elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akrep Robot |
Hexapod

Zehirli bir akrebe dokunmaya cesaret edebilir misiniz? Bazı akreplerin kuyruğunda bulunan zehirli iğnesi bir insanı öldürmeye rahatlıkla yetmektedir. Peki kuyruğunda iğnesi olan akrep bir robota yaklaşabilir misiniz? Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
07.03.2016 tarihli yazı 7686 kez okunmuştur.
Belçika'daki Ghent Üniversitesi öğrencileri altı bacaklı, akrep görünümüne sahip ve üzerine dokunulduğunda kuyruğundaki kalem ile ona işaret bırakan bir robot geliştirdiler. Akrep hexapodun gözleri el ile kapatıldığında kuyruğundaki iğnesiyle kişinin eline karşı atak başlatıyor ve kırmızı bir iz bırakarak adeta saldırıya geçiyor.
 


 
İlginizi Çekebilir: Hamam Böceği Robot | Robot Cram


Stephan Flamand, Robbe Terryn ve Pieterjan Deconinck adlı öğrencilerinin yılsonu projesi olarak tanıtılan robot, 2011/2012 yılında üniversitenin Endüstriyel Tasarım Merkezi için oluşturulan maskot karınca robotun yeniden tasarlanarak akrep hexapod halini almasıyla ortaya çıkmıştır. Takım karınca robotun birkaç eksiğini tanımlayarak işe başladı. Öncelikle içindeki motorların çok kısa sürede yandığını, bataryanın çok çabuk bittiğini ve otonom hareket kabiliyetinin yetersizliğini tespit ettiler. İyileştirme çalışmaları tartışıldı ancak ekip geçen yıl Ekim ayının sonu itibarıyla karınca robotu iyileştirmek yerine yeni bir plastik kaplama ile akrep robota çevirmeye karar verdi.
 


 
İlginizi Çekebilir: Festo'dan Biyonik Karınca


Orjinal karınca robotun elektronik aksamlarının birçoğu akrep robotta yeniden kullanıldı. Karınca robotta bulunan Arduino Nano kartı yerine Mega kartı ve daha güçlü bir batarya seçildi. Bacaklarını ve kuyruğunu oluşturan modüller 3D yazıcı ile basıldı ve iki tabaka ABS gövdesi lazer ile kesildi. Ayrıca kabuk, bacak uçları ve kuyruk iğnesi polistiren'e şekil verilerek yapıldı. Akrep hexapodun kurbanlarına bırakacağı iz için fosforlu kalem kullanıldı.
 


 
Anlık kontrolü bilgisayar üzerinden sağlanırken çok sayıda hamle ve etkileşime göstereceği bazı otomatik tepkiler ile programlanmıştır. Üst kabuğa yerleştirilen biri uzun ve üçü kısa mesafeli IR sensörler yaklaşan kişinin mesafesini tespit etmek için kullanılırken ön kısma birde kamera yerleştirilmiştir. Aşağıdaki videoda da görebileceğiniz gibi gerçek bir akrebin hareket yetilerine yakın davranarak görüşü engellendiği takdirde saldırıya geçmektedir. Hexapod şimdilik Endüstriyel Tasarım Merkezinde derslere destek olarak kullanılmaktadır.



Kaynak:

Gizmag

Kutlay SÜNGÜ Kutlay SÜNGÜ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.