elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Araçlarda Biyodizel Kullanımının Avantajları

Eskiden vazgeçilmez bir kaynak olarak gösterilen benzin ve motorin (dizel yakıt)'in araçlarda kullanımı, petrol kaynaklarının her geçen gün azalması ile birlikte daha da önem kazandı. Bu durum için otomobil şirketleri ve sahipleri çeşitli önlemler ve iyileştirmeler almış durumdadır. Fakat günümüz teknolojileri, artan petrol ihtiyacını karşılar düzeyde değildir. Bu yüzden, biyodizel ve biyoetanol hemen yardımımıza yetişiyor.



A- A+
24.08.2013 tarihli yazı 18607 kez okunmuştur.
Hayat kalitemizden taviz vermeden daha ucuz fiyata yakıt sarfiyatı ile otomobil kullanmak istemez miydiniz?


Aşırı derecede artan petrol fiyatlarının etkisiyle, alternatif enerji kaynaklarına olan yönelim artık otomobillerimize girmeye başlıyor. Bunlardan en önemlisi dizel yakıtın yerini alması planlanan biyodizeldir. Modern dizel motor teknolojisinde biyoyakıt kullanımının avantajları, dezavantajlarından oldukça yüksektir. 

Modern dizel motorlar daha az gürültülü, daha düşük düzeylerde duman ve titreşim üretmekle birlikte eski model motorlardan daha fazla yakıt verimi sağlamaktadır. Dizel motorlar, benzeri olan benzinli motorlar ile karşılaştırıldığında daha yüksek ivme oranına sahiptir. 

Biyodizel yakıt kullanımı, özellikle tarım ve nakliye sektörlerinde artan ulaşım sorunu nedeniyle gelişen enerji krizine çözüm olabilir.


► İlginizi Çekebilir: Yeşilden Gelen Enerji:BİYOKÜTLE |1.Bölüm
 
 




 
► Araç üreticilerine göre biyodizel, uygun karıştırma sınırları ve kurallarına göre işlem gördüğünde tüm araç tiplerinde dizel yakıt yerine kullanılabilmektedir.

► Modern araç motorları, tamamen dizel motor kullanan araç motorlara dönüşmesi için sentetik-kauçuk hortumlar ve sistem bileşenleri kullanır. 

► ABD Enerji Bakanlığının konu ile ilgili açıklamalarına göre; B20” tipi biyodizel yakıt karışımlarını kullanmak bu tarz sorunları en aza indirmektedir.

► Bir çok araç üreticisi, yakıt dönüşümü ile ilgili uyum ve garanti sorunları hakkında bilgi vermektedir.

 

 



 
► Biyodizel yakıtlar kullanım esnasında diğer normal dizel yakıtlar gibi görev yapmaktadır.

► 1998 yılında ABD Enerji Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırma sonucu, motorlarda düşük oranlarda biyodizel kullanarak yakıt ekonomisinde oldukça yüksek bir artış sağlayacağımızı bildirdi.

► Yol testleri de laboratuvar testleri gibi, biyodizel yakıtların klasik bir petro-dizellere göre eşit beygir gücü ve torka sahip olduğunu kanıtlamıştır.

► Bir başka araştırma ise biyoyakıt kullanan motorların daha uzun ömürlü olduğudur. Geleneksel dizel motorlarda motor aşınması (yağlayıcılık), çok daha yüksektir.

► Düşük biyodizel konsantrasyonlarında bile yağlayıcılık seviyesi oldukça yüksektir.

► Yeni düzenlemelere göre, petro-dizel motorların kükürt emisyonlarının önemli ölçüde düşürülmesi kararı alınmıştır. Bu bağlamda araçlarda biyodizel kullanımı ilgi çekici bir hale gelmektedir.

► Biyodizel aynı zamanda, daha düşük motor gürültü kirliliği ve daha yüksek setan ateşleme sayısı sunmaktadır.

 
► Üretim seviyesinde biyodizel yakıt, kamyonlar, otobüsler, tarım makinaları ve diğer ağır ulaşım araçları için temiz ve uygun fiyatlı bir seçenektir.

► Biyoyakıt rafinerileri, tipik petro-kimya rafinelerinden çok daha basit ve çevre dostudur.

► Uluslararası akaryakıt fiyatlarının yükselişi ile biyodizel, tarım ve ulaşım sektörlerinde çok daha popüler bir yakıt seçeneği olmaya hazırlanıyor.

 


♦ Biyodizel'in Diğer Akaryakıtlardan Farkları

 
 
 
Alper   Görkey Alper Görkey Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar