elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hidroist |
İstanbul Üniversitesi Hidromobil Takımı

Dünyanın her geçen gün artan enerji sorunu, insanlığı yeni enerji kaynakları bulmaya zorlamaktadır. Yapılan araştırmalar ve çalışmalar sonucunda elde edilmiş en yeni teknolojilerden birisi de hidrojen gazıyla enerji üretmektir. Bu teknolojiyi kendine yol edinen İstanbul Üniversitesi öğrencileri Hidroist ekibini kurarak hidrojenle çalışan araçlar üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Şimdi bu ekibi biraz daha yakından tanıyalım…



A- A+
11.10.2014 tarihli yazı 13668 kez okunmuştur.
Dünya’da alternatif enerji kaynakları arayışı gittikçe artmakta. Fosil yakıt rezervlerinin günümüzde azalmaya başlaması sadece bilim adamlarını değil üniversite öğrencilerini de mevcut enerji kaynaklarına alternatif olacak enerji kaynakları arayışlarına yöneltmiş durumda. Gelecekte benzine en iyi alternatif yakıt olarak düşünülen ve geleceğin enerji kaynağı olan hidrojen bu enerji kaynaklarından bir tanesi. Hidrojen gazı ile çalışan araçlar dışarıya egzoz gazı yerine sadece su buharı vererek tamamıyla çevre dostudur.

Hidrojen enerjisiyle çalışan araçlar geliştiren Hidroist takımı İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu bir ekip. Hidroist ekibi amacını; Dünya’nın her geçen gün artan enerji sorununa çözüm aramak, insanlığa sunulmuş olan en son teknolojik gelişmelerden hidrojen gazı ile enerji üretimi konusunda farkındalık uyandırmak ve geleceğe yönelik projeler geliştirmek olarak belirlemiştir. Hidroist ekibi hidrojen gazı ile enerji üreten araçlar üretip geliştirerek yurt içinde ve yurt dışında yapılan hidromobil kategorisindeki yarışmalara katılmaktadır.
 


Hidroist ekibi Hidroist'14 isimli aracıyla Tübitak Alternatif Enerjili Araç Yarışması'nda birincilik ödülü kazanmıştır.

 
► İlginizi Çekebilir: Geleceğin Yakıtı | Hidrojen Enerjisi

 

Hidroist Ekibi Hangi Yarışmalarda Ne Tür Başarılar Elde Etti?

► Hidroist takımı kurulduğu  ilk yıl olan 2012 senesinde öncelikli hedef olarak yakıt pili teknolojisini okullarda tanıştırmak ve ileri ki yıllar için tecrübe edinmekti. Ekip tarafından üretimi gerçekleştirilen ‘’Sigma’’ isimli araç, Tübitak Alternatif Enerjili Araç Yarışları ‘ Hidromobil kategorisinde ‘’ En İyi Tasarım Ödülü’’ ne layık görülmüş olup yarışı da 7. olarak tamamlamıştır.
 


Hidroist ekibinin Tübitak Alternatif Enerjili Araç Yarışları Hidromobil kategorisinde "En İyi Tasarım Ödülü"ne layık görülmüş "Sigma" isimli aracı

► Ekibin kuruluşunun ikinci senesinde (2013), ilk araçta yapılan eksiklikleri giderip mekanik açıdan daha gelişmiş ve daha hafif “Hidroist” adında ikinci aracı yapmıştır. Yarış esnasında aracın motorundaki bir problem sebebiyle, yarışı 11. olarak bitirmiştir.
 


Hidroist ekibinin 2013 senesinde geliştirdiği Hidroist isimli aracı

► 2014 yılında ise Tübitak yarış formatını hız yarışından verimlilik yarışına dönüştürmüştür ve ilk verimlilik yarışında ekibin Hidroist’14 isimli aracı “en verimli aracı” olup yarışı “2014 Birincisi” olarak tamamlamıştır.
 


Hidroist ekibinin Tübitak Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda en verimli araç seçilen 2014 yılının birincisi Hidroist'14 isimli aracı

2015 yılının Mayıs ayında Hollanda’da düzenlenen Shell Eco Marathon yarışına katılacak olan Hidroist ekibi, Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etme amacındadır. Hidroist ekibi 2014 yılı sponsorlarına teşekkür eder ve 2015 yılı projeleri için yeni sponsorlarını aramaktadır.

Kaynak:


► hidroist.com
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.