elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gustav Robert Kirchhoff Kimdir?

9 yaşında matematik ve fizik seminerlerine katılan, 21 yaşında kendi adıyla anılan Kirchhoff yasalarını ortaya atan, bilimsel çalışmaları ve icatlarıyla fizik dünyasına önemli katkılar sağlayan büyük fizikçi Gustav Robert Kirchhoff'u ölüm yıldönümünde saygıyla anıyoruz.



A- A+
17.10.2014 tarihli yazı 27873 kez okunmuştur.
Gustav Robert Kirchhoff, 12 Mart 1824 tarihinde Königsberg, Prusya'da (şimdiki adıyla  Kaliningrad,  Rusya) doğmuş, Alman fizikçidir. 1833'ten itibaren yani 9 yaşından beri Franz Neumann ve Jacobi'nin düzenlediği matematik ve fizik ile ilgili seminerlere katılan Kirchhoff, 1843'te matematik okumak için Königsberg Üniversitesi'ne gitmiştir. Königsberg Üniversitesi'nde matematik eğitimine devam ederken, elektriksel indüksiyonla ilgili araştırmalar yapan Neumann ile çalışarak  elektriksel akım ile ilgili araştırmasını tamamlar.
 
 
 
İlginizi Çekebilir: Bir Asra İsmini Veren Adam | El-Biruni
 
 
1
845 yılına gelindiğinde, sadece 21 yaşındayken ünlü Kirchhoff kanunlarını ortaya koyan Kirchhoff, bu çalışmasıyla fizik dünyasında büyük bir çığır açmıştır. Kirchhoff'un adını taşıyan bu kanun, aynı zamanda düğüm yasası veya birinci yasa olarak da tanımlanır. Kirchhoff kanunu, karmaşık devrelerde elektrik  yükünün ve enerjisinin korunumunu anlatan bir kanundur. Kirchoff bu kanun ile Ohm yasasını daha da geliştirip detaylandırmıştır.
 
 
 Kirchhoff yasasını anlatan bir video

 
 
 
Königsberg Üniversitesi'nden 1847 yılında mezun olan Kirchhoff, Berlin'e giderek burada bir süre para almadan eğitim verir. Burada Wilhelm Weber, Denis Poisson, Marie-Sophie Germain ve Robert Bunsen gibi bilim adamlarıyla çalışan Kirchhoff, karısının hayatını kaybetmesiyle rahatsızlanmış ve tekerlekli sandalyeyle yaşamaya başlamıştır.

Heidelberg'de yaşamaya devam eden ve ilerleyen zamanlarda birçok üniversiteden teklif alan Kirchhoff, Heidelberg'de mutlu olduğu için birçoğunu reddetmiş ancak bir süre sonra Berlin'den gelen matematiksel fizik bölüm başkanlığı teklifini kabul etmiştir. 1875'ten itibaren Berlin Üniversitesi'nde tekerlekli sandalye ile ders vermeye devam eden Gustav Robert Kirchhoff, 17 Ekim 1887'de Berlin'de hayatını kaybetmiştir.

 

Bilimsel Çalışmaları

 
Kirchhoff kanunları ile 21 yaşında fizik dünyasına büyük bir katkı sağlayan Kirchhoff, Berlin’deki çalışmalarında elektrik akımını ve elektrostatiğin doğruluğunu tekrar kanıtlamış, ayrıca elastik levha bozulmaları ile ilgili problemleri çözüme kavuşturmuştur. Wilhelm Weber ile beraber de çalışan Kirchhoff, hızın telin cinsine bağlı olduğu ve ışık hızına yakın bir hızda olduğunu göstermişlerdir.
 
 
Kirchhoff'un Robert Bunsen ile birlikte icat ettiği spektroskop
 
 
 
Kirchhoff'un fizik bilimine sağladığı en büyük katkılardan biri olan spektroskopu Robert Bunsen ile birlikte icat etmiştir. Bu icat ile yeni elementlerin keşfinin hızını artırmıştır ve bu sayede ilk 50 element bu dönemde keşfedilmiştir ve kendileri de sezyum ve rubidyum elementlerini bulmuşlardır. Ayrıca radyasyon yasasını açıklamış ve siyah nesne radyasyonu araştırmasından doğan kuantum teorisini ortaya atmıştır.


Kaynak:

The MacTutor


 
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar