İngiltere’nin Füzyon Reaktörü İlk Plazmasını Üretti
İngiltere, yeni füzyon reaktörü ST40’ı ilk plazmasını üretti. Tokamak Enerji, plazmayı 2018 yılına kadar 100 milyon santigrat dereceye (180 milyon fahrenhayt) çıkarmayı amaçlıyor.
28.05.2017 tarihli yazı 7852 kez okunmuştur.
Tokamak Enerji tarafından yapılan bu reaktör, plazmayı 2018 yılına kadar 100 milyon santigrat dereceye (180 milyon fahrenhayt) çıkarmayı amaçlıyor. Bu sıcaklık, güneş çekirdeği sıcaklığından 7 kat daha sıcaktır ve füzyon meydana getirebilecek uygun bir koşuldur. ST40'ın arkasındaki şirket olan Tokamak Energy'nin CEO'su David Kingham “Özel bir girişim tarafından tasarlanmış, üretilmiş ve işletilmiş olan birinci sınıf, kontrollü füzyon cihazını ortaya çıkarıyoruz. ST40, kompakt ve uygun maliyetli reaktörlerde 100 milyon dereceye kadar füzyon sıcaklıklarına ulaşabilecek bir sistemdir. Bu, füzyon gücünün kullanılması için on yılların değil sadece yılların olduğu anlamına geliyor.” açıklamlarında bulundu.
Nükleer füzyon, iki çekirdeğin yüksek ısıda kaynaşarak bir araya gelip daha yüksek bir atom numarası oluşturan süreçtir. Serbest bırakılan enerji dünyaya taze bir enerji kaynağı sağlayabilir. Sınırsız enerji potansiyeli yatırımları ile dünyanın dört bir yanından bilim insanları nükleer füzyon haberleri ile gündeme geldi. Geçtiğimiz Ekim ayında MIT, plazma basıncı rekoru kırdı. Yine geçtiğimiz Aralık ayında ise Güney Koreli bir ekip plazmayı, 300 milyon santigratderece de 70 saniye boyunca canlı tutarak rekor kırdı. Almanya'nın Wendelstein 7-X Stellaratoru plazmayı kontrol etmeyi başardı. Tüm bu küresel işaretler, teknoloji on yıllardır olduğu gibi hızla gelişmesine neden oluyor.
Bununla birlikte, bu konuda zorluklar haladevam ediyor. Nükleer enerjinin sürdürülmesi ile ilgili en büyük konulardan biri de maliyetleri korumaktır. Tokamak Enerji gibi şirketler, ticari olarak füzyon enerjisi üretmek için hem kısa hem de uzun vadeli hedefler aramaya devam ediyor. Kingham, bu konuda yaşanılan sorunlar ile ilgili bir açıklama yaptı: “Birçok akademik ve endüstriyel iş birliği, özel ve yaratıcı mühendisler, mükemmel bir tedarik zincirine ve hala önemli miktarda yatırıma ihtiyacımız var. Yaklaşımımız yolculuğu bir dizi mühendislik zorluğuna indirgemeye devam ediyor ve her kilometre taşına ulaşma konusunda ek yatırımlar artırıyor. Zaten füzyon enerjisinin hedefi için yolu yarıladık; Sıkı bir çalışmayla, 2030 yılına kadar füzyon gücünü ticari ölçekte sunacağız."dedi.
Kaynak:
►interestingengineering.com
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.