elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çinli Bilim Adamları Güneşten 3 Kat Daha Sıcak Plazma Geliştirdiler

Güneşten daha sıcak bir ısı kaynağından elde edilebilecek enerjiyi hayal edebiliyor musunuz? Çin'de araştırmacılar bunu gerçekleştirdi ve günümüz enerji sorununu çözmek hedefleniyor ancak sorun şu ki bu devasa enerji kaynağı nasıl kullanılacak. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
25.02.2016 tarihli yazı 11800 kez okunmuştur.
Çin'de bilim insanları güneşten 3 kat daha sıcak hidrojen gazı plazması oluşturmayı başardılar. Nükleer füzyon yolu ile gerçekleştirilmiş olup, reaksiyon yaklaşık 2 dakika sürmüştür. Bu sıradan bir deney olarak görünebilir ancak dünyada bu reaksiyonu 2 dakikalık zaman periyodu boyunca sürdürmeyi kimse başaramamıştır. Bu süre yapılan çalışmalarda ulaşılabilinen en uzun süredir. Reaksiyon Çin Hefei'de Fiziksel Bilimler Enstitüsü'de simit şeklinde reaktör ile gerçekleştirilmiştir. 
 

 


İşte bu süre deneyi inanılmaz şekilde ayrıcalıklı bir hale getirmektedir. Bu sıcaklıktaki plazma yalnızca bir kaç saniye boyunca devam ettirilebilmiştir. Çinli bilim adamları yapılan en son testlerde ise bu süreyi 102 saniyeye kadar çıkarmayı başarmışlardır. 
 
 
Bütün Bu Projenin Önemi Nedir? 
 
Plazma ile ulaşılmak istenen temel amaç, aşırı yüksek ısıdaki neredeyse sonsuz mevcut olan devasa enerjinin kullanılabilirliğini sağlamaktır.  Böylece tüm dünyanın karşı karşıya olduğu enerji krizi ile mücadelede yardımcı olacaktır.
 
Proje EAST (Deneysel Gelişmiş Süperiletken Tokamak) olarak isimlendirilmiştir. Plazma 50 milyon °C (güneş yüzey sıcaklığından 8600 kat daha fazla) sıcaklığa ulaşmayı başarmıştır. Plazma reaksiyonunu stabilize etmek için, cihaz içinde süperiletken bobinler boyunca manyetik alanlar kullanılmıştır. Araştırmadaki bir sonraki hedef ise 100 milyon °C sıcaklığa ulaşmak ve bu sıcaklıkta 1000 saniye tutabilmektir. 
 

 

Bu süreçlerden sonra ele alınması gereken sorun ise elde edilen devasa enerjinin nasıl kullanılacağıdır. Füzyon reaksiyonlarında bu zamana kadar süreklilik sağlanamadığından, enerjinin nasıl çıkarılacağı ya da nasıl kullanılacağı üzerinde fazla durulmamıştır. Son zamanlarda birçok ülke fonksiyonel bir füzyon reaktörü inşa etme arayışına girmişlerdir, böylece fosil yakıtlara olan bağlılıktan tamamen kurtulmak hedeflenmektedir.



Kaynak:

Wonderfullengineering
Kutlay SÜNGÜ Kutlay SÜNGÜ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.