elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

5 Dakikada Kurulabilen Barınak Sistemi:
HFIS

Acil durumlar karşısında insanlar temel ihtiyaçlarını gidermekte oldukça zorlanıyor. Humanihut firması barınma gibi en temel ihtiyacı oldukça hızlı ve dayanıklı bir şekilde gidermeyi HFIS sayesinde başardı. HFIS hakkındaki detaylar yazımızın devamında.



A- A+
20.02.2020 tarihli yazı 8479 kez okunmuştur.
Doğal afetler, siyasi olaylar, savaşlar gibi acil durumlar insanlığın geleceğini kötü etkiliyor. Bu durumlar sonucunda yüzbinlerce insan temel ihtiyaçlarını gideremiyor. Günümüzde gelişen yenilikçi mühendislik anlayışı sayesinde bu durumları hafifletmek ve insanlara yardım etmek için yeni tasarımlar ortaya çıkıyor. Humanihut firması, hızlı taşınabilir bir acil barınma sistemini geliştirerek bu tasarımlara bir yenisini ekledi.
 

 
Humanihut, acil servis çalışanlarına ve mültecilere, barınma, güvenlik ve konfor sağlayan ve hızlı bir şekilde kurulabilen konaklama çözümleri yaratan bir Avustralya şirketi. Humanihut Saha Altyapı Sistemi (HFIS), hızlı bir şekilde kurulabilen barınak tasarımlarından biri. Oldukça çevre dostu, kurulması kolay ve maliyeti az olan bu sistem, geçici olarak imal edilen barınakların aksine tamamen dayanıklı duvarlar ve çatı sağlıyor. Ayrıca bu barınaklar duşlar, tuvaletler ve elektrikle donatılıyor. HFIS sistemini satın alırken, basit kulübe yapısını seçebiliyor ve ortak alanları, banyoları, yemek alanlarını ve geri kalan her şeyi ihtiyaçlarınıza göre düzenleyebiliyorsunuz. Bununla birlikte, HFIS’ın fark yaratan kısmı, taşınabilirliği. Yüz kişiye barınak sağlamak on dakikadan az sürüyor ve HFIS'ini  bir araya getirmek için sadece beş kişi yeterli oluyor.
 
 
20 metrelik nakliye konteynırları ile taşıma işi gerçekleştiriliyor. Her bir konteynır 8 adet baraka taşıyor. Her barakada 8 kişi barınabiliyor. Barınaklar birbirine puzzle parçaları gibi uyum sağlıyor ve kurulum oldukça hızlı oluyor. Bu mini şehirler, ortakları Global Water sayesinde 2.500 kişiye kadar enerji, su ve kanalizasyon barındırabiliyor ve sadece üç gün içinde bu hizmetler insanlara ulaşıyor. Her alandan yararlanan ve olabildiğince tasarruf yapan Humanihut, nakliye konteynerlerini barınak sistemlerinin bir parçası olarak kullanıyor ve boş konteynerleri iki tuvalet, iki lavabo ve iki duşlu bir banyo olarak kuruyor. Bu barınakların büyüleci yönlerinden biri ömürlerinin 20 yıl olması.
 

 
Peki, bu kadar sağlam ve ömürleri çok uzun olan bu konteynırlar neyden yapılıyor ve enerji nasıl sağlanıyor? Her konteynır 6 metre uzunluğunda, 2.2 metre genişliğinde ve 2.2 metre yüksekliğinde. Her konteynırın çatısında güneş paneli bulunuyor ve elektrik kablo sistemi bulunuyor. Sırasıyla 33 mm kalınlığında ve 50 mm kalınlığında olan çelik duvarlar ve çatı, sıcak veya soğuk havalarda sıcaklığı kontrol altında tutmak ve yangın geciktirici içermesi için yalıtıma sahip.
 


► İlginizi Çekebilir: Yıldırım Sayaçları

Avustralya'daki yıkıcı orman yangınlarına karşı mücadele eden 128 itfaiyeciyi ağırlamada kullanılan bu sistem ve bu tarz sistemler sayesinde oluşan acil durumları daha kolay bir şekilde atlatmak mümkün. Akılcı mühendisliği, insancıllığı ve yeniliği bir araya getirmenin insanlık için oldukça önemli bir birleşim olduğunu bu tasarımlar sayesinde daha net görmüş oluyoruz.
 

Yazar: Serhat Seyrek

KAYNAK:


► interestingengineering.com
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.