elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sosyal Robot Moxie ile Tanışın

Çocuklar için tasarlanan yeni sosyal robot Moxie çocukların sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimini destekleyecek. Sosyal Robot Moxie ile ilgili detaylar haberimizde.



A- A+
12.05.2020 tarihli yazı 6562 kez okunmuştur.
İlk nesil sosyal robotlar pek başarılı olamamıştır. Çünkü sosyal robotların doğru bir şekilde yapılması zordur. Sosyal robotların yapımı hem teknik hem de sosyolojik açıdan kapsamlı ve uzun vadeli bir iştir. Çünkü bunu yapmaktaki amaç insanlara yardım etmektir. Bu nedenle sosyal robotlarda insanların robot kullanma arzusu ve gerçekçi animasyon karakterlerine olan tutkusu birleştirmek hedeflenmiştir.

Sosyal Robotlarda Yenilik

Son yıllarda sosyal ve duygusal gelişim açısından çocuklara yardım etmenin önemli olduğu saptanmıştır. Duygusal gelişimin zeka gelişimi kadar önemli olması ve bir çok disiplini ilgilendiren fazlaca konu içermesi uzmanların dikkatini çekmiştir. Bu nedenle uzmanlar sosyal robotlarda çocukların gelişimini destekleyecek yeniliklere gitmeye karar vermişlerdir. Çocukların teknolojiyi hızla benimsemeleri ve nörotipik olan çocukların yardıma ihtiyaç duymaları ailelerin bu teknolojiyi kullanmak istemesine sebep olmuştur.

Sosyal Robotlarda Karşılaşılan Başlıca Problemler

İşlemsel arayüz, amaç belirleme ve ilginç içeriğe sahip olma, sosyal robotlarda karşılaşılan başlıca sorunlardır. Bir robotun sosyal, bilişsel veya duygusal gelişim üzerinde çalışabilmesi için doğru temayı belirlemesi gerekir. Bunun için de etkileşimde bulunduğu insanı tanıyabilmelidir. Bir diğer problem içeriktir. Sosyal robotlar etkileşimde bulundukları insanın dikkatini çeken içeriklere sahip olmalıdırlar.


Sosyal robotlarda görülen diğer bir problem ise robotun konuşmaya karşılık vermesi ve konuşmanın ne zaman bittiğini bilmesi gerekliliğidir. Konuşmada meydana gelen uzun duraksamalar garip olabilir ve robot bu duraksamaları atlayabileceğinizi sizden önce fark etmelidir. Bir diğer problem ise birçok insanın bulunduğu ortamlarda kendi kullanıcısına odaklanabilmesidir.

Sosyal Robot Moxie

Moxie duygusal konuşmalar, yüz ifadeleri ve vücut dili ile duyguları anlayabilir ve ifade edebilir. Kullanıcıyla derin bağlar kurmak için insan psikolojisine ve nörolojisine başvurur. Moxie senaryoları tasvir ederken, bir alfa ünitesi ön yazılımı çalıştırmaktadır. Bu nedenle geniş algılama aralığında çalışmaktadır. Bu da Moxie’nin performansının; farklı Wi-Fi ağında, farklı gürültü ortamlarında, farklı ışıklarda vb. değiştiği anlamına gelmektedir.

Moxie’nin uygulamalarla güncellenen yazılımı ile çocuklar, her gün farklı bir oyun oynarlar. Bu oyunlar her hafta, nezaket, dostluk, empati veya saygı gibi farklı temaları içerir. Çocukların buradaki görevi Moxie'ye insan deneyimlerini, fikirlerini ve yaşam becerilerini araştıran görevlerde yardımcı olmaktır. Bu oyunlar çizim, nefes egzersizleri, meditasyon yoluyla farkındalık çalışmaları, Moxie ile okuma ve başkalarına karşı nazik olmanın yollarını keşfetmek gibi yaratıcılık yönünden yapılandırılmamış oyunlardır. Kullanılan bu yöntem çocuklarda merak uyanmasına neden olur.



Moxie çocuklarla olan etkileşimine odaklanmıştır. Çocuklar, bir kerede onunla çok fazla etkileşimde bulunmaya çalışırsa, robot yorularak ve uyuyarak sınırları zorlar. Çocuk programdan çıkabilir ve başka bir şey yapmak isteyebilir. Bu durumda Moxie ona ne yapmak istediğini sorar ve eğer çocuk onu duymazsa kendini tekrar eder. Bu yöntem çocukla kötü etkileşimde bulunmasını engeller.

Moxie'nin her hafta sosyal, bilişsel veya duygusal gelişim üzerinde çalışmak için bir teması mevcuttur. Doğru temayı belirlemek için de çocuğu tanıması gerekir. Bazı küresel komutları ve arayüzleri aracılığı ile çocuğu tanımaya çalışır.


 
Kaynak:

spectrum.ieee.org

►therobotreport.com
 

Nihal Kılınç Nihal Kılınç Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.