elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar, Güneş ve Dalgadan Elektrik Üreten Sistem Geliştiriliyor

SINN Power şirketi rüzgar, güneş ve dalga enerjisi tek bir yapıda üreten yüzen platformlar geliştiriyor. Peki gelecekte bu yapıların yaygınlaştığını görebilecek miyiz? Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
04.06.2020 tarihli yazı 6724 kez okunmuştur.
2014’te Phillip Sinn tarafından kurulan Alman Firması SINN Power, kıyı kesiminde yaşayan insanlar için temiz üretmek birincil hedefleri olduğunu söylüyor. Sinn, yaklaşık 5 yıldır dalga gücünü yüzen platformlar altında asılı duran dalga jeneratörleri ile elektrik enerjisine dönüştürmenin yollarını arıyordu. Daha sonrasında firma bu platformların üzerine güneş panelleri ve rüzgar türbini ekleyerek dünya genelindeki adalara yenilenebilir enerji sağlayabilen dünyanın ilk yüzen hibrit okyanus platformu olduğunu söylüyor.

Firma, platformların 20 kW güneş paneli ve 6 kW’a kadar rüzgar türbini kullanılabileceğini söylüyor. Yunanistan, Kandiye’de kurulan prototipler sorunsuz olarak çalıştığı ve teknolojinin ticarileşmesinin eşiğinde olduğunu söylüyor.



►İlginizi Çekebilir: Rüzgar Türbinleri Nasıl Çalışır?

Ancak herkes bu şekilde düşünmüyor. PV Magazine Gelgit ve dalgalarda bekleyen muazzam derecede potansiyel enerji olmasına rağmen, mekanik ve finansal sıkıntılar yüzünden firma yıllardır tanıtım aşamasında takılı kaldığını belirtiyor. Dalga ve gelgit enerjisi marketi iflaslarla çevrili ve geri kalanları petrol-gaz, savunma ve araştırma için niş güç sağlayıcılarıdır. Ocean Power Technologies alenen listelenen tek dalga enerjisi firmasının, 30 Nisan 2019’a kadar olan yıllık geliri 600.000$’dı.

Deniz sondaj endüstrisi sunumuna göre dalga enerjisi ekipmanlarının güvenilir yapılması mümkün, ama bu oldukça pahalı. Sektörde 20 yıl önce rekabet azdı, şimdi ucuz doğal gaz, deniz rüzgarı ve kara güneş panelleriyle bu rekabet daha da aza indi.

Okyanustaki zorlu ortam koşullarının, güneş panellerine zarar vereceği aşikar. Belki okyanusun bir kısmını fırtına ve kuvvetli rüzgarlardan iyice izole edilirse bu sistem işe yarayabilir. Ancak bu dalga gücü ve rüzgarı kesmek anlamına geliyor ve buda bu rüzgarla türbini ve dalga jeneratörünü anlamsız kılıyor. SINN Power şirketi 2014’ten beri Schweizer Kapital ve Almanya hükümetinde toplamda 6.2 Milyon $ aldı.


Kaynak:

CleanTechnica

Yazar: İbrahim Külçeler

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.