul üzerinden Avrupa’ya bir bağlantı sağlamış olacaktır. Ama bu bağlantının önünde engel teşkil eden bazı durumlar vardır. Orta Asya ülkeleri bu proje için jeopolitik uzlaşma sağlamazlarsa, bu durum proje için büyük bir engel oluşturur niteliktedir. Ayrıca Pekin yönetimi finansman olarak ne kadar eli açık olacağını söylemiş olsa da mali ve teknik olarak tüm sorunların aşılmış olması gerekiyor. Aksi taktirde, bu durum da en büyük engellerden birisi haline gelir.

Çin, Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip bir ülkedir. Dış ticarete ayırdığı miktar ise 4 trilyon dolardan fazla. Dış ticaretini ise büyük ölçüde Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri ile yapıyor. Fakat bu ülkelerle yaptığı ticarette büyük ölçüde deniz yollarına bağımlı durumdadır. Pekin yönetimi, özellikle ABD'nin de dahil olduğu deniz ihtilaflarının yarattığı potansiyel risk nedeniyle demiryolu projesine birinci derecede stratejik önem atfediyor. 
 
Ayrıca Çin ile deniz komşuları olan Vietnam, Filipinler ve Japonya arasında gün geçtikçe ciddileşen sıcak çatışmalar oluyor. Bu durum da egemenlik sorunlarını doğuruyor.
 


Harita Üzerinde Tren Güzergahı
 

Türkiye'deki YHT Hatları

Türkiye'de şu an hizmet veren mevcut YHT ( Yüksek Hızlı Tren ) hatları şu şekildedir;


Ankara-Konya arasında 212 km,
Eskişehir-Konya arasında 355 km

Ankara-İstanbul arasını 3.5 saate indirmesi planlanan hızlı tren hattının ise 11 Temmuz'da açılması bekleniyor. Toplam 533 kilometrelik Ankara-İstanbul YHT hattının 245 kilometrelik Ankara-Eskişehir bölümü 2009'da hizmete açılmıştı.

 



Kaynak:

► hurriyet.com
► theguardian.com

Sercan UYSAL Sercan UYSAL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.