elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar Enerjisi Üreten Uçurtmalar Geliştirildi!

Rüzgar enerjisi, dünyada büyük bir güç sağlama potansiyeline sahip. Ancak dünyada bu potansiyelin sadece %4’lük enerjisi rüzgar enerjisinden geliyor. Uçurtma teknolojisi ile yeni bir rüzgar enerjisi türü geliştirildi. Detaylar haberimizde.



A- A+
18.11.2019 tarihli yazı 7752 kez okunmuştur.
Günümüzde uzmanlar, rüzgar enerjisinden daha çok faydalanmak için çeşitli teknolojiler üretiyor ve bunları test ediyorlar. Makani firması da bu teknolojiye katkı sağlayan firmalardan biridir. Makani, 2006 yılında uçurtma teknolojisini kullanarak düşük maliyetli bir yenilenebilir enerji çözümü geliştirmek amacıyla kurulan bir teknoloji firmasıdır. Makani, Alphabet'in ayın fabrikası olan X'e 2013'te katıldı ve 2019'da Alphabet'ten bağımsız bir şirket oldu.


Makani Enerji Uçurtmaları Nedir?


Makani, rüzgardan enerjiyi verimli bir şekilde kullanmak için elektrik şebekesine bağlanan kanatları kullanan ve elektrik şebekesinde elektrik üreten bir uçurtma geliştiriyor. Uçurtma döngülerinde özerk bir şekilde uçarken, kanatlar üzerindeki rotorlar rüzgarın içinden geçerken döner ve ip şebekeye elektrik gönderir. Makani enerji uçurtma sistemi, taşıması ve kurulumu kolay hafif bir tasarım oluşturmak için havacılık mühendisliği, malzeme bilimi ve otonom kontrollerdeki gelişmeleri birleştirir.

Makani, uçurtmalarını inşa etme ve test etme konusunda on yıldan fazla bir deneyime sahiptir. 2015 yılında yaklaşık 300 evin elektrik ihtiyacına yetecek 600 kilowatt elektrik enerjisi aktarabilecek prototip uçurtmalarını test ettiler. 2019 yılında açık denizde enerji uçurtmalarını test etmeye başladılar. Ağustos ayında, Kaliforniya merkezli Makani firması , Norveç kıyılarının yaklaşık 10 kilometre uzağında, enerji uçurtması adını verdiği hava rüzgar türbinlerinin gösteri uçuşlarını gerçekleştirdi. Aşağıdaki görseldeki 0.5 kilometre uzunluğundaki esnek ip uçurtmayı sınırlıyor.

 


İlginizi Çekebilir: Rüzgar Türbinleri Nasıl Çalışır?

Makani uçurtmaları bilgisayarlardan özel kontrol yazılımlar üzerinden kontrol ediliyor. GPS ve diğer sensörlerden gelen veriler, yazılımın uçurtmayı yönlendirmesine yardımcı oluyor. Uçurtma uçuş kontrolörü tarafından maksimum güç üretimi için optimize edilmiş dairesel bir yolda özerk olarak uçuyor. Uçurtma uçarken, rüzgar rotorları döndürür. Bu, rotorlar vasıtasıyla rüzgar enerjisi üretiliyor ve daha sonra ip üzerinden aşağıya ve şebekeye elektrik gönderiliyor. Devam eden dairesel uçuşlarda tam enerji uçurtma sistemleri hakkında veriler topluyorlar. Her uçuş testinde, sistem seviyesinde performans ve işlemleri iyileştiriyorlar.

Uçurtmadaki her bir alt sistem uçuş için onaylanmıştır. Devre kartları için titreşim testi ve kanat için yapısal yük testleri gibi titiz güvenilirlik testleri Makani tarafından test ediliyor. Ulusal hava sahasındaki gelecekteki operasyonlarda bu uçurtma kilit bir rol oynamaktadır.


 

Havadaki Rüzgar Enerjisi Sistemlerinin Türleri

Dünyanın en büyük rüzgar enerjisi temsilcilerinden olan Ampyx Power firması AP3 modeli uçak ve ip teknolojisi ile havadan enerji üretecek şekilde prototip ürününü tasarladı. Rüzgar uçurtmasında rotorlardan enerji üreten ve ip üzerinden elektriği gönderen Makani’nin tersine AP3 uçağı yerde bulunan bir jeneratöre ip ile bağlanır ve çapraz rüzgarlardan ipi çekerek jeneratörü çalıştırır. AP3 modeli İrlanda’daki RWE test sahasında test ediliyor.

 

Diğer şirketler, itici güç üretmek için yüksek uçlu paraşüt benzeri uçurtmalar kullanıyor. Alman SkySails’in websitesine göre Alman SkySails denizdeki gemilerini itmek için rüzgar uçurtmalarını kullanıyor. Hollandalı peyzaj sanatçısı Daan Roosegaarde, aydınlatılmış neon yeşil ipleriyle geceleri rüzgar enerjisi üreten uçurtmalar ile Windwogel adlı bir kamu sanatı projesi geliştirdi.


Kaynak


►makanipower.com

►spectrum.ieee.org
►ampyxpower.com
PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.