elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Telefonunuz ile Yapabileceğiniz 4 İlginç Deney

Cep telefonunuzla arama yapmak dışında videolar izleyebilir, oyunlar oynayabilir, görüntülü konuşabilir, müzik dinleyebilir ve birçok uygulamayı mağazadan indirip kullanabilirsiniz. Peki bunlar haricinde keyifli bilimsel deneyler yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Yazımızın devamında telefonunuzla yapabileceğiniz dört ilginç bilimsel deneyi inceleyeceğiz.



A- A+
16.11.2018 tarihli yazı 7585 kez okunmuştur.
Günümüz akıllı telefonları eğlence ya da iletişim kurmak için kullanılan bir araç olmanın ötesinde, düşündüğünüz şeyleri üzerinde deneyebileceğiniz birer mini bilgisayarlardır. Bazı telefonlar sadece iletişim kurmayla sınırlı olsa da akıllı telefon olarak nitelendirebileceğimiz birçok telefon artık çeşitli bilimsel deneyler yapabilmemize olanak sağlıyor. İşte bu deneylerden dört tanesini sizler için derledik.

 

 

İvme Ölçer

Bu deney için boyutu önemli olmayan bir topa ve akıllı telefonunuza ihtiyacınız var. Topun boyutu önemli olmasa da, küçük bir top seçerseniz deney için daha iyi olabilir. Deneyin başarılı bir şekilde çalışmasını sağlamak için top sıçrama yapmalı ve zıplayan top herhangi bir yüzeye çarptığında biraz gürültü çıkarmalıdır. Uygun topu seçtikten sonra cep telefonunuza “phyphox” uygulamasını indirip ve içerisindeki deney dosyasını açmanız gerekiyor. Telefonunuzu topun zıplarken çarpacağı yüzeye yakın bir yere yerleştirin. Bu şekilde mikrofonun sesi algılamasını sağlamış olacaksınız. Bir sonraki adım ise topu bırakıp çıkardığı sesi kaydetmeye başlamak olacak.
 
►İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Garip 5 Deneyi

 
Uygulama sesi kaydederken, topu farklı yüzeylere atmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Bu uygulama, topu Dünya yüzeyinden dik bir eğimle ile fırlattığınızı varsayarak, topun sıçrama yüksekliğini tahmin etmek için sıçramalar arasındaki süreyi kullanır. Veriler toplandıktan sonra, bir dizi top için ilk bırakma mesafeleri ve sıçrama yüksekliği arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz. Her atışta topun ardışık sıçrama değişikliklerini, yüksekliğini,enerjisini ve ivmesini ölçebilirsiniz.
 
 
           
 

Ses Hızı Ölçer

Sesin hızını ölçmek için çeşitli yöntemler vardır. Mobil uygulama ile ses hızını ölçmek için bunun için akustik kronometre olarak kullanılabilecek bir uygulamaya ihtiyacınız var. Böylece ses sinyalinin taban bandında başında başlayıp sonunda durabilir.
 

Bu deneyi yapabilmek için iki telefona ihtiyacınız var. Her iki telefonun da aynı sesi duyabilmesi için, telefonları uzak bir mesafede tutun. İlk telefona yakın bir ses çalarken, diğer telefon biraz daha geç duyulacaktır ya da ikinci telefona yakınken, ilk telefondan geç duyulacaktır. Bu, sesin her bir cihaza ulaşırken aldığı yol farkından kaynaklanır. Ses hızını hesaplarken, iki cihaz arasında ölçülen mesafenin iki katını, zaman aralıkları farkına bölerek kendimiz elde edebiliriz. Denklem olarak aşağıdaki gibi ifade edebiliriz.
 
Bunun yanında desibel olarak da sesi ölçmek için 'Sound Meter' uygulaması kullanılabilir.Böylelikle bulunduğunuz ortamdaki ses seviyesini desibel cinsinden ölçebilirsiniz. Aynı zamanda uygulama içinde  bulunduğunuz ses seviyesini tanımlayan bir tablo da bulunuyor.

                 
 

Bina Yüksekliğini Belirleyin


Bahsettiğimiz önceki deneylerde mikrofon kullanmıştık. Bu deneyde ise atmosfer basıncını ölçen barometreye ihtiyacımız var.  Akıllı telefonlarımızın içinde zaten hali hazırda bir çok sensör bulunmaktadır. Bu sensörler sadece GPS kullanarak konum almanın yanında daha birçok fonksiyonelliğe sahiptir.
 
 
►İlginizi Çekebilir: İvmeölçer Nedir? Nasıl Çalışır?

Sensörler içinde barometrede bulunur. Bu sayede basınçtaki değişimi ölçebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz “phyphox” uygulamasını bu deney için de kullanabilirsiniz. Uygulama ile zamana bağlı olarak değişen basıncı ya da asansörle yukarı çıkarken/aşağı inerken bulunduğunuz yüksekliği de ölçebilirsiniz.Bu şekilde, her binanın yüksekliğini bilebilirsiniz. Pozisyon-zaman verileri, asansör hızını tahmin etmek ve ivmeölçer sensörünün ölçtüğü hızla karşılaştırmak için kullanılabilir.

                   
 

Yaklaşan Depremi Tahmin Edin

Her akıllı telefonda sismik bozuklukları algılayan bir ivmeölçer bulunur. Bu sayede, yaklaşan bir depremin tahmin edilmesinin yanı sıra bireylerin tehlikedeki yeri zamanında terk etmesine olanak sağlanmış olur. Bunun için kullanabileceğiniz “MyShake” adında bir mobil uygulama da mevcuttur.İndirdiğiniz zaman telefonunuzun arka planında çalışır. Akıllı telefonunuzdaki mini bilgisayar, gerçek hareketler ile normal sismik bozulmaları birbirinden ayırabilir. Bu şekilde, akıllı telefonunuzun Dünya’da bilimsel deneylerde sık sık kullanılması mümkündür. Dünya'nın kimyasal, fiziksel ve biyolojik sistemleri hakkında veri toplayabilirsiniz. Telefonlardaki sensörler, yer yüzeyine yakın ölçümler yapmak için idealdir.
 

Telefonunuzla yapabileceğiniz deneyler bunlarla sınırlı değil, daha birçok şey yapabilirsiniz. Başlangıç olarak paylaştığımız dört deneyi siz de yapabilirsiniz.

            

Kaynak:


EngineersGarage

Deniz KARAKAŞ Deniz KARAKAŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.