elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

WOZ Büyücüsü |
Steve Wozniak

Steve Wozniak, Apple şirketinin kurucu ortaklarından biri olarak tanınmakla birlikte birçok eğitim ve hayır işiyle de ismini duyurmuştur. Son derece eğlenceli ve dolu dolu geçen yaşamıyla, Steve Wozniak...



A- A+
11.12.2014 tarihli yazı 4715 kez okunmuştur.
Woz Büyücüsü

Steve Wozniak, nam-ı diğer WoZ, çok sık ismini duymasak da, kullandığımız her kişisel bilgisayar ürününün arkasından bizlere gülümsüyor. İsmi fazlaca duyulmamış olan Steve Wozniak klasik şöhret tanımlarının haricinde  bir öğretmen, bir kült, bir yardımsever ve tabiki bir mühendis. Steve Wozniak kimdir, neler yapmıştır... Basit biyografik bilgilerle başlayacak olursak, Steve Wozniak Polonya kökenli, ABD doğumlu bir bilgisayar mühendisidir. Steve Jobs ile birlikte Apple Bilgisayar şirketini kurmuştur. Yaptığı çalışmalar ile kişisel bilgisayar devrimine büyük katkılar sağlamıştır.


Teknolojinin Meyveleri

Steve Wozniak 1975 yılında okuduğu Berkeley Üniversitesi’nden ayrılır. Elektronikçilerin bulunduğu Homebrew Computer Club( Ev Yapımı Bilgisayar Kulübü) adlı hobi kulübünde bir bilgisayar tasarlar. Tabi ki bu bilgisayarın kendisini ünlü yapacağından habersizdir ve sadece kulüp üyelerini etkilemeye çalışır.

1970 yılında Steve Jobs, Wozniak’ın çalıştığı şirkete yaz stajı ile gelir ve burada arkadaş olurlar. Steve Jobs bilgisayarı tümüyle bir araya getirilmiş biçimde satışa çıkarmayı planlamaktadır. Fikrini Wozniak ile paylaşır fakat Wozniak bu fikre pek sıcak bakmaz. Yine de sonunda ikna olur. Ufak bir sermaye ile kendi bilgisayarlarını üretmeye başlarlar. Apple I, satılan ilk kişisel bilgisayar olan Altair 8800 ile benzerlik gösteriyordu fakat kullanıcıların hafıza ve arayüz kartları eklemesine uygun bilgisayar veri yolu yoktu. Bu kartlar Altair’in bir bilgisayara bağlanmasını ver BASIC dilinde programlanabilmesini sağlıyordu. Apple I sadece bir hobi ürünüydü, ROM’u olan tek devreli kart üzerinde 20$’lık bir mikroişlemci bulunduruyordu. RAM’i, klavyesi ve ekranı yoktu. 

 


 
►İlginizi Çekebilir: Teknoloji Dahisi Steve Jobs
 
Belirli bir sebebi var mıdır bilinmez, 1 Nisan 1976’da Jobs ve Wozniak Apple Computer şirketini kurdular. Wozniak çalıştığı işinden ayrılarak Apple araştırma ve geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısı oldu. Bütün vaktini Apple I üzerinde çalışarak ve hataları düzelterek geçirdi.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Dünden Bugüne Apple


Apple II’de  sadece yazıları değil resimleri de gösterebilmesi için yüksek çözünürlüklü grafik ekledi. Bu özellik üzerine floppy disk kontrol ünitesi eklendi. Randy Wiggington ile birlikte basit bir disk işletim ve dosya sistemi yazıldı.
 
                          

 
Wozniak, Apple donanımlarının yanı sıra yazılımların çoğunun da mimarıdır. 1980 yılında Apple halka ulaşmış, Jobs ve Wozniak hedeflerine ulaşmıştır.


Bu “Cloud” Da Bir Şeyler Eksik

Wozniak 1981 yılında şahsına ait uçağını kullanırken kaza yapar. Kaza sonrasında geriye dönük bellek yitimi ve geçici ileriye yönelik bellek yitimi oluşur. Öyle ki uzun bir süre kaza yaptığını bile hatırlamaz. Gündelik işlerini yapmaya devam eder fakat günleri karıştırmaya başlar. Çevresindeki insanların anlattıkları ile yavaş yavaş hafızasını geri kazanır. Wozniak, Apple II bilgisayar oyunlarının anılarını geri kazanmasında büyük yardımı olduğunu söyler.
 


Woz'un Şarkıları

Wozniak iyileştikten sonra Apple’a geri dönmedi ve evlendi. Fakat 1983 yılında geri dönmeye karar verse de sadece mühendis olarak çalışmaya başladı ve çalışanlara moral desteği verdi. 1987 yılında Apple’daki tam zamanlı işinden ayrıldı. Buna rağmen hissedarlardan biri olmaya devam etti.

