elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar Türbinleri Jelibon Ayıcığa Dönüşebilecek

Geri dönüşümün git gide önem kazandığı günümüzde, hemen hemen her şey için geri dönüşüm stratejisi belirleniyor. Bunlardan rüzgar türbinlerinin geri dönüşümü, şimdiye kadarki süreçte sürdürülebilir bir şekilde sağlanamamıştı. Ancak yeni gelişmeler oldukça umut verici. Artık rüzgar türbinleri jelibon ayıya ya da ev eşyasına dönüştürülebilecek.



A- A+
13.09.2022 tarihli yazı 3078 kez okunmuştur.
Bir rüzgar türbinin tasarlanması oldukça sancılı ve dikkat isteyen bir süreç gerektirir. Aynı zamanda yapım aşamasında malzeme seçiminin özenle yapılması gerekir. Bunun nedeni rüzgar türbinlerinin, yerden yüzlerce metre yüksekte dönerken sert rüzgarlara veya çeşitli doğal etmenlere maruz kalmasıdır. Bütün bu etmenlerden zarar almadan devam etmesi için, türbin kanatları fiberglas adlı bir maddeden yapılmaktadır. Oldukça güçlü bir yapıda olan fiberglas ne yazık ki geri dönüştürülebilir bir malzeme değildir. Bu nedenle türbinin ömrü dolunca kanatlar, herhangi bir geri dönüşüme uğramadan doğrudan çöpe gitmektedir.
 
ABD'de Michigan Eyalet Üniversitesi'nde yapılan araştırmacılar sonucunda rüzgar türbinli kanatların, yeniden kullanılabileceği ortaya kondu. Bu işlem geliştirilen yeni bir malzemeyle gerçekleştirilecek. Bu sayede jelibon ayıcıklar da dahil olmak üzere birçok sayıda ürün geri dönüştürülebilecek. Bahsedilen yeni malzeme, fiberglas yapımında kullanılan bir reçine olan plastik veya içine cam elyaf gömülü plastikten meydana geliyor. Bu yeni malzemenin mucitlerinden birinin yaptığı açıklamaya göre, malzeme sonsuz döngüde geri dönüştürülebilme imkanına sahip.
 
Geliştirilen bu yeni malzemenin standart fiberglasın cam elyafla karıştırılmasından elde edilebileceği gibi fiberglasın çözünmesi sağlanarak içindeki camın ayrıştırılabileceği de açıklandı. Ayrıştırılan camın olduğu gibi ya da yeni bir nesne yapımında kullanımı da mümkün olacak. Bu da geri dönüştürülebilir yapısının örneklerinden birini oluşturuyor.
 
İşin en ilginç yanı ise reçine kısmın geri dönüştürülmesinde karşımıza çıkıyor. Reçineden başka malzemeler elde etmek için çeşitli maddelerle karıştırılma işlemi gerekiyor. Böylece prefabrik kayalar ya da başka türdeki plastikler kolayca elde edilebiliyor. Ancak şaşırtıcı olan kısım reçinenin diğer kimyasallarla ayrıştırılmasından ortaya çıkan sonuç. Çünkü bu işlem sonucunda şeker gibi yiyeceklerin yapımında kullanılan potasyum laktat elde edilebilecek. Araştırmacılar yaptığı açıklamada üretilen potasyum laktatın gıda imalatında kullanılan kalitede olduğunu belirtti ve bundan jelibon ayı üretmeyi başardılar.
 

 Üretilen Jelibon Örnekleri

►İlginizi Çekebilir: Rüzgar Türbinleri Neden 3 Kanatlıdır?
 
Çalışmalar oldukça umut veren düzeyde seyretse de ortaya çıkan reçine, gerçek türbinlerde elektrik üretmek için kullanılması şu anda mümkün değil. Yeni malzemeden yapılmış türbinlerin test edilerek sonuçların irdelenmesi gerekiyor. Ayrıca üretimin boyutunun büyütülmesi için bazı malzemelerin tedariğinin arttırılması gerektiğinin de altı çizildi.
 
Doğal kaynakların tükeneceği ve gelecek nesillerin dünyasının sorunlarla boğuşacağının düşünüldüğü şu dönemde çevremizi korumak için alınan her önlem kritik derece önem arz ediyor. İşte bu noktada yeşil enerji oluşturan malzemelerin geri dönüşümü iklim krizinin yükselmesi durumunda daha büyük anlam ifade edecek. 


Kaynak:

► theguardian.com
► euronews.com
► indyturk.com
 
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.