elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Uçan Araba |
Aeromobil

Slovakya’lı bir mühendisin yirmi yıla yakın süredir üzerinde çalıştığı uçan araba projesi hayata geçti. Küçük bir uçağa ait tüm özellikleri taşıyan bu araç aynı zamanda bir otomobil gibi de kullanılabilmekte. Karbon kaplı çelik konstrüksiyondan yapılan aracın prototipi şimdilik iki kişilik olarak tasarlandı. Prototip araç ilk uçuşunu da başarıyla gerçekleştirdi.



A- A+
26.01.2014 tarihli yazı 33827 kez okunmuştur.

İlerleyen teknolojinin bilim dünyasına sunduğu yeniliklerle daha fonsiyonel icatların ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor. Bu kez hem otomobil hem de uçak işlevi gören bir araç yapıldı. Uçan araba Aeromobil v2.5'in mucidi Stefan Klein adlı Slovakya’lı bir mühendis. Yirmi yıla yakın süredir üzerinde çalıştığı projesini ekibi yardımıyla nihayet hayata geçiren mucit deneme uçuşuyla aracını görücüye çıkarttı. 

 
 ► İlginizi Çekebilir: Evde Uçak Nasıl Yapılır

 


Küçük bir uçağa ait özelliklerin tümünü taşıyan bu araç aynı zamanda bir otomobil olarak da kullanılabilmekte. Katlanabilir kanat sistemi sayesinde normal bir otomobil gibi hareket eden araç uçması için gerekli hız şartlarını sağlayabileceği bir pistte uçuş için gerekli itiş gücünün motordan, arkada bulunan pervane sistemine aktarılması ile tıpkı bir uçak gibi uçuş takımlarını hazırlayarak gökyüzünde havalanabiliyor. Benzinle çalışan bu aracın 2 kişilik prototipi tasarlanmış ve ilk uçuş başarıyla gerçekleşmiştir. İlerleyen zamanlarda daha fazla yolcu kapasitesi ve geliştirilmiş özellikleriyle hayatımıza gireceğe benziyor.

 

 
 
Fonksiyonel olması, hafifliği, uçmak için uçaklar gibi özel yakıtlar yerine benzinle çalışıyor olması bu aracın avantajları arasında ilk göze çarpanlardan. Prototip üzerinde yapılan denemeler sonucu karşılaşılan problemlere getirilecek iyileştirmelerle pek çok sektörde işe yarayacak kullanışlı bir araç ortaya çıkabilir. Hatta zamanla bu araçların alternatif enerjiler kullanabilen versiyonları da yapılabilir.
 
 ► İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjisiyle Çalışan Uçak |Solar Impulse
 
Aşağıdaki videoda aracın nasıl hareket ettiğini ve uçtuğunu izleyebilirsiniz.

 


Aeromobil v2.5 'e uçan arabaya ait teknik özellikler ise şu şekilde:

 

 
 
Motor: Rotax 912 adlı,100 beygir gücünde,su soğutmalı uçak motoru kullanılmıştır.
Kanatlar: 8.2 m açıklığında katlanabilir özellikte kanatlar mevcuttur.
Hız: Karada max. 160 km/h, havada max. 200km/h hıza ulaşabilmektedir.
Uçuşa geçme hızı: 130 km/h hıza ulaştıktan sonra araç havalanabilmektedir.
Menzil: Karada 500 km, havada ise max.700 km menzile sahiptir.
Yakıt tüketimi: Karada 7.5l/100 km, havada 15l/h yakıt tüketir.
Konstrüksiyon: Oldukça hafif olmasına özen gösterilen araç çelik konstrüksiyondan üretilmiş olup karbon kaplama sayesinde de son derece sağlam bir yüzeye sahiptir.
Ölçüler: Kanatlar katlıyken 1.6 m genişliğinde, kanatlar açıkken ise 8.2 m genişliğinde olan araç 6 m boya sahiptir.
Boş ağırlık: Aracın boş ağırlığı 450 kg’dır.
Kapasite: Araç iki kişiliktir.



Kaynak :

► Aeromobil

► Trthaber


 
Hülya Alkan Hülya Alkan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.