elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

TÜBİTAK Reddetti Almanya Burs Verdi!

İstanbul Erkek Lisesi öğrencisi Barış Paksoy, 2011’de Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) liseler arasında düzenlediği matematik projesi yarışmasına katılmıştı. "Ramanujan Asallarının Genelleştirilmesi" projesiyle katılan Paksoy, birincilik hedefiyle başvurduğu yarışmadan beklenmedik bir sonuç çıkmıştı. TÜBİTAK'ın yaptığı projeyi 'seviye üstü' bularak reddettiği Paksoy'a, Almanya burs verdi.



A- A+
08.01.2014 tarihli yazı 14948 kez okunmuştur.
TÜBİTAK, "o yapmamıştır" deyip reddetti, ama Almanya burs verip öğretmen yaptı! Bu bahsettiğimiz kişi aslında bir dahi ama şanssız dahi diyebiliriz ona. Barış Paksoy, 2011 de TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmaya katılmış fakat yaptığı projeyi TÜBİTAK, seviye üstü olduğu için ve tek başına yapamayacağı düşünüldüğü için Barış Paksoy'un projesini reddetmişlerdi. 
 
 

8. sınıfta TÜBİTAK’ın ilköğretim okulları için düzenlediği Ulusal Matematik Olimpiyatları’nda bronz madalyası da olan Paksoy “seviye üstü çalışmasını” nasıl hazırladığını şöyle anlattı: "Proje konumu ararken Amerika’nın meşhur matematik dergilerinden American Mathematical Monthly’de Ramanujan asalları ile ilgili bir makaleye rastladım. Ramanujan asallarına dair literatürde yazılan ilk makaleydi. Konu oldukça ilginç geldi, oturdum kendi problemlerimi ürettim, kimisini çözdüm, kimisini hâlâ çözemedim. Uğraşılmamış problemlerle uğraştığım için özgün, yeni bazı sonuçlara ulaşabildim. TÜBİTAK’ın jürileri haricinde hiçbir profesör veya araştırmacıdan olumsuz tepki almadım. Yarışma kurallarına ve proje rehberinde belirtilen kurallara uygun bir şekilde başvurumu yaptım." 
 
Ünlü matematikçi ve Barış’ın da Nesin Matematik Köyü’nden öğretmeni Ali Nesin, asıl olarak TÜBİTAK’ın raporunun seviye altı olduğunu söylüyor. "Seviye üstü çalışma" ibaresinin çalıntı anlamına geldiğini ifade eden Nesin, "Herhangi bir açıklama yapmadan, sadece çalışmanın seviye üstü olduğunu söylemek insana kara çalmaktan başka bir şey değildir. Asıl TÜBİTAK’ın raporu seviye altıdır. Bir bilim kurumu, genç yaştaki parlak bir çocuğun moralini bozuyor, mahkeme kapılarında uğraşmasına neden oluyor. Bir öldürmedikleri kalmış" diyor.
 
 

Paksoy, İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra geçen yıl bursla Berlin Humbold Üniversitesi’ne kabul edildi. Paksoy, ilköğretim ve lise öğrencilerine de ücretsiz matematik dersleri veriyor. 


Barış Paksoy'un 2011 de reddedilen projesinin ardından yaptığı konuşma
 
Ramanujan Sayısı Nedir?

İki sayının küplerinin toplamı şeklinde 2 farklı sayı çiftiyle ifade edilen sayılara Ramanujan sayılar denir.

Örneğin 1729 = 123+13 = 103+93 , 1729 sayısı bir Ramanujan sayısıdır.
 
 
Engin Gülgör Engin Gülgör Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.