elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çığır Açan 7 Enerji Girişimi

Çığır açan Enerji Girişimleri (BEV) fonu, karbon emisyonunu azaltmayı ve durdurma amacıyla yeni enerji teknolojilerini finanse etmek için 1 milyar dolarlık yatırım yapıyor. Bu alandaki ilk yedi yatırım açıklandı.



A- A+
17.10.2018 tarihli yazı 6959 kez okunmuştur.
Çığır açan Enerji Girişimleri (BEV), enerji endüstrisini sarsmayı amaçlayan bir yatırım fonudur. Bu fonun temel fikri ise karbon emisyonlarını frenleyerek mevcut iklim değişikliğinin önüne geçmek.
 
 
 
Bill Gates tarafından kurulan ve bünyesinde Jeff Bezos, Richard Branson, Jack Ma ve Michael Bloomberg dahil olmak üzere bir dizi yüksek profilli yatırımcıyı barındıran bu fon yeni enerji teknolojilerini finanse etmek için 1 milyar dolarlık söz verdi ve ilk yedi yatırımını açıkladı.İşte bu 7 yatırım:
 

Commonwealth Füzyon Sistemleri

Füzyon gücü, 20 yıldır kirlilikten arındırılmış sınırsız bir elektrik kaynağı vaat ediyordu. Ancak MIT ürünü olan Commonwealth Füzyon Sitemleri bunun bu sefer gerçek olacağını söylüyor.Önümüzdeki  yıl içerisinde füzyon tesisi kuracaklarına dair söz verdiler. Şirket, reaktörlerinin kalbinde plazma içerecek daha güçlü mıknatıslar oluşturmak için yeni yüksek sıcaklıklı süperiletkenleri kullanmayı planlıyor.    Bu yöntem , teknolojilerini daha önceki tasarımlara göre daha küçük ve ucuz hale getirmelidir.
 

Fervo Enerji

İklim değişikliğini önlemek düşünüldüğünde, hidrolik kırılma muhtemelen akla ilk gelen şeylerden olmuyordur. Ancak,Kaliforniya’daki  genç yenilikçi şirket Fervo Enerji,yeni jeotermal enerji kaynakları oluşturmak için endüstri  tekniklerini uygun hale getirerek  yeniden kullanıyor.

Mevcut jeotermal santraller doğal oluşumlu ısı, su ve geçirgen kayaların mükemmel bir kombinasyonunu gerektiriyor. Doğal oluşumlu su,sınırlayıcı faktördür. Bu yüzden insanlar uzun süredir varolan kırıkları genişletmek ve geçirgenliği arttırmak için kuyulara yüksek basınçlı su pompalamayı önermiştir.Şimdiye kadar kimse bu fikri hayata geçiremedi. Ancak Fervo, sondaj teknolojisindeki son teknoloji gelişmelerinin bu hedefi ortaya koyduğunu düşünüyor.

 

Quantum Scape

Elektrikli araçlar ,taşımacılık sektörünün tamamen karbonsuz olmasını sağlayabilir.Ancak mevcut akü teknolojisi ile , elektrikli araçlar menzil bakımından benzinle rekabet edemezler. QuantumScape, katı hal pillerinin cevap olduğunu düşünüyor ve şirket 2025 yılına kadar üretiyor olacak.

Bu teknoloji, standart akülerde bulunan sıvı elektrolitin, katı bir madde ile yer değiştirerek, enerji yoğunluğunu ve dolayısıyla cihazların depolama kapasitesini büyük ölçüde artırabilmektedir. Volkswagen ise, şirkete 100 milyon dolar yatırdıktan sonra doğru yolda olduklarını düşünüyor.

 

CarbonCure

Sıklıkla gözden kaçırılan bir CO2 kaynağı beton endüstrisidir.Ancak Kanadalı bir girişim olan CarbonCure,  karbon emisyonu için bir atık haline getirmenin bir yolunu bulmuştur. Teknolojileri, diğer endüstriyel yayıcılardan toplanan CO2'yi beton üretim sürecine enjekte etmekte, bu da betonu daha güçlü hale getirmekte ve ayrıca sera gazı mineral olarak kalıcı bir şekilde depolamaktadır.
 

Pivotbio

CO2, iklim değişikliğine en fazla yol açan faktör olmasına rağmen, azot bazlı gübrelerin bol kullanımı sebebiyle yayılan azot dioksit, sera gazı olarak 300 kat daha güçlüdür.
Bazı topraklarda yaşayan bakteriler; azotu havadan ,bitkiler tarafından gübre olarak kullanılabilecek moleküller haline çevirebiliyor ve bazı baklagil türleri bu bakterilerle simbiyotik ilişkiler geliştirmiştir.

Pivot Bio, nitrojen sabitleyici mikroplar denen  sentetik biyolojiyi kullanıyor, böylece ekim sırasında toprağa püskürtülebilir ve daha sonra gübre gereksinimlerini azaltmak için mısır ve buğday gibi değerli bitki türlerinin köklerini kolonize eder.

 

Zero Mass Water

Suyun kıt olduğu alanlara taşınması ve taşınması büyük bir karbon ayak izine sahiptir. Bu sebeple yeni girişim olan Zero Mass Water, kuru alanlarda bile havadan su çekebilen özel güneş panelleri oluşturan bir sistem tasarladı.

Bir fotovoltaik panel, su buharını çıkaran bir kurutucu olarak adlandırılan özel olarak tasarlanmış bir emici malzemenin üzerine hava üfleyen bir fanı çalıştırır.Güneş enerjisi panelleri ısıyı çekerek suyun buharlaşarak kurutucudan çıkmasını sağlar.

 

DMC Biotechnologies

Sürdürülebilir bir şekilde üretildiğinde, biyoyakıtlar fosil yakıtlara yenilenebilir bir alternatif olabilirler.Bunları oluşturmak için, genelde bitkilerdeki hammaddeleri faydalı kimyasallara çeviren mikroplar elde etmek umut vadeden bir yoldur.
Bu mühendislik süreci, zaman alıcı ve pahalı olsa da DMC Biyoteknoloji, belirli molekülleri üretmek için uyarlanmış yeni mikroplar oluşturmak için maliyetleri azaltabilen ve süreci geliştirebilen standart bir yaklaşım oluşturduğunu söylüyor.
 
 
Kaynak:
 
 
 
►Singularityhub
 
Deniz KARAKAŞ Deniz KARAKAŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.