elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın İlk Elektrikli Yolu Açıldı

Geleceğin elektrikli yollarını, gerçeğe dönüştürmek için çalışan eRoadArlanda projesi kapsamında otomobil ve kamyonların pillerini şarj eden dünyanın ilk elektrikli yolu İsveç'te açıldı. Ayrıntıları haberimizde.



A- A+
20.04.2018 tarihli yazı 7338 kez okunmuştur.
İsveç'te karbondioksit emisyonlarının büyük bir oranını, karayolu trafiği oluşturuyor. Karbon emisyonlarını azaltmak için biyo-yakıtlar, elektrifikasyon ve verimlilik gibi çeşitli çözümlerin birleştirilmesi gerektiğini düşünen İsveç Ulaştırma İdaresi; elektrifikasyon uygulamasından bir tanesi olan , Arlanda Kargo Terminali ve Stokholm dışındaki Rosersberg lojistik alanı arasındaki kamu yolu üzerinde yaklaşık iki kilometre uzunluğunda bir elektrikli yol sistemi kurdu. Bu mesafe kısa olsa da, devletin ülkedeki tüm otoyollarını elektrikli otomobil şarjına uygun hale getirme planı açısından büyük  önem taşıyor.
 

 
►İlginizi Çekebilir:Dünyanın İlk Uçan Arabası Çıktı
 
ERoadArlanda projesi, yolculukları sırasında araçlara güç vermek ve şarj etmek için yollarda kurulu bir elektrikli rayı kullanan iletken teknolojiye dayanıyor. Elektrikli yol, enerjiyi taşıtın üzerinde bulunduğu  raydan taşınır bir kol sayesinde aktararak çalışıyor.  Kol rayın yoldaki yerini tespit ediyor ve araç rayın üzerinde olduğu sürece kontak aşağı indiriliyor. Böylece, raylar aracın akülerini şarj etmeyi ve ileriye doğru itmeyi mümkün kılıyor. Özel kolun bağlantısı, otomobil raydan ayrıldığında otomatik olarak kesiliyor.
 
 
 
Ulusal şebekeler kömürden ve petrolden giderek uzaklaşmakta ve  kullanılan enerjinin kaynağının değiştirilmesi için pil depolaması hayati önem taşımaktadır. İsveç bu projeyle büyük karbondioksit tasarrufuna ek olarak, tam kapsamlı dağıtımda, ekonomik tasarruf sağlayabilen tek çözümün iletken besleme olduğunu düşünüyor. Planlarına göre buuygulamayla  elektrik ve pil maliyeti, aracın yakıt maliyetinden daha düşük olacak.

Sistem ayrıca taşıtın enerji tüketimini de hesaplayarak  araç ve kullanıcı başına elektrik masraflarının hesaplanmasını sağlıyor. Hem kol hem de hattın suyu raylardan uzak tutmak özelliği bulunduğundan dolayı yolun elektriksel aksanı, yağmur suyundan dahi etkilenmiyor. Elektrikli yolun ancak aralarının tamamen tuz ile doldurulması halinde canlılar için tehlike yaratacağını söyleyen yetkililer, yola tam güvence veriyor. 
 
Projenin başındaki  yetkili Hans Säll,  ülke genelinde kullanılan bütün araç ve yolların yeni teknolojiye adapte edilmek için uygun olduğunu ve 20 bin kilometresi otoyol olmak üzere İsveç’te yaklaşık yarım milyon kilometre kara yolu bulunduğunu söyledi. Ayrıca, 20 bin kilometrelik otoyolun elektrikli yol projesiyle değiştirilirmesinin hedeflenen amaç için yeterli olacağını, İsveç’te iki otoyol arasındaki en uzak mesafenin 45 kilometre olduğundan dolayı elektrikli araçların  bu mesafe süresince şarj olmadan hareket edebileceğini ekledi.

Aşağıdaki videodan fosilsiz karayolu taşımacılığına olanak sağlayan elektrikli yolun ayrıntılarını öğrenebilirsiniz.
 


 
Kaynak:

►Wonderfulengineering
 
Serap Uygur Serap Uygur Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.