elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Üretimde Yenilikçi Çözüm |
Dijital Fabrika

Üretimde temel amaç minimum maliyet ve kısa zamanda ortaya maksimum miktarda ve en iyi kalitede ürün çıkarmaktır. Bu amaçla fabrikaların kurulumundan başlanarak üretim süreçlerine kadar en iyi şekilde optimize edilmesi gerekmektedir. Bu yazımızda fabrikalardaki üretim sistemine yeni bir boyut getiren Siemens'in Dijital Fabrika çözümünü inceleyeceğiz.



A- A+
31.12.2014 tarihli yazı 17299 kez okunmuştur.

Dijital Fabrika Nedir?


Dijital Fabrika, tesis kurulmadan önce tüm bileşenlerinin bilgisayar ortamında uygun yazılımlarla tasarlanarak fabrikanın çalıştırılması ve sonuçlarının değerlendirilmesidir. Bu yazılımlarda üretim tesisleri ve üretim süreçleri test edilir, bakım onarım çalışmaları planlanır, şirketin üretkenliği ve karlılığı gözlemlenir. Kısacası fabrikanın kendisi ortada yokken fabrikanın nasıl çalıştığı gözlemlenir ve en iyi çalışma sisteminin kurulması için gerekli önlemler alınır.
 


Şekil 1: Dijital Fabrikalar ile üretimi önceden planlamak mümkündür

 

Siemens Dijital Fabrika Bölümü Ne Yapar?


Siemens'in Dijital Fabrika bölümü; geliştirme, üretim ve tedarikçilerden aldığı veri akışı süreçlerini kapsamlı biçimde entegre eden geniş bir donanım ve yazılım portföyü sunuyor. Dijital Fabrika Bölümü'nün en temel amacı, bütün bu fiziksel değerler zincirini eksiksiz bir şekilde dijital ortamda ifade etmektir. Bu amaç için yaratılan çözüm platformu "Dijital İşletme" olarak adlandırılıyor.
 
 


Bu bağlamda, Dijital Fabrika ürün portföyü, ürün ve üretim yaşam döngüsünün ana parçalarını bağlamaktadır. Örneğin, Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (Product Lifecycle Management - PLM) yeni ürünleri tamamen sanal ortamda geliştirmeyi ve optimize etmeyi sağlar. Günümüz üretim dünyasında, 20 yıldır değerini kanıtlayan TIA Portal (Totally Integrated Automotion), tüm otomasyon bileşenlerinin birlikte verimli çalışmasını sağlıyor. Böylece TIA Portal, zaman ve maliyette önemli derecede tasarruf yapılmasını sağlıyor.
 


Şekil 2: PLM Yazılımı sayesinde yeni ürünler sanal ortamda geliştirilebiliyor.

 

Dijital Fabrika'nın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?


► Yeni bir üretim işine girişte oluşacak girişim riskinin azaltılması,
 Üretime başlamadan önce süreçlerin gerçekleştirilmesi ve doğrulanması,
 Üretim yapılacak alanı sanal ortamda gezme imkanı,
 Tasarlanan üretim konseptinin onaylanması,
► Üretim ekipmanlarının bölüştürülmesinin optimizasyonu,
 Gerekli olan alanın azaltılması,
 Kriz ve darboğaz analizleri,   
 Hızlı değişimler,
 Varolan kaynakların daha iyi şekilde kullanılması,
 Makine ve ekipmanların programlanması ile zaman ve kaynaklardan tasarruf edilmesi,
► Prototiplerin azaltılması ya da tamamen ortadan kaldırılması,
 Ergonomik analizler, vb.
 

Şekil 3: Formula 1 şampiyonlarından Sebastian Vettel'in aracı Siemens'in PLM yazılımı ile geliştirilmiştir.



 

Geleceğin Fabrikaları Nasıl Olacak?


1784'te buhar gücünün sanayiye uygulanmasıyla başlayan 1. Sanayi Devrimi'ni, 1870'te başlayan elektriğin üretimde kullanılması ve seri üretim ile 2. Sanayi devrimi takip etti. Daha sonra 1969'da üretimde ilk PLC'nin (Programmable Logic Control), elektronik sistemlerin ve bilgisayar teknolojilerinin kullanılmasıyla başlayan 3. Sanayi Devrimi karşımıza çıktı. Son olarak üretimde kurallar yine değişiyor, kaçınılmaz sonuç olan dijitalleşme ile 4. Sanayi Devrimi ufukta görünüyor.
 

Şekil 4:  Geleceğin otomotiv üretimine örnek olarak VW Golf VII'nin kapı montajı.



 
Üretimdeki dijitalleşme ile üç büyük değişiklik öne çıkıyor. Bunlar, müşterinin isteklerine göre üretimin daha esnek hale gelmesi, az sayıda üretimin mümkün olması ve daha az ve bilgili çalışanlar. Bu değişikliklerde meydana gelmesine zemin hazırlayan en büyük faktörler ise yeni materyaller, 3D yazıcılar, kolay kullanımlı robotlar yeni işbirlikçi üretim hizmetleri gibi süreçler olarak gözüküyor. 

Kaynak:


www.endustri40.com


 
Ozan Büyük Ozan Büyük Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar