elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Zihin Kontrollü Dış İskelet Geliştirildi!

Fransa'daki Grenoble Üniversitesi'nde çalışan bilim insanları, zihin gücüyle kontrol edilebilen bir dış iskelet yardımıyla felçli bir insanın yürümesini sağladılar. Detaylar haberimizde.



A- A+
12.10.2019 tarihli yazı 5495 kez okunmuştur.
Uzun süredir araştırmacılar, omurilik felci olan insanların zihinlerini okuyarak bedenlerini kontrol edebilecekleri sistemler üzerinde çalışıyor. Bugüne kadar yaygın olarak kullanılan yaklaşım, beyine ultra ince elektrotlar yerleştirmekti.  Fakat bu teller kafatası içerisinde enfeksiyona neden olmaktaydı. Ayrıca elektrotlar, beyin tarafından yara olarak görünüp dokular tarafından kapatıldığı için kademeli olarak çalışmayı durduruyorlar. 
 

Bu sorunların üstesinden gelmek için Fransa’da Grenoble Üniversitesi'nde çalışan bilim insanları bu elektrotları beyin dışındaki sert dış zara yerleştirmeyi düşündü. Çalışmanın ortaklarından olan Alim Louis Benabid, elektrotların dış zara bırakılması ile oluşabilecek enfeksiyonların dışarıda kalacağını belirtiyor. Araştırmacılar, bu yöntemi dört yıl önce 12 metreden düşerek boynunu kıran 30 yaşındaki Thibault isimli hasta üzerinde denediler.

 

Zihin Kontrollü Dış İskelet Nasıl Çalışıyor?

Thibault’a yapılan bir ameliyatla beynin hareketini kontrol eden bölümünün yüzeyine 64 elektrotlu iki adet implant takıldı. Araştırmacılar 64 elektrottan sadece 32 elektrodu kullanıyor. Bu implantlar beynin aktivitesini okuyarak, yakındaki bilgisayara bu aktiviteleri aktarıyor. Gelişmiş bilgisayar yazılımı ile beyin dalgaları dış iskelet için talimatlara dönüştürülüyor.

Araştırmacılar, Thibault olarak bilinen eski bir gözlükçü olan adama birkaç beyin taraması yaptırmasını isteyerek, bu taramalarda adam yürürken ya da kollarını hareket ettirirken beyninin hangi alanlarının aktif hale geldiğini öğrenmek istediler. Taramadan sonra, Thibault’un kafasının her iki tarafındaki 5 cm çapındaki kafatası diski beyin sensörleri ile değiştirildi.





İlginizi Çekebilir: Yarı İletken Beyin Yapılabilir mi?

Thibault, ilk önce bilgisayardaki dış iskelet gibi bir avatarı hareket ettirmeye çalışarak sensörleri kullanmayı denedi. Daha sonra dış iskelet elbisesine bağlandı ve elbise yukarıdan sarkıtılan bir güvenlik noktasına sorun olmaması için bağlandı. Thibault, dış iskelet elbisesi ile ileriye doğru yürümeye başladı. 

Dış iskelet yardımı ile yürümeyi başaran Thibault, kendisini Ay’daki ilk adam gibi hissettiğini belirtti. Thibault ayrıca, elbisenin kollarını, bileklerini döndürmek, hedeflere ulaşmak ve her iki elini aynı anda kullanmak gibi karmaşık işleri de yapabildi. Thibault’tan önce sensörler başka bir insana yerleştirildi. Ancak teknik hatalardan dolayı deneme sistem sadece birkaç saniye çalışabildi. 

Fransız bilim adamları teknolojiyi geliştirmeye devam edebileceklerini söylüyorlar. Thibault'un nesneleri almasını ve hareket ettirmesini sağlamak için parmak kontrolü geliştirmeyi planladıklarını belirtiyorlar. Bu tekniğin halka açık olması için öncelikle, araştırmacıların, dış iskeleti güvenli bir şekilde dengelemenin bir yolunu bulması gerekiyor. Bu tekniğin herkesin kullanabileceği hale gelebilmesi ve ticarileşmesi için birkaç yıla ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor.




 
Kaynak


►bbc.com
►technologyreview.com
►newsscientist.com
PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.