Wozniak bundan sonra öğretmenliğe başladı. Beşinci sınıf öğrencilerine ders verdi, hayır işleri için çalıştı. Yaşadığı bölgedeki okullardaki teknoloji gelişim programları için bütün mali destek ve teknik yardımı sağladı. ABD’de, kurduğu Un.U.Son.(Unite Us In Song) organizasyonu ile iki festival düzenledi. Un.U.Son organizasyonu şimdilerde daha çok eğitim ve yardım amaçlı projeler için çalışmaktadır. Bu çalışmaların sebeplerini merak edecek olursak, yaptığı röportajlarda belirttiği gibi, herkesin programlama öğrenebileceğini düşünen Wozniak, yaptıkları bilgisayarları da bu amaç için hazırlamış. Bu yüzden açık kaynak kod fikrini sonuna kadar destekliyor.

Wozniak 2001 yılında, Wheels of Zeus (WoZ) şirketini kurarak gündelik eşyaların bulunmasını amaçlayan bir GPS teknolojisi geliştirmeye başladı. 2006 yılında Wheels of Zeus kapandı. Bunun ardından teknoloji şirketlerini alıp geliştirmeyi hedefleyen Acquicor Technology şerketini kurdu.



Saygıdeğer Woz'a Farklı Bir Bakış

Teknolojinin yaratıcı, eğitsel, paylaşımcı ve geliştirici yüzü olarak tanıdığımız Steve Wozniak, sadece bu özellikleriyle ün kazanmış ve hayatımızda yer edinmiş değil. Eğlenceli yanlarıyla da ilgi çeken Wozniak, popüler kültürde de özel bir yer edinmiş kendisine.  2009 yılında “Dancing With Stars” dans yarışması ile göze çarpan ilgileri çeken Wozniak, 2010 yılında “The Big Bang Theory” dizisinde kendisi canlandırarak sevenlerinin karşısına çıktı.
 

 
Steve Wozniak, birçok insan tarafından "Never trust a computer you can't throw out a window" ("Camdan fırlatıp atamayacağınız bir bilgisayara asla güvenmeyin") sözleriyle tanınsa da, yapılan bir röportaj sırasında kendisine yönlendirilen bu cümleye “Tam olarak böyle söylediğimden emin değilim ama yine de bütün atıfları topladım. Muhtemelen bilgisayarın boyutları hakkında bir şey söylemiştim, birileri de cümleme bir şeyler eklemiş. Ben de “Evet, evet aynen öyle.” dedim.” Cevabını vermiştir.
 

 
Son derece renkli ve eğlenceli bir kişiliğe sahip Wozniak, ilgisini çeken her şeyi satın aldığını söylerken belki de en çok ilgi çeken parçayı yanından ayırmamaya özen gösteriyor. Nixie tube saatini kolundan eksik etmediği gibi, saatini gittiği her ülke için yeniden ayarlıyor ve fazlasıyla dikkat çeken bu saati takmaktan hoşnutluğunu da sık sık belirtiyor.
 


Ekler

1985 yılında A.B.D Başkanı Ronald Reagan dan “National Medal of Technology(Ulusal Teknoloji Madalyası) ödülünü alır.
1987 C.L 9 şirketini kurdu ve ilk evrensel TV uzaktan kumandasını geliştirip piyasaya sürdü.
1989 yılında “Children's Discovery Museum of San Jose" müzesi kuruluşunda en büyük katılımcı ve destekçi olduğu için, müzeninde önündeki caddeye “Woz Way” adı verilerek onurlandırıldı.
Toplamda 11 adet Mühendislikte Fahri Doktorluk ünvanı ile ödüllendirildi.
90'lı yıllardı klasik Gameboy oyunu olan Tetris’de yaptığı yüksek skorları Nintendo Power dergisine göndermesine rağmen yayınlanmayarak reddedildi. Bunu üzerine Woz, skorları "Evets Kainzow"  sahte ismiyle göndermeye başladı.

Wozniak, Steve Jobs ile birlikte, ücretsiz telefon görüşmesi yapılabilmesini sağlayan ve yasal olmayan ilk dijital “blue box” cihazını ürettiler.
 
Steve Wozniak, elinde bulunan kaynakları, fikir ve düşüncelerini, binlerce çocuğu eğitmek ve insanlara bir şeyler öğretebilmek için kullanmış bir insan olarak, çoğu zaman da örnek teşkil etmiştir. Steve Wozniak’ın hayatını ve ilk adımlarını sanırım en güzel şu cümleleriyle özetleyebiliriz.

 


 
“İlk projeniz dünyanın en iyi projesi olmayabilir, parasal bir değere sahip olmayabilir ve sonunda hiçbir yere ulaşmayabilir fakat sonunda şunu öğrenirsiniz, eğer bir şeyi kendiniz için yapıyorsanız, işte o zaman bütün emeğinizi ortaya koyarsınız.”


Kaynak:

►Macworld
►sanfrancisco.about
►Wikipedia
Hakan Çolakoğlu Hakan Çolakoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